10 неизвестни факта за Коледа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неизвестни факта за Коледа
Автор: Peika.bg
10 неизвестни факта за Коледа
Снимка: pexels

Почти наближаваме големия ден, така че защо не се потопите в коледния дух с някои интересни коледни факти! 

Независимо дали искате да разберете някои завладяващи исторически факти за произхода на нашите най-обичани коледни традиции или просто искате да се заредите със знания, за да удивите приятелите си, ние ще ви помогнем!

За да улесним, ние разделихме нашите факти в две категории; исторически и културни! Въпреки че може да има малко кръстосване между двете, надяваме се да се насладите на всички наши празнични любопитни факти! Така че четете сега!

Знаете ли тези исторически коледни факти?

Коледа има дълга история, която обхваща векове, така че, разбираемо, някои от любимите ни традиции са възникнали отдавна! Много от тези традиции идват от цяла Европа, но през последните години видяхме и някои американски традиции.

Нашите любими исторически любопитни факти за Коледа включват:

1. Хората изпращат коледни картички от 1843 г

През 1843 г. започва обичаят да се изпращат коледни картички. По това време сър Хенри Коул работи като висш държавен служител и е помогнал за създаването на това, което ще стане пощенската служба, и иска да се опита да я насърчи да бъде използвана от обикновените хора.

Неговата идея за коледни картички е създадена и те първоначално се продават само за 1 шилинг всяка, а обичаят бавно става по-популярен през годините! Сега, почти 170 години по-късно, ние все още обичаме да изпращаме на нашите любими приятели и семейство коледна картичка, за да им пожелаем успех и да им кажем, че мислим за тях!

2. Най-големият коледен подарък някога е бил изпратен през 1865 г

Подаръците очевидно са една от най-добрите части на Коледа за повечето хора, наред със семейството и храната. Но знаете ли кой е най-големият подарък в историята? Гарантираме, че е по-голям, отколкото очаквате!

През 1865 г. Едуард дьо Лабуле предлага подарък от Франция на Съединените щати в чест на техния ангажимент към демокрацията и в чест на покойния президент Ейбрахам Линкълн. Статуята на свободата е официално осветена през 1886 г. и оттогава се е превърнала в емблематичен символ на Съединените щати!

3. Jingle Bells е първата коледна песен в космоса

Това е любима песен за много хора, но знаете ли, че Jingle Bells има специално признание? През 1965 г. тя става първата песен, изсвирена в космоса. Точно така, не само първата коледна песен... но и първата песен изобщо! По време на космическия полет на Gemini 6A това беше излъчено като шега от астронавтите към тези долу.

Наред с това, знаете ли, че Jingle Bells първоначално е била песен, написана за американския празник Деня на благодарността, а не за Коледа? Първоначалното му заглавие беше „The One Horse Open Sleigh“.

4. Мишурата първоначално е била направена от истинско сребро

Една от звездите на коледната украса в световен мащаб, сърмата е добре известна с това, че е блестяща и изключително бляскава. Но знаете ли, че сърмата първоначално е била направена с екструдирано сребро, за да създаде искрящ ефект? Точно така, истинско сребро!

За първи път е използван в Германия преди векове, но тъй като среброто потъмнява бързо, през годините са използвани различни метали, докато се стигне до модерната сърма. Това е направено с помощта на различни форми на пластмаса, така че е по-леко и много по-евтино от използването на истински метали.

5. В оригиналната рецепта за коледен пудинг имаше месо!

Това е краят на коледната вечеря и сега чакате коледния пудинг, за да довършите всичко! Всички знаем, че този, който намери сребърната монета в пудинга, носи късмет, но знаете ли, че коледният пудинг не винаги е плодов сладкиш?

През 14-ти век коледният пудинг е бил вид каша, приготвена от овнешко и говеждо месо заедно с подправки, вина, стафиди, касис и др. С течение на времето хората бавно добавяха повече алкохол към яйцата и сушените плодове, докато в крайна сметка стигнахме до коледния пудинг, с който всички сме запознати днес. Което, ако не сте знаели, е без месо!

Интересни любопитни факти за коледната култура

Коледа първоначално е била религиозен празник, празнуващ раждането на Исус Христос. Но сега също е станало част от западната култура! За много хора декември е месецът на Коледа и има много неща, които правим за Коледа, които са станали част от самата ни култура, като раздаването на подаръци или коледните базари.

Така че разгледахме някои от нашите любими факти за Коледа, които са едновременно забавни и интересни по отношение на културата на Коледа!

6. Дядо Коледа не винаги е бил облечен в червено

Разпространеният мит е, че Дядо Коледа е бил зелен, преди Coca-Cola да използва техните цветове, червеното, за своите маркетингови кампании в началото на 1900 г. Въпреки че това е вярно до известна степен, Дядо Коледа е показан в червено още през 1870 г. от американския карикатурист Томас Наст. Съвременното изображение на Дядо Коледа, със зачервените му бузи и голям корем, малките му очила и лъчезарна усмивка, е това, за което можем искрено да благодарим на Coca-Cola. Не можем да си представим Дядо Коледа, който не е червен!

Друг интересен факт за Дядо Коледа е, че холандските Свети Никола и Синтерклаас първоначално са го вдъхновили. 6 декември е датата, на която Свети Никола почина и беше отбелязана от Холандия със Синтерклаас, който раздаваше подаръци. Холандско-американците добавиха тази традиция към Коледа, за да почетат своя холандски произход, давайки ни Дядо Коледа!

7. Дядо Коледа има свой собствен пощенски код

Знаем, че Дядо Коледа има важна работа на всеки 24 декември и знае къде живеят всички. В крайна сметка той има своя палав или хубав списък! Но знаете ли, че Дядо Коледа също има свой собствен пощенски код? Докато домът на Дядо Коледа може да е Северният полюс, Канада има запазен пощенски код, до който децата могат да изпращат писмата си!

Всяка година Канадските пощи помагат на Дядо Коледа да отговори на хиляди писма, изпратени от цял ​​свят до него, като адресът е Дядо Коледа, Северен полюс, H0H 0H0, Канада. И така, вече знаете къде да изпратите писмата си следващата година!

8. Думата "Коледа" не е нова

Като се има предвид нашата любов към съкращаването на буквите, може да предположите, че думата „Коледа“ е скорошно изобретение. Но този правопис датира от 1500 г.! Може би се чудите как се е случило това, а обяснението е едновременно просто...и гениално!

В гръцката азбука буквата X е гръцкият знак за „chi“, което е първата буква от гръцкото име на Христос Χριστός (Christos). Като такава, буквата X е често срещано съкращение за Христос. „Мас“ на Коледа е от църковна служба, така че когато съберете двете заедно, получавате Коледа, което буквално означава „Коледа“! Така че няма нужда да се притеснявате, когато използвате думата; това е по-старо от много от любимите ни коледни традиции!

9. Рудолф беше маркетингово творение

Еленът Рудолф с червения нос се е превърнал в неразделна част от коледната култура и всички знаем историята за бедния Рудолф, който се опитва да се впише сред другите елени на Дядо Коледа. Но знаете ли, че той е създаден за маркетингова кампания? Американският универсален магазин, Montgomery Ward, искаше да направи забавни книжки за оцветяване, които да раздаде на децата през 1939 г., и възложи на Робърт Л. Мей да създаде стихотворение за книгата.

Нашият любим северен елен, Рудолф, се роди благодарение на това и се превърна в културна икона за децата по целия свят! Дори по-добре, историята на Рудолф е за това защо не трябва да тормозим другите само защото изглеждат различно, а вместо това да ги прегръщаме. Можем да разберем защо Рудолф стана толкова обичан герой!

10. Паяците са традиционна източноевропейска коледна украса

В много страни от Източна Европа, особено в Украйна, намирането на паяк или паяжина в коледната ви елха е символ на късмет! Това е така, защото тези страни имат легендата за коледния паяк, която разказва, че бедна вдовица живеела в малка колиба с децата си. Те намериха шишарка през лятото и се грижиха усърдно за нея, докато не се превърна в красиво дърво!

За съжаление те не можеха да си позволят да украсят елхата за Коледа, но когато се събудиха на коледния ден, откриха елхата, покрита с елегантни паяжини, които блестяха в злато и сребро на слънчевата светлина. И от този ден вдовицата и децата й никога повече не живееха в бедност!

Изневеряваме на този факт, тъй като той също е свързан с нашия по-ранен факт със сърма, но тъй като е част от коледната култура за много страни, решихме, че заслужава смисъл!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин