17 неща за Индонезия, които може би не знаехте - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
17 неща за Индонезия, които може би не знаехте
Автор: Елена Исаева

Индонезия, официално Република Индонезия  е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Съставена е от 17 508 острова и 34 провинции.

Страната е много интересна, защото е изградена от толкова много острови, на голяма част, от които има прекрасни плажове и много интересни и екзотични места, които туристите обожават. Определено е държава, която не бива да пропускате.

17 неща за Индонезия, които може би не знаехте
Снимка: pixabay.com

Ето и някои по-интересни факти за нея:

1.Столицата ѝ е Джакарта.

2.Има сухоземни граници с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор. Индонезия е сред страните основателки на АСЕАН и е една от 20-те най-големи икономики в света (Г-20).

3.На територията на Индонезия има голям брой етнически, езикови и религиозни групи, от които доминиращата са яванците. Въпреки това комплексната индонезийска идентичност е възприела исляма и индонезийския език като сплотяващи атрибути на населението.

4.Въпреки огромното население и гъстотата му, Индонезия е на второ място в света по биоразнообразие и има обширни дъждовни и тропически гори.

5.Страната произвежда голям брой продукти от палмово масло и е основен доставчик на естествен каучук.

6.Името Индонезия произлиза от латинската дума Indus (Инд), и старогръцката nesos, която означава „остров“.

7.Вкаменени останки на известния като „явански човек“ хомо еректус са свидетелство, че индонезийският архипелаг е бил обитаван отпреди два милиона до 500 000 години.

8.Втората световна война и японската окупация слагат край на колониалното управление, а през 1945 националистът Сукарно е избран за президент и обявява независимост.

17 неща за Индонезия, които може би не знаехте
Снимка: pixabay.com

9.Индонезия е президентска република. Президентът е ръководител на правителството и върховен главнокомандващ на армията. Висш законодателен орган на държавата е Народната консултативна асамблея, която се състои от две камари: Камара на народните представители с 550 депутати и Съвет на регионалните представители със 128 члена.

10.Индонезия е приютила в себе си цели 128 действащи вулкана, повече от където и да е другаде по света.

11.Между островите Суматра и Ява е разположен остров Кракатау, на който се издига едноименния вулкан, чието изригване през 1883 г. е една от най-големите природни катастрофи в човешката история. Тогава загиват голяма част от животинските и растителни видове по света, а човешките жертви са невиждано много.

12.На малкия остров Сумбава се намира вулканът Тамбора, който през 1815 г. изхвърля най-голямото количество вулканични материали – 117 km³, при което се отделило огромно количество енергия. Количеството вулканични материали, изхвърлено при изригването на Тамбора, е толкова голямо, че би покрило страна с големината на Гърция (131 хил. km²) с пласт, дебел 1 m. Това изригване било свръхмащабно – температурата на Земята се понижила и през 1815 г. в Европа настъпил глад заради слабата реколта, вследствие от по-ниските температури.

13.Индонезия е най-многобройната ислямска нация в света, но религията е разнообразна.

14.Индонезия е най-голямата островна държава в света.

15.Въпреки изобилието от острови, туризмът е съсредоточен върху един и всеки турист се бори за своето място на него – това е Бали. Тук е най-често използваната точка за влизане в Индонезия.

16.Все още има племена, живеещи изолирано в джунглата.

17.Индонезия е дом на комодския варан.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин