Класическа рецепта за коледна торта - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Класическа рецепта за коледна торта
Автор: Peika.bg
Класическа рецепта за коледна торта
Снимка: pexels

Потопете се в празничния дух, като изпечете класическа коледна торта, спираща дъха.

Тази страхотна глазирана плодова торта е идеалното традиционно лакомство за вашето семейство и приятели по време на празненствата.

Съставки

Торта

  • 500g микс от сушени плодове
  • 60 г глазирани череши
  • 85 мл готварско бренди или студен чай
  • кора и сок от 1 портокал
  • кора и сок от 1 лимон
  • 175 г масло
  • 175 г тъмнокафява захар
  • 1 с. л. черен мелас
  • 3 яйца
  • 175 г самонабухващо брашно
  • 50 г смлени бадеми
  • 60 г цели бадеми, орехи или пекан (по желание)
  • 1 ч. л. смлени смесени подправки
Марципанов слой
  • 1 с. л. прецеден конфитюр от кайсии
  • 400 гр готов готов марципан
  • 50 г пудра захар
Глазура
  • 1 яйчен белтък
  • 350 г пудра захар
  • 1 ч. л. лимонов сок
Метод
  1. Отстранете кората от портокала и лимона с фино ренде и изстискайте соковете. Сложете цялата кора и сок в купа със смесени сушени плодове и глазирани череши. Добавете брендито или чая, покрийте със стреч фолио и накиснете за минимум 1 час или цяла нощ.
  2. Намаслете и постелете форма за торта с диаметър 20 см, за предпочитане с подвижна основа.
  3. Загрейте фурната на 150°C.
  4. С електрически миксер разбийте маслото със захарта и черния мелас до по-бледа и пухкава смес. Постепенно добавете яйцата, като всяко едно разбивате старателно, преди да добавите следващото. В друга купа смесете брашното, смлените бадеми и смесените подправки и разбъркайте, за да се смесят добре. След това добавете сухите съставки към маслената смес и разбъркайте внимателно, докато се смесят напълно.
  5. Добавете накиснатите плодове и всички сокове, плюс ядките. Разбъркайте внимателно заедно, докато съставките се комбинират напълно. Изсипете сместа в подготвената форма за торта и заравнете повърхността. Поставете в центъра на фурната и печете 2 часа или докато станат златисто кафяви и еластични на допир. Използвайте остър нож или шиш, за да тествате тортата. Ако все още има мокра смес по острието, печете още 20-30 минути. Трябва да излезе чисто.
  6. Когато тортата е изпечена, охладете за час във формата и след това обърнете върху решетка. Можете да надупчите тортата отвсякъде с шишче и да добавите още една супена лъжица бренди за напояване, ако желаете.
  7. Когато сте готови да завършите тортата, затоплете сладкото от кайсии, за да омекне, и намажете цялата торта. Поръсете работната повърхност с малко пудра захар и разточете половината марципан.
  8. Изрежете 20-сантиметров кръг около формата за торта като шаблон. Изрежете лента от марципан, като отново използвате страната на формата като водач.
  9. Поставете кръга отгоре и залепете лентата около страните, като натиснете на място и запълните празнините.
  10. Ако е възможно, оставете слоя марципан да изсъхне за една нощ.
  11. За да направите глазурата, разбийте пресятата пудра захар с белтъка и лимоновия сок до блясък. Разпределете върху тортата с маслен нож, като оформите меки върхове, които да приличат на снежни преспи. Украсете с ядливи сребърни топки или други декорации.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин