Още няколко интересни факта за Мадрид - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още няколко интересни факта за Мадрид
Автор: Peika.bg
Още няколко интересни факта за Мадрид
Снимка: pixabay

Известен с галерии и музеи от световна класа, фантастично пазаруване, впечатляваща архитектура и невероятен нощен живот, има много причини, които правят този град това, което е.

Испанската столица обаче има нещо повече от барове, ресторанти и клубове. С оживени пазари, древни храмове, малки ресторанти и средновековни руини, има изненади зад всеки ъгъл.

Искате ли да знаете повече? Ето някои от любимите ни забавни факти за Мадрид.

Мадрид има единствения паметник на дявола в света

Влезте в красивия, тучен парк Ретиро в сърцето на Мадрид и ще се изправите лице в лице с единствената статуя на дявола в света! Известен като „Фонтанът на падналия ангел“ и изваян от Рикардо Белвер за Световното изложение в Париж през 1878 г., той изобразява момента на падането на Луцифер от небето.

Статуята е известна с реализма и мъката, изобразени върху лицето на ангела, и това е единственият паметник в света, който изобразява дявола по този начин.

Това е дом на някои от най-добрите музеи в света

Мадрид е рай за любителите на изкуството и много посетители се тълпят в така наречения „Златен триъгълник“: музея Прадо, музея Тисен-Борнемисия и музея Рейна.

Това е един от най-слънчевите градове в Европа

Мадрид има средно над 300 слънчеви дни годишно, което го прави един от най-слънчевите градове в Европа!

Въпреки че зимните месеци могат да бъдат доста студени, небето обикновено е ясно, което го прави фантастично място за градска почивка по всяко време на годината. Ако търсите витамин D, отидете в Мадрид.

Испанските пътища започват в Мадрид

Може би сте чували „всички пътища водят до Рим“, но изглежда в Испания всички пътища водят своето начало от Мадрид. Ако посетите Пуерта дел Сол, ще видите малък знак на площада, показващ километри и 6-те главни пътя, разклоняващи се от Мадрид. 

Това е един от най-зелените градове в света

Този факт за Мадрид малко може да ви изненада. Оказва се, че с 300 000 дървета и 6400 хектара зелени площи, това е вторият най-устойчив град след Токио. Освен това е дом на повече дървета и зелени площи от всеки друг европейски град.

Това е страхотен град за морски дарове

Това е един от най-изненадващите факти за Мадрид. Градът е дом на най-големия пазар за морски дарове в Европа и втория по големина в света (рибният пазар Tsukiji в Токио печели тази награда!) За съжаление MercaMadrid не е отворен за широката публика. Трябва да работиш там или да си сериозен купувач. Можете обаче да резервирате обиколки, ако искате да видите зад кулисите. 

Като се има предвид колко далеч е Мадрид от брега, изненадващо е да има такъв епицентър за морски дарове в сърцето на страната!

Има нещо изненадващо във фонтана Cibeles 

Ако сте посещавали Мадрид, вероятно сте виждали фонтана Cibeles на Plaza de Cibeles. Въпреки това може да се изненадате да чуете, че фонтанът е проектиран да наводни златната камара на Bank of Spain, ако някой влезе с взлом!

Градът е дом на един от най-добрите футболни клубове в света

Футболът е почти национална религия за madrileños и градът е дом на един от най-успешните клубове в света: Реал Мадрид. 

Можете да видите скелета на един от най-високите испанци на всички времена

Роден през 1849 г. в Пуебла де Алкосер в Естремадура, Аугустин Луенго Капила израства до височина от 271,7 см, което го прави един от най-високите испанци в историята.

След трагичната му ранна смърт скелетът му е предаден на ръководителя на Националния музей по антропология (с предварителното съгласие на Августин) и остава изложен в музея днес, заедно с безброй други очарователни човешки артефакти.

Старата жп гара Аточа сега е буйна градина

Това е един от най-забавните факти за Мадрид. Уникално и красиво място за посещение в града е ботаническата градина, разположена в изоставена секция на жп гара Аточа.

Мадрид е дом на древен египетски храм

Може да ви бъде простено, че сте направили двоен опит, когато пристигнете в невероятния храм на Дебод, близо до Плаза де Испания. Този енигматичен паметник стоеше хиляди години в долината на Нил в Египет, преди да отпътува за Мадрид през 1968 г. като благодарствен подарък за помощта на Испания за спасяването на исторически египетски паметници по време на наводнението на Асуанския язовир.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин