30 факта за Берлинската стена, които ще ви изумят - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 факта за Берлинската стена, които ще ви изумят
Автор: Елена Исаева

Берлинската стена, която разделя Източен и Западен Берлин от 1961 до 1989 г., е символ на Студената война и разделението на Германия. Ето 30 факта за Берлинската стена:

Дата на построяване: Строежът на Берлинската стена започва на 13 август 1961 г.

30 факта за Берлинската стена, които ще ви изумят
Снимка: pixabay.com

Дата на разрушаване: Стената е официално „закрита“ на 9 ноември 1989 г. и процесът на нейното разрушаване започва малко след това.

Цел: Берлинската стена е построена от Германската демократична република (Източна Германия), за да предотврати бягството на своите граждани в Западен Берлин, който е бил контролиран от западните сили.

Дължина: Берлинската стена беше дълга приблизително 155 километра (96 мили).

Разделяне: Разделя град Берлин на Източен Берлин (контролиран от Съветския съюз) и Западен Берлин (контролиран от Съединените щати, Обединеното кралство и Франция).

Стената е била основно направена от бетон, с вътрешна бетонна стена и външна стена, създавайки "ивица на смъртта" между тях.

Включваше наблюдателни кули, кучета пазачи и обширна система от бодлива тел.

30 факта за Берлинската стена, които ще ви изумят
Снимка: pixabay.com

Графити: Западната страна на стената се превърна в платно за художници и много секции бяха покрити с цветни графити.

Разделени семейства: Стената разделя семейства, приятели и общности. Много берлинчани имаха близки от другата страна.

Бягства: През годините са направени няколко опита за бягство, като някои хора пробиваха тунели под стената или използваха импровизирани самолети, за да преминат.

Имало е няколко гранични пункта, като Checkpoint Charlie беше най-известният. Този пункт е бил за чужденци и дипломати.

Натиск за промяна: Падането на стената беше предизвикано от комбинация от вътрешен източногермански натиск, международна дипломация и грешка по време на пресконференция.

Погрешно съобщение: На 9 ноември 1989 г. източногерманските власти обявиха, че гражданите могат да посещават Западен Берлин. Съобщението обаче беше направено преждевременно и границата беше отворена без ясни инструкции.

Тържества: Отварянето на стената доведе до спонтанни празненства, като берлинчани от двете страни се събраха, за да я разрушат.

Обединение: Падането на Берлинската стена бележи началото на обединението на Източна и Западна Германия, което официално приключи на 3 октомври 1990 г.

остатъци:

Части от стената бяха запазени като паметници, а малки части все още стоят на различни места из Берлин.

East Side Gallery: East Side Gallery е дълга част от стената, покрита със стенописи и произведения на изкуството, служеща като художествена галерия на открито.

Символ на Студената война: Берлинската стена е мощен символ на идеологическото и политическо разделение на Студената война.

Желязна завеса: Уинстън Чърчил въвежда термина „желязна завеса“, за да опише разделението на Европа, а Берлинската стена е физическо проявление на това разделение.

Тунел на ЦРУ: Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) тайно прокара тунел под Берлинската стена, за да се докосне до източногерманските и съветските телефонни линии.

Трагични смъртни случаи: Много източногерманци, които се опитаха да избягат на Запад, бяха убити, като оценките за броя на смъртните случаи варират.

Методи за бягство: бягствата включват тунелиране, балони с горещ въздух, въжета с цип и дори криене в купетата на колите.

Президентска реч: Президентът Джон Ф. Кенеди посети Западен Берлин през 1963 г. и изнесе известната си реч „Ich bin ein Berliner“ в подкрепа на града.

Предизвикателството на Рейгън: През 1987 г. президентът Роналд Рейгън застана пред Бранденбургската врата и предизвика Михаил Горбачов, лидерът на Съветския съюз, да „събори тази стена“.

Няколко музея и мемориала в Берлин, като например музеят Чекпойнт Чарли, документират историята на Берлинската стена.

Bernauer Strasse: Районът Bernauer Strasse, където разделянето на стената е особено драматично, разполага с мемориален обект и център за документи.

Берлинската стена служи като силно напомняне за последиците от разделението, авторитаризма и борбата за свобода.

Падането на стената бележи повратна точка в историята на Европа и края на Студената война.

 

Падането на Берлинската стена оказа дълбоко влияние върху световната политика, което доведе до разпадането на Съветския съюз и края на Студената война.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин