11 интересни факта за Париж - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
11 интересни факта за Париж
Автор: Елена Исаева

Париж е един от най-известните градове на планетата, една от най-жадуваните дестинации, едно от най-популярните места, където повечето хора мечтаят да посетят поне веднъж в живота си. Париж е онази любов, която завладява от пръв поглед, от първия досег с този магнетичен, романтичен и богат на история и хиляди забележителности град. Разположен в меандъра на река Сена, разделен от реката на две части – северна, на десния бряг и южна, на левия бряг. По този начин се отбелязва и местонахождението на забележителните многобройни културно – исторически паметници, музеи, шедьоври на архитектурата и изкуството, известни ресторанти, кафетерии, барове, театри и всякакви други популярни места за посещение.

 „Париж“ е дума, събирателна, в която независимо дали сте били там или не, за тези, които са го посещавали многократно или дори само веднъж, веднага излизат спомените за видяното, преживяното, запечатаното в душата и сърцето, а онези, които все още не са го посетили, щом чуят думата „Париж“, започват да мечтаят, представят си образа на един космополит, в който има много чувственост, много история, романтика, красота, обаяние, неугасващ плам за любов и още нещо.

11 интересни факта за Париж
Снимка: pixabay.com

Париж е от онези, големите градове, в които колкото и на бързи обороти да се случват нещата, едновременно с това има онази сладка лежерност на удоволствие и приятно отпускане, дори само, когато се разхождате по улиците му, онова любопитство, вървейки по големите булеварди или онези симпатични малки улички, си задавате въпроси – какво ли е било точно на това място преди години, какво ли ще изскочи ей там, зад завоя и какви истории са се случвали.

Ето и някои любопитни факти за града на букинистите и на любовта:

1. Парижкото метро се нарежда на второ място по използваемост в Европа, след московското. Има станции, които вече не се използват, а някои дори се отдават под наем за различни дейности, като заснемане на филми и други.

11 интересни факта за Париж
Снимка: pixabay.com

2. Лувърът е най-посещаваният и с най-многобройни произведения на изкуството музей в света. Ежегодно, през залите му преминават около 10 милона туристи и любители на изкуството.

3. Така любимият коктейл на мнозина „Кървавата Мери“ е измислен в Париж, в хотел „Риц“. Легенда разказва, че е направен за известния писател Ърнест Хеммингуей, който поръчал напитка, която да не мирише на спирт, така към водката му добавили доматен сок.

4. Rue des Degres е най-късата улица в Париж  и е с дължина около 6м.

5. Уличното движение на града е винаги с правилото за предимство на десностоящия, в Париж има само един знак „стоп“.

6. Мостът Pon Neuf или новият мост, всъщност е най-старият запазен в града, като за първи път на него са обособени тротоари, по които се движат само пешеходци.

7. В Париж има повече от 6 000 улици, достъпни за разходки.

8. Обелискът на площад Конкорд е най-големият слънчев часовник в света и е един от най-старите паметници в града.

9. Дисниленд в Париж е и първият в Европа.

10. В града има повече от 2 000 пекарни, кроасанът е запазената марка в ежедневието на всеки парижанин.

11. По случай 200 – годишнината от Френската революция, куполът на Дома на Инвалидите, отново бе позлатен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин