13 неща, които не знаете за Франция - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 неща, които не знаете за Франция
Автор: Стефан Стефанов
13 неща, които не знаете за Франция
Снимка: Moyan Brenn

Франция е известна като отлична туристическа дестинация, страна на превъзходни храна и напитки, с богата история и култура, които и до ден-днешен привличат хора от цял свят към европейската държава.

Въпреки че Франция е толкова известна и предпочитана страна за туризъм, все пак богатата й история е пълна с интересни илюбопитни факти.

Ето тринайсет от тях, които не знаете.

1. Камбанки вместо зайци

Във Франция, Белгия и Холандия великденския анимационен герой не е заек, а летяща камбанка, защото камбаните на църквите са замлъкнали преди празника. Според историята те са „летели до Рим“. После се връщали оттам с боядисани яйца и шоколадови зайци. Все пак, има зайци в историята.

2. Пастите не са на Мария Антоанета

Един популярен мит за Франция гласи, че когато Мария Антоанета и нейният съпруг - френският крал Луи XVI, са вървели към гилотината в разгара на Френската революция, тя е видяла прегладнелите френски селяни и е казала: „Като нямат хляб, да ядат пасти!“. Мария Антоанета е екзекутирана заедно с Луи през 1793 г., но тези думи никога не са излизали от устата й. Всъщност, философът Жан-Жак Русо е използвал термина с пастите, доста по-рано. Самата Мария Антоанета дори не е била французойка. Както и известният учен Мари Кюри, която е била натурализирана полякиня.

35063

3. Просто океан

Французите наричат Атлантическия океан, просто „океана“, а Средиземно море - „морето“. 

4. Всички обичат Франция

Франция е най-посещаваната страна в света с 84,7 милиона посетители (2013 г.), което е отлично постижение, предвид, че е на 4-то място по брой на обекти на ЮНЕСКО на територията си. Това се нарича добър маркетинг.

5. По-слаба колониална сила от Англия...

В историята си Франция е контролирала повече от 8% от сушата на Земята - африканските колонии, Западните Индии, Индокитай и дори Мексико в периода 1861-1867 г. Все пак, те са били далеч зад англичаните, които в апогея си са властвали над една четвърт от света.

35065

6. ...но англичаните са научили френски

Днес в английския език има множество френски думи и това се дължи на факта, че последният пълководец, който е завладявал Острова, е говорел френски без да е французин. Херцогът на Нормандия Уилям (Вилхем) Завоевателя слага ръка на Британия след битката при Хейстингс през 1066 г. Нормандците са наследници на викингите, които са станали васали на френския крал и са получили територията на северния бряг на страната, за да го пазят от другите викинги.

7. Браво на родителите

От 1920 г. френското правителство окуражава родителите да отглеждат повече децата като дава на такива семейства медали за „успешно отглеждане на няколко деца с достойнство“.

8. Младоженецът-мъртвец

Това е малко странно, но... във Франция е разрешено да се ожените за мъртъв човек. Това е започнало през 50-те години, когато стената на един язовир се е пробила и това е довело до смъртта на 400 души, сред които е бил Андре Капра. Неговата годеница се е обърнала към правителството да й позволи да се омъжи за него, въпреки че е починал. С помощта на медиите тя получава разрешението и скоро този вид брак става легален.

35066

9. Толкова много езици, толкова много за казване

Освен официалния френски, в страната се говорят още бретански, каталан, баски и оситан. Отделно от тях са езиците на многобройните имигранти от бившите колонии.

10. Южняшките традиции не умират лесно 

Мислите си, че бикоборството е запазена марка за испанците? Всъщност, то все още е популярно и във френския юг.

11. Сиренето, разбира се

Само ще кажем, че във Франция има повече от 246 вида сирене.

35064

12. Конструкции, изпреварили времето си 

Днес Айфеловата кула е символ на Париж и Франция, но в началото на миналия век французите не са били на това мнение. Кулата е била разсипана от критики, когато е била построена, а същото важи и за известната днес стъклена пирамида на Лувъра.

13. Френските откриватели

Французите са разпрострели своята креативност в най-различни направления – те са открили неща като брайловата азбука, гилотината и летенето с балон. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин