10 традиционни храни от Малайзия, които да опитате - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 традиционни храни от Малайзия, които да опитате
Автор: Peika.bg
10 традиционни храни от Малайзия, които да опитате
Снимка: Flickr.com

Малайзия е страна, която въплъщава многообразието от култури и вкусове. Това най-добре си личи в храната.

Тя е рай за любителите на хубавата кухня, предлагащ евтини цени, традиционни и много апетитни ястия. Тази огромна страна е пълна с цветни сергии за улична храна. Те улесняват пътуващите, които искат да опитат малайзийски ястия, докато се привиждат към следващата забележителност.

Вижте тези 10 местни специалитети, които да опитате!

1. Наси лемак

Това е едно от най-типичните ястия в Малайзия. Представлява ароматен ориз, приготвен с кокосово мляко, в съчетание с печени фъстъци, хрупкаво аншоа, варени яйца и най-важното - сладко-пикантен сос самбал. Можете да добавите към всичко това и пържено пиле за още по-засищащо хапване. Препоръчително е всичко да се яде с пръсти (както повечето храни в Малайзия).

60966

2. Сатай

Сатай е популярна улична храна, която се състои от подправено месо, нанизано на бамбукова пръчка и изпечено на огън. Месото може да бъде пилешко, овнешко или говеждо. Най-често се сервира със сладък и пикантен сос от фъстъци.

60965

3. Бургер Рамли

Тази известна евтина храна е предпочитана сред местните жители на Малайзия като закуска късно вечер. Можете да намерите бургера почти във всяка част на страната. В зависимост от собственика на щанда ще откриете поне 10 негови разновидности. Най-често можете да си поръчате с пилешко месо, яйце, сирене, салата и кетчуп.

60967

4. Роджак

Ако има храна, която най-добре да символизира Малайзия, това ще бъде роджакът. Името му означава „смесване“. Сладката версия на роджак се състои главно от плодове и зеленчуци. Солената обикновено се прави от нарязани зеленчуци, твърдо сварени яйца, хляб, месо. И двата вида се поливат щедро със сос, който да обедини вкусовете. Най-добре е това ястие да се похапва прясно приготвено.

60969

5. Пилешко със соев сос

Това е много популярно ястие за обяд. То се различава от нашето пилето с ориз по това, че вместо с ориз се поднася със соев сос и резени краставица за свежест.

60974

6. Асам-лакса

Асам-лакса е рибен бульон , в който успешно се комбинират кисело и пикантно. В него може да откриете: скариди, пресен шалот и филийки ананас. Екзотично, нали?

60971

7. Лок-лок

Лок-лок е друга любима улична храна за местните жители. Тя представлява пикантни шишчета от месо и зеленчуци. Тази храна е лесна за хапване в движение, освен това е изключително евтина.

60973

8. Супи

В Малайзия супите също са на голяма почит. Опитайте супа от червен или зелен фасул, от грах или от фъстъчена паста. Те са вкусни и засищащи и бързо ще ви дадат енергия за още приключения!

60970

9. Апом балик

Идеалният десерт е хрупвакият и сладък Апом балик. Той се приготвя от захар, подсладена царевица и натрошени фъстъци. Не е чудно, че на много пътешественици им е трудно да му устоят.

60964

10. Дуриан

Известен като краля на плодовете, дурианът може да има остра миризма, но вкусът му е прекрасен. Въпреки трънливата си обвивка, вътрешността му е мека и гладка. Сезонът на дуриан е през юни и юли. Това е и чудесно време за посещение на Малайзия, така че обезателно го пробвайте, докато сте там!

60968

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин