5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж
Автор: Адриана Петрова
5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж

Съжаляваме да го кажем, но сме на път да разбием романтичните ви представи за града на любовта Париж. Той е мечтана дестинация за почти всеки не само заради внушителната Айфелова кула, но и заради емблематичните музеи, луксозни ресторанти и не на последно място - френските макарони. Това е едно изкушение, на което не можем да устоим, но за него вече сме ви разказвали.

Днес ще погледнем към тъмната страна на Париж, която е свързана с опасностите, които дебнат по улиците. Все пак градът на любовта е популярна дестинация с десетки милиони посетители на година, а както сами се досещате, това е рай за измамниците. Ето кои са най-разпространените улични капани за туристи в Париж:

Гривна на приятелството

5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж

Тзи измама е най-често срещана край хълма Монмартър. Изкачвайки се нагоре към базиликата мъж идва към вас, сграбчва ръката ви, без да ви попита предварително,  поставя ви специфична на вид гризна и започва да я увива около ръката ви. Ако се опитате да откажете, той ще започне да ви убеждава, че няма да ви създаде никакъв проблем и това е нещо нормално във Франция. През цялото време той ви разказва история и продължава да увива гривната около ръката ви. Накрая идва моментът, в който този мъж ще ви поиска пари. Ако му се противопоставите, бързо ще бъдете обградени от още мъже, които ще ви принудят да платите.

Хора с папки

Вероятни и в София сте срещали хора, които обикалят улиците с папки, на които събират подписи в подкрепа на глухонемите. В Париж подобни измамници се навъртат около Айфеловата кула или Лувъра. Обикновено това са жени, представящи се за част от фондация, които ви карат да запишете името си върху листа, за да помогнете на глухонеми деца. Разбира се, тази фондация не съществува. В София тактиката е да ви поискат пари директно, докато в Париж използват момента, в който погледът ви е насочен към папката, за да ви обградят и да пребъркат чантите и джобовете ви.

Такси тип рикша

5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж

Тези превозни средства са разположени около всички туристически локации. Те обикновено представляват мъж на колело, на което е прикрепена нещо като кабина. Той може да ви предложи да ви закара до най-различни дестинации като цените са упоменати върху самото превозно средство. Но има уловка. Веднага, след като пристигнете на желаната от вас локация, шофьорът премества листчето с цените и се оказва, че посочената цена не е на возене, а на човек.

Изпуснато бижу

Докато вървите, виждате как жена държи пръстен в ръка и ви казва, че сте го изпуснали и иска да ви го върне. Опитвайки се да ѝ обясните, че той не е вас, тя започва да настоява и го слага в ръката ви. След това ви принуждава да ѝ платите за бижуто.

Снимка/портрет

5 улични измами, за които трябва да внимавате в Париж

В Париж трябва да внимавате и за улични фотографи или художници, които ви питат дали искате да ви снимат или нарисуват. След като го направят, ще ви попитат дали ви харесва и след това е твърде вероятно да поискат пари от вас.

Бонус: Прозрачната чаша

Този вид измама е малко по-различен, тъй кат не разчита на принуда, а по-скоро на вашата състрадателност и чувство на вина. Из тротоарите на Париж често се срещат просяци или улични музиканти. Някои от тях използват прозрачна чаша за монети от минувачите, която лесно се слива с цвета на настилката. Те поставят чашата на доста отдалечено разстояние от себе си, разчитайки на това, че някой няма да я види, ще я ритне и ще изпита вина, заради която ще даде пари.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин