17 съвета как да пътуваме с бебе - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
17 съвета как да пътуваме с бебе
Автор: Peika.bg
17 съвета как да пътуваме с бебе

За много пътешественици появата на бебе поставя много въпроси как ще пътуват оттук нататък. За щастие, няма защо да се закотвяте вкъщи, само защото имате наследник.

Вижте нашите съвети за пътуване с бебе. Те ще направят преживяването много по-лесно, приятно и нищо чудно да запалят приключенския дух у малкото човече още в ранна възраст. А какво по-хубаво от това да възпитате детето си в любов към движението, природата и света!

Сигурни сме, че ще погледнете на бъдещите си пътешествия по нов начин и нищо чудно да ви харесат повече от преди. Детето може да се окаже отличен партньор за пътуване!

1. Първото и най-важно е да изберете дестинация, която е подходяща и безопасна за вашето бебе. Мястото, на което отивате не трябва да е нито прекалено горещо, нито прекалено студено. Избягвайте екзотичните дестинации, поне докато детето не отрасне малко повече.

2. Превозът трябва да е максимално безопасен. Винаги проверявайте дали таксито или частния трансфер от летището до хотела предлагат седалка за бебета. Ако не го правят, най-добре наемете кола и добавете детска седалка в нея.

17 съвета как да пътуваме с бебе

3. Бебетата също се нуждаят от паспорт и билет! Уверете си, че сте подготвили всички документи преди да тръгнете на път.

4. Общественият транспорт не е най-доброто място за едно бебе. Причината? Препълнените превозни средства, които, освен че създават дискомфорт при самото пътуване, са предпоставка детето ви да се зарази с някой вирус.

5. Избирайте възможно най-краткия вариант за пътуване до заплануваната дестинация. Много по-лесно е да летите с новородено, което спи, отколкото с такова, което иска да щъка наляво-надясно. Започнете с места, които са по-близо до дома и постепенно увеличавайте разстоянието. 

6. Избягвайте прикачванията от едно превозно средство на друго, независимо дали пътувате със самолет, влак, автобус. Всяко ново място е стрес за бебето.

7. Дори когато летите с бебе на ръце, понякога има такса. На много вътрешни полети бебето в скута лети свободно, но повечето международни полети имат такса. Информирайте се предварително за изискванията на избраните от вас компания и полет.

17 съвета как да пътуваме с бебе

8. Избягвайте да посещавате райони, които са твърде далеч от населени места. Никога не се знае как ще се почувства бебето ви и може да има нужда от медицинска помощ. 

9. Ако посещавате друга държава, желателно е да знаете езика, който се говори в нея. Не навсякъде ще можете да оправите на английски. Ако имате нужда от нещо спешно, сега не е моментът да експериментирате колко добре се справяте с жесто-мимичната комуникация.

10. Ако ще отсядате в хотел, вила и т.н., се уверете предварително, че на ваше разположение ще има бебешко креватче. Бебето ви би се чувствало по-добре, ако може да спи в легло, вместо в кошчето или в количката.

11. Запасете се с достатъчно памперси, храна, дрехи и лекарства (за всеки случай). Вземете и любимата играчка, одеяло или възглавничка на детето ви. Така то ще се чувства по-спокпойно и защитено.

12. Относно летенето със самолет различните авиокомпании имат различни политики. Някои от тях изискват детето да е поне на 2 дни, а други поне на 2 седмици. Лекарите препоръчват да изчакате имунната система на бебето ви да е по-развита. Като долна граница те посочват поне един месец, но най-безопасно е летенето да се извършва след 3-6 месеца. 

17 съвета как да пътуваме с бебе

13. Носете бебето в слинг или раница на гърба, вместо да го бутате в количка. Така ще се движите лесно, ще изкачвате стълби и ще бъдете много по-пъргави. Освен това бебето ще бъде винаги близо до вас, така няма да се страхува от новите места и хора, които среща. 

14. Ако ще пътувате за по-дълго време, е добре да проучите въпроса с прането по време на път, за да не разнасяте огромни куфари със себе си. Информирайте се дали мястото, в което ще отседнете има пералня и сушилня. Това ще ви спести мъкненето на големи торби с мръсни дрехи в багажа. 

15. Носете малко, компактно одеяло. Не се знае къде ще се наложи да смените пелената на вашето бебе, затова е хубаво да можете да го поставите на нещо чисто и да го изолирате от средата наоколо. Можете да носите одеялото в чантата/ раницата и да го извадите веднага, щом ви потрябва.

16. Когато пътувате с бебе, особено ако е под 1 година, е най-добре да си изберете на една дестинация и да ѝ се наслаждавате. Преместването всяка вечер на различно място е много стресиращо за малкото човече, а и за вас - ако трябва да носите много багаж.

17. И една малка хитрина. Ако бебето ви не може да заспи на новото място, пуснете му природни звуци - най-добре ромолене на дъжд или шумолене на река. Водните звуци изключително много успокояват нервната система. Е, разбира се, те ще са приятни и за вас и вашия сън.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин