10 невероятни факта за величествената красота на Гренландия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 невероятни факта за величествената красота на Гренландия
Автор: Peika.bg
10 невероятни факта за величествената красота на Гренландия
Снимка: pexels

Гренландия, със своите ледени простори и уникална култура е загадъчното бижу на северното полукълбо. Студени пейзажи, удивителна красота и недокоснати от човека пейзажи правят този остров едно от най-вълнуващите места на нашата планета. Гренландия е самоуправляваща се провинция, намираща се между Северния ледовит океан и Атлантическия океан. Тя представлява арктическа островна държава и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл.

В следващите редове, ще ви разкажем 10 изумителни факта, които ще ви накарат да пожелаете веднага да посетите този арктически рай.

1. Зелена земя, но само по име

Въпреки своята заснежена красота, в превод името означава "зелената земя". Островът е открит от исландския моряк Гунбьорн около 875 г., въпреки, че той никога не слиза на брега. През 982 г. исландецът с норвежки произход Ейрик Рауда прави първото обследване на острова и го нарича Гренландия.

2. Най-голямата островна държава в света

Гренландия не е просто остров, тя е най-голямата островна държава на планетата. Австралия и Антарктика са по-големи от нея, но те се считат за континенти, а не за острови. Там живеят около 56 хиляди човека.

3. Северното Сияние – великолепното арктическо зрелище

Гренландия е едно от най-добрите места в света за наблюдение на северното сияние. Опитайте се да уловите моментите, когато небето се озарява с различни цветове, предоставяйки забележително арктическо представление.

4. Ледената покривка – гигантският климатичен регулатор

Гренландия разполага с най-големия леден покрив на планетата, който не само краси пейзажа, но и оказва голямо влияние върху климата по света. Този огромен ледник е ключов фактор за поддържане на баланса на земната температура.

5. Ледниците на Гренландия – колосалността на природната красота

Преди хиляди години ледниците оформили разнообразен планински крайбрежен релеф, разчленен от дълбоки и разклонени заливи – фиорди, скалисти полуострови и островчета. По стръмните брегове се спускат ледници, от които се откъсват огромни плаващи ледени планини – айсберги. Най-високата точка на острова е връх Гунбьорн - 3700 м. 

6. Инуитите и техните уникални традиции

Местното население, наречено инуити, живее в хармония с природата. Техните традиции, свързани с риболов и лов, представляват уникален начин на живот, който се е запазил през вековете. Днес 90% от населението на Грендландия са ескимоси.

7. Нашествието на викингите

През 10-ти век, викингите стават първите европейци, достигнали Гренландия. Тогава островът е необитаем и те се заселват на югозападния бряг.

С времето те изчезват под мистериозни обстоятелства, като научните обяснения са две - суровият климат или почвата на селищата им се изтощила от прекалена експлоатация.

8. Обект на спорове между Норвегия и Дания

Векове наред двете държави си оспорват чия територия е Гренландия. През 2009 островът се самообявява като независим. Въпреки това и към днешна Дата външната политика се ръководи от Дания.

9. Напускане на ЕС

Гренландия се присъединява към Европейския съюз през 1972 г., но само след 10 години се провежда референдум, на който се взема решение за излизане от общността.

10. Климатичните промени и влиянието им върху Гренландия

Гренландия е централна точка за изследване на климатичните промени. С разтапянето на ледниците, последиците върху местната фауна и флора са значителни, като същевременно този процес предоставя важна информация за глобалната промяна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин