15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро
Автор: Peika.bg
15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро
Снимка: Unsplash

Рио де Жанейро е градът на самбата и карнавала, царството на красивите хора и красивите плажове.

Но какво всъщност знаете за втората по големина община в Бразилия (след финансовия център Сао Пауло, разбира се)? 

Ето 15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро:

1. "Рио де Жанейро" се превежда като "януарска река", но реката всъщност е залив

Рио де Жанейро или "януарска река" е много поетично име за град, през който минават над 200 реки. Но за коя река се отнася? Е, отговорът е за никоя.

През януари 1502 г. португалският изследовател Гаспар дьо Лемос за първи път пристига в Рио. Легендата разказва, че Лемос е плавал през залива Гуанабара, когато е измислил името на града, погрешно приемайки залива за устието на голяма река.

Днес някои историци оспорват теорията, като твърдят, че португалците са били твърде опитни моряци, за да допуснат такава грешка, и че думата за река през 16-ти век е била използвана и за идентифициране на заливи. Въпреки това името на Рио де Жанейро остава.

2. Повечето училища по самба в Рио са разположени във фавели

В Рио има повече от 1000 бедни квартала или фавели – и почти една четвърт от местните живеят в тях. Скромните жители на Рио живеят във фавели от края на 19-ти век. Именно там, във фавелите, бившите африкански роби и техните потомци за първи път създават музикалния стил, който сега познаваме като самба.

В днешно време повечето от прочутите училища по самба в града, които се състезават на всеки карнавал, се намират във фавели. 

3. Статуята на Христос Спасителя беше избрана за едно от новите седем чудеса на света

Статуята на Христос Спасителя е емблемата на Рио де Жанейро, но също така беше избрана за едно от новите 7 чудеса на света през 2007 г., заедно с шедьоври като Римския колизеум и Тадж Махал. 

Открита през 1931 г. в знак на почит към 100-годишнината на Рио, Христос е висок 30 метра (без пиедестала от 8 метра) и е най-голямата статуя в стил Арт Деко в света. Статуята е финансирана от бразилци, проектирана от французи и изградена от шведски камъни. Резултатът е наистина божествен! 

4. Рио де Жанейро има най-синьото небе в света

Чисто небе, топъл пясък, студена напитка… Не е ли това, което всеки иска за своята почивка? Е, в Рио ще намерите не само това, но и най-синьото небе в целия свят. Твърдението изглежда дръзко, но всъщност се основава на проучване, направено през 2006 г. от изследовател, обиколил света в търсене на „най-синьото“ небе в света.

Двадесет и седем годишната Аня Хонбаум посещава 20 различни дестинации, включително Нова Зеландия и Южна Африка, на 72-дневно пътуване. За да получи точни резултати, тя използва специален преносим спектрометър, разработен от учени от Британската национална физическа лаборатория. Научно потвърдено е!

5. Карнавалът в Рио е най-големият карнавал в света

Според Книгата на рекордите на Гинес през 2004 г. най-известното парти в града събрало рекордните 400 000 чуждестранни посетители, превръщайки се в най-голямото карнавално парти в света. Освен външните посетители, всяка година около 5 милиона души превземат улиците на Рио, за да участват в стотиците улични партита, наречени „blocos“, организирани от самба групите. Да не говорим за хилядите, които купуват скъпи билети, за да гледат прочутите паради с участието на най-добрите училища по самба в Рио. Парти, което не е за изпускане! 

6. В залива Гуанабара има повече от сто острова

Какво е общото между Захарната глава, Статуята на Христос Спасителя и пощенските картички от плажа на Копакабана? Заливът Гуанабара е на фона на всички тях. Заливът е огромен и минава през около 15 различни града. Заливът е вторият по големина в страната, със своите 53 плажа и повече от сто острова.

15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро
Снимка: Unsplash

7. Рио е дом на осмата по големина библиотека в света

Било ноември 1807 г. и кралското семейство на Португалия трябвало да вземе трудно решение – да избяга в Рио де Жанейро, Бразилия, за да избяга от Наполеон и неговите войски. Заминаването било добре организирано: около 15 000 души, включително членове на семейството и слуги, пътували до Бразилия в 14 кораба. С тях пристига и едно от най-важните богатства на Португалия: Кралската библиотека и нейните 60 000 предмета.

Едно от първите действия на Дом Жоао VI, португалският принц-регент, в Бразилия било да създаде Националната библиотека, която впоследствие се превръща в осмата по големина библиотека в света с повече от 15 милиона книги.

8. Хората от Рио са сред най-бързо качващите се и слизащи от автобусите

Автобусите са най-достъпният начин за придвижване из Рио и могат да отведат посетителите почти навсякъде в града. Карането на автобус в Рио обаче не е толкова просто изживяване, колкото би трябвало да бъде. Шофьорите на автобуси не са особено предпазливи и често оставят пътниците, ако не са достатъчно бързи, за да се качат в автобуса.

С дългогодишен опит като пътник по улиците на Рио, Роналдо Баласиано проявява любопитство и решава да проучи този социален феномен. Това, което открива, било, че страхът да бъдат оставени на спирката, кара бразилците да бъдат по-бързи в процеса на качване и слизане от автобусите. В сравнение с лондончаните например, на бразилците им трябват 1,85 секунди, за да се качат в автобус, докато на лондончаните им отнема 2,4 секунди. 

9. Рио е дом на най-голямата градска гора в света

Рио е дом на най-голямата градска гора в света, Floresta da Tijuca. Тази защитена територия от 33 квадратни километра е резултат от повторно залесяване, извършено в края на 19 век по заповед на бразилския император Дом Педро II. Идеята била да се възстанови зоната, унищожена от кафеените плантации, за да се избегне ерозията на хълмовете, които заобикалят града. Най-туристическите места в Рио са именно там – Ботаническите градини, Парк Лаге и планината Корковадо са някои от тях.

10. Кариока означава „къщата на белия човек“

Кариока е думата, с която се описват жителите на Рио де Жанейро. Думата произхожда от езика тупи-гуарани, използван от местните народи, обитавали това парче земя много преди някой европеец да разбере за съществуването ѝ.  Думата означава "къща на белия човек".

11. Рио де Жанейро за малко да не бъде домакин на летните олимпийски игри през 2016 г.

Когато през 2009 г. Рио де Жанейро бе избран за град домакин на Летните олимпийски игри през 2016 г., новината беше посрещната с парти, което привлече хиляди на емблематичния плаж Копакабана. Но за малко това да не се случи.

Рио имал по-ниска оценка от Доха, която в крайна сметка беше отхвърлена поради технически причини (поради високите температури в града по време на европейското лято, Доха беше предложила Олимпиадата да се проведе през октомври, но това не се приело). В крайна сметка Рио печели. 

12. Някога Рио е бил единствената европейска столица извън Европа

Отчаяните времена изискват отчаяни мерки, поне така било за Дом Жоао VI. Било 1807 г. и войските на Наполеон се приближавали все повече и повече до нахлуването в Португалия, за да гарантират, че малката крайбрежна страна ще се преклони пред управлението на Франция. Дом Жоао VI не искал нищо подобно и вместо това стегнал багажа си и преместил цялото кралство в Рио, от 1808 до 1821 г., когато вече било безопасно за кралските особи да се върнат у дома.

Независимостта на Бразилия е обявена през 1822 г. 

15 неща, които вероятно не знаете за Рио де Жанейро
Снимка: Unsplash

13. На всеки карнавал градът се управлява от митичния крал Момо

Казват, че единствената причина за живот на Кариока се крие в един момент – летният петък, когато кметът на Рио дава ключа на града на крал Момо, отбелязвайки началото на карнавала, „maior festa do mundo“ (най-голямото парти в света, както го наричат тук).

Крал Момо е митична фигура, шегаджия, чийто исторически произход датира от Древна Гърция. Той символизира властта на партията и свободата над разума и обикновено се играе от пълничък, щастлив човек, който се чувства удобно да носи глупава корона с наметало.

Официалната традиция в Рио датира от 1933 г. и всички я приемат доста сериозно, като всяка година стотици репортери отразяват символичния момент. Ключът остава притежание на крал Момо до Пепеляна сряда. 

14. Тук се провел най-големият футболен мач в света

Бразилците не го помнят с умиление, но 16 юли 1950 г. е исторически ден. Бразилия играе срещу Уругвай във финалния мач на Световното първенство през 1950 г. Сцената е Маракана, построена специално за случая и по това време най-големият стадион в света.

Общо 173 850 зрители били там, за да видят това, което всички смятали, че ще бъде първият път, когато Бразилия ще получи Световната купа. Но Уругвай грабва победата и мълчанието на десетките хиляди било толкова шумно, че го нарекли: Мараканазо. 

15. Там е роден Оскар Нимайер

Оскар Нимайер, човекът зад модерната архитектура, е роден и израснал в Рио. Може би там Нимайер се е научил да бъде толкова поетичен.

Голяма част от работата му – включително прочутия подобен на космически кораб музей MAC – се намира в Нитерой, градът, който гледа към Рио от другата страна на залива Гуанабара. Музеят е част от Caminho Niemeyer или пътеката на Niemeyer, която отвежда посетителите през седем сгради, проектирани от архитекта. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин