10 неща, които не бива да пропускате в Мадрид - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които не бива да пропускате в Мадрид
Автор: Peika.bg
10 неща, които не бива да пропускате в Мадрид
Снимка: Unsplash

Мадрид е завладяващ град с легендарна история, която обхваща почти хилядолетие, и процъфтяващ нощен живот, който ще ви накара да танцувате, докато слънцето изгрее. 

С архитектурни чудеса, гастрономия от световна класа, прочути музеи и дори египетски храм в границите на града, испанската столица предлага забележителности и атракции, които да удовлетворят всички посетители.

Ето 10 неща, които не бива да пропускате в Мадрид:

1. "Златният триъгълник" на изкуството

"Златният триъгълник" на изкуството на Мадрид се състои от три известни музея, "Прадо", "Рейна София" и "Тисен-Борнемиса", които са дом на някои от най-ценните произведения на изкуството в света. Дори да не сте фен на галериите, това е място, което ще ви очарова. 

В "Прадо" се съхраняват няколко шедьоври на испанските художници Диего Веласкес, Франсиско Гоя и Франсиско Сурбаран. Най-известната творба е Las Meninas на Веласкес, една от най-важните картини в западното изкуство.

"Рейна София" е испанският национален музей, посветен на изкуството от 20-ти век, излагащ впечатляващи колекции на сюрреалистичните и кубистичните майстори Салвадор Дали и Пабло Пикасо. 

"Тисен-Борнемиса", някогашна частна художествена колекция на барон Хайнрих Тисен-Борнемиса и неговия син Ханс Хайнрих Тисен-Борнемиса, показва близо 1000 картини на най-известните европейски и американски художници в света от 13-ти до 20-ти век.

2. Усетете вкуса на Испания с тапас 

Тапас е испанска традиция, представляваща сервиране на малки порции храна, подобни на нашите мезета, които се сервират заедно с алкохол. Обикновено се яде между 21:00 и полунощ. Има специални тапас барове, в които можете да се насладите на тази популярна испанска традиция и да усетите автентичния испански вкус.

3. Пазарувайте на El Rastro

Всяка неделя и на официални празници можете да участвате в 400-годишна традиция за пазаруване на пазара El Rastro. Отворен от 9 до 16 часа, El Rastro се простира по протежение на Plaza de Cascorro, La Ribera de Curtidores и Ronda de Toledo в квартал La Latina и разполага с множество щандове на открито, предлагащи дрехи, сувенири, занаятчийски предмети, антики и почти всичко, което можете да си представите. Важно е да знаете, че повечето търговци приемат само пари в брой, така че се подгответе. 

4. Качете се на "Телеферико" 

За да видите испанската столица от птичи поглед, можете да се качите на кабинковия лифт "Телеферико". Разполага с 80 кабини, всяка от които побира шест души, и изминава разстояние от близо 2,5 километра.

"Телеферико" достига максимална височина от 40 м и предлага невероятни гледки към града и парка Каса де Кампо под него.

5. Последвайте стъпките на Хемингуей 

„Хемингуей не е пил тук“ е популярна шега, написана върху табели, окачени в някои заведения в Мадрид. Не е тайна, че американският литературен гигант обичал да пие, да яде, да пише и да гледа битки с бикове, докато отразявал Гражданската война в Испания като чужд журналист.

Феновете на Хемингуей могат да се върнат по стъпките му и да се насладят на някои от любимите му места, които все още съществуват, включително El Sobrino de Botín, най-старият ресторант в света, в който се помещава изба от 16-ти век, включваща покрити с прах бутилки вино.

6. Разходете се в Ел Ретиро

Парке дел буен Ретиро, най-известният парк в Мадрид, е обширна площ от 118 хектара, която някога е била запазена за испански кралски особи и аристокрация, докато не е била отворена за обществеността в края на 19 век. Ще откриете богато украсени фонтани, статуи на испански писатели и герои, беседки и кафенета на открито.

На територията на парка има няколко забележителности, включително грандиозния паметник на Алфонсо XII, изобразяващ бившия испански крал на коня му и най-старото дърво в Мадрид, засадено през 1633г.

7. Гледайте фламенко шоу 

Не е нужно да се отдалечавате от Мадрид, за да гледате на живо представления на испанския танц. Вечеря, тапас и напитки обикновено се сервират по време на представлението. 

Можете да наблюдавате спектакъла в големи туристически заведения като Cardamomo и Teatro Flamenco или по-малки уютни заведения като Las Tablas, които компенсират размера си с големите фламенко артисти, които привличат посетителите.

8. Застанете в центъра на Испания

Преведено като „Портата на слънцето“, Пуерта дел Сол или просто „Сол“ е оживеният централен обществен площад. Часовник стои на върха на главната сграда на площада, старата Casa de Correos (поща) – сега седалището на регионалното правителство на Мадрид. 

Всички пътища (съвсем буквално) водят до Сол, тъй като това е символичният център на Испания, белязан от плочата Kilometer Zero в подножието на Casa de Correos. 

9. Обиколете емблематичните футболни стадиони на Мадрид

Мадрид има два отбора, а футболните фенове могат да се насладят на обиколка из двата световноизвестни стадиона – Estadio Santiago Bernabéu за Реал Мадрид и Wanda Metropolitano за Атлетико Мадрид. Можете да разгледате и музеите, където ще видите трофеите на отборите, фланелките и сувенирите, разказващи дългата им славна история.

10. Разгледайте египетския храм

Малко хора знаят, че Мадрид е дом на древен египетски храм от 2 век пр.н.е. Посветен на богинята Изида и бог Амон, Templo de Debod бил знак на благодарност на египетското правителство към Испания за помощта за възстановяването на храмовете на Абу Симбел в Южен Египет. Templo de Debod бил транспортиран и построен камък по камък в парка Cuartel de la Montaña в Мадрид, близо до Plaza España. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин