10 неща, които можете да правите в Монпелие - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които можете да правите в Монпелие
Автор: Peika.bg
10 неща, които можете да правите в Монпелие
Снимка: Unsplash

Монпелие е град, който кипи от живот и средиземноморска светлина. В своите средновековни славни дни той е бил космополитен търговски център и изключително важно място в арабския, еврейския и християнския свят.

 

През 80-те години на миналия век се променя от заспало градче в един от най-бързо развиващите се градове във Франция. Сега хората от север идват да си купят "място под слънцето", а културата на техническите иновации и университетите го правят един от най-популярните градове за живеене във Франция.

10 неща, които можете да правите в Монпелие
Снимка: Unsplash

Ето най-добрите неща за правене в Монпелие:

1. Изгубете се, за да опознаете многото лица на Монпелие

Най-добрият начин да започнете да разглеждате Монпелие е пеша. За да усетите богатото минало на Монпелие, разходете се из квартала Ecusson, където дори местните жители могат да се изгубят в тесните улички. Насладете се на архитектурата на катедралата Сен Пиер и оживената улица Rue de l’Université.

За да разгледате съвременния Монпелие, разходете се през фалшивата древногръцка архитектура на Антигона и след това се разходете по бреговете на река Лез. Не пропускайте драматичната скулптура на Орландо Фуриозо от каталонския скулптор в изгнание Апеллес Феноса.

2. Запознайте се с историята на най-старото медицинско училище в Европа

През средновековието Монпелие става известен със своя факултет по медицина, а днес това е най-старото все още действащо медицинско училище в Европа, разположено във внушителен бенедиктински манастир и датиращо от преди повече от 800 години.

Можете да направите обиколка с екскурзовод, където ще научите повече за историята на медицината и преподаването. Във входното антре ще видите портретите на най-известните учители. 

Насладете се на оживената атмосфера на днешните студенти и впечатляващата архитектура, след това разгледайте Консерваторията по анатомия с нейните 5000 анатомични фигури и восъчни фигури, показващи медицинския прогрес от последните 200 години.

3. Изпийте чаша хубаво кафе на площадите на Монпелие

Местните жители често прекарват часове от деня си на някой от многото площади, осеяни из града. Всеки площад има свой собствен характер.

За площад, изпълнен с активности, изберете едно от кафенетата на Place de la Comédie. Вдигнете глава, за да видите архитектурата на Осман и фасадата на кино Gaumont с отличителни знаци на лоза – източникът на богатство на Монпелие през 19 век.

По-спокоен вариант за кафе е на Place de la Canourgue, в сянката на високите му дървета, където небързащите местни жители седят и четат сутрешните вестници. За да видите истинското ежедневие там, се насочете към кафенето Les Salins, точно до Plan Cabanes, където можете да наблюдавате хора, които отиват на работа с велосипеди или пазаруват на пазара.

4. Изследвайте културата на Северна Африка

Разходете се по Cours Gambetta, покрай магазини, продаващи еклектични колекции от подправки и глинени съдове за приготвяне на тажини. Запасете се с вкусна баклава и макроути от фурми в Delices de Carthage, след което изпийте ментов чай на слънце в едно от многото кафенета около Plan Cabanes. По време на Рамадан се разходете по улиците около Figuerolles и усетете подправките от импровизираните маси на улицата.

10 неща, които можете да правите в Монпелие
Снимка: Unsplash

5. Насладете се на най-добрите местни хранителни продукти на пазара Arceaux

Отворен всеки вторник и събота сутрин, marché des Arceaux е най-големият хранителен пазар в Монпелие и институция за местните жители, които отиват там за най-пресните продукти от региона и за да се срещнат с приятели за дълги разговори по тротоара.

Усетете вкуса на Средиземно море с tielle, известния пай с октопод от близкия Sète, или brandade, гладка смес от сушена треска, зехтин и картофи.

6. Карайте колело до плажа

Наемете велосипед от една от станциите на Vélomagg и отидете до близките плажове. Започнете от Порт Мариан за 12 км еднопосочно пътуване до Палавас. Това е страхотно пътуване по (предимно равна) велосипедна алея, следваща река Лез. 

Изберете между плажовете от двете страни на самия Палавас или карайте колело още 5 километра до по-дивия плаж Prévost между Палавас и Вилньов-ле-Магелон. Първата част на плажа е предимно нудистка, но по-нататък е нормален плаж.

7. Отпуснете се в Jardin des Plantes, най-старата ботаническа градина във Франция

Разходете се по пътеките на Jardin des Plantes, пространство от 5 хектара, създадено през 1593 г. като научна градина в подкрепа на изследванията на медицинския университет. Това е любимо място на ботаници, студенти, любители, учени и пътешественици и е наслада през всички сезони.

Не пропускайте дървото на желанията...

8. Гледайте залязващото слънце от Place Royale du Peyro

Тази обществена градина и еспланада са едно от любимите места за местните жители и туристите по всяко време на деня. Но най-доброто време е вечер, когато паметниците са в златиста светлина и въздухът е изпълнен със звуците на ученици, свирещи на китари, семейства, които говорят и музика. 

Погледнете на север и се насладете на гледките към мистериозните хълмове Cévennes и редицата от впечатляващи паметници надолу по крайбрежната алея, включително извисяваща се статуя на Луи XIV на кон. 

10 неща, които можете да правите в Монпелие
Снимка: Unsplash

9. Посетете оживените барове на Монпелие

Във всеки ден от седмицата можете да откриете оживен бар, който да отговаря на предпочитанията ви. Крафт бирата е много популярна в Монпелие, така че задължително я опитайте. Можете също да дегустирате вино в много от баровете в града.

10. Потопете се в съвременното изкуство в новите музеи на Монпелие

За любителите на съвременното изкуство MO.CO. (Montpellier Contemporain) има два обекта. MO.CO. Panacée, в квартал Ecusson, е център на съвременното изкуство, посветен на нововъзникващите творения, и също така разполага с ресторант и кафене с тиха дзен градина. 

MO.CO., близо до жп гарата, отвори врати през 2019 г. и съдържа постоянно променяща се гама от изложби на модерно изкуство от цял свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин