30 интересни факта за Бирмингам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Бирмингам
Автор: Елена Исаева

Бирмингам е вторият по големина град в Обединеното кралство, след Лондон, с население от над 1,1 милиона души.

Градът се намира в района на Уест Мидландс в Англия и служи като основен културен, икономически и транспортен център.

30 интересни факта за Бирмингам
Снимка: pixabay.com

Бирмингам някога е бил известен като "работилницата на света" поради значителната си роля в Индустриалната революция. Това е център за производство, особено в индустрии като металообработка, текстил и въгледобив.

Градът има повече канали от Венеция. Обширната мрежа от канали на Бирмингам, която обхваща над 100 мили, играе решаваща роля в транспортирането на стоки по време на индустриалната революция.

Бирмингам има повече мили градски паркове от всеки друг европейски град. Той разполага с над 8000 акра паркове и открити пространства.

Градският търговски център Bull Ring е един от най-големите търговски комплекси в Европа, привличащ милиони посетители всяка година.

Бирмингам е известен със своя отличителен бръми акцент, който се характеризира с уникалното си произношение и речник.

Световноизвестният автор Дж.Р.Р. Толкин, известен с трилогията си "Властелинът на пръстените", прекарва детството си в Бирмингам. Твърди се, че много забележителности в града са повлияли на неговия измислен свят.

Cadbury, един от най-големите производители на сладкарски изделия в света, е основан в Бирмингам. Градът все още е дом на атракцията Cadbury World.

Университетът в Бирмингам, основан през 1900 г., е една от водещите образователни институции в Обединеното кралство. Има силна репутация за научни изследвания и иновации.

Бирмингам е дом на Симфоничната зала, смятана за една от най-добрите концертни зали в света. Известен е с изключителната си акустика.

30 интересни факта за Бирмингам
Снимка: pixabay.com

Градът има оживена музикална сцена и е създал много влиятелни групи и музиканти, включително Black Sabbath, Duran Duran и UB40.

Кварталът на бижутата в Бирмингам е най-голямата концентрация на бижутерски бизнес в Европа. Има богато наследство в производството на бижута, датиращо от над 200 години.

Градът е известен със своята обширна мрежа от тунели и подземни канали, наричани заедно „Бирмингамските тунели“. Тези тунели са били използвани за транспортиране и съхранение по време на индустриалната революция.

Националният изложбен център на Бирмингам (NEC) е най-натовареният изложбен център в Европа и е домакин на широка гама от събития, включително търговски изложения, концерти и конференции.

Balti, популярен вид къри, се казва, че произхожда от Бирмингам. Градът е известен със своята разнообразна кулинарна сцена и мултикултурна кухня.

Бирмингам е дом на Астън Вила и Бирмингам Сити, два добре известни футболни клуба със страстни фенове.

Градът играе решаваща роля в движението за граждански права в Обединеното кралство. Бирмингамската кампания през 60-те години на миналия век доведе до значителни промени в законите за расово равенство и антидискриминация.

Емблематичната сграда Selfridges в Бирмингам, разположена в търговския център Bull Ring, е известна със своята футуристична архитектура и отличителна сребърна дискова фасада.

Библиотеката на Бирмингам, открита през 2013 г., е най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство. Уникалният му дизайн и обширната колекция от книги го правят забележителна забележителност.

Електрическото кино, открито през 1909 г., е най-старото работещо кино в Обединеното кралство. Продължава да показва широка гама от филми, включително класически и независими издания.

Бирмингам има силна традиция в театъра, като Birmingham Repertory Theatre е едно от най-известните места. Той е продуцирал много аплодирани продукции и е отгледал талантливи актьори.

Каналите на града бяха използвани като места за заснемане на популярния телевизионен сериал „Peaky Blinders“, чието действие се развива в Бирмингам след Първата световна война.

Бирмингам има богато спортно наследство и е домакин на големи международни събития, включително Игрите на Британската общност през 2022 г.

Мостът Black Sabbath, кръстен на известната група от Бирмингам, беше официално открит през 2019 г. Той обхваща канала близо до родното място на групата.

Birmingham Back to Backs е запазено историческо място, което дава поглед върху жилищата на работническата класа в града от 19-ти и 20-ти век. Той се управлява като музей от Националния тръст.

Пазарите Bull Ring в Бирмингам, датиращи от Средновековието, предлагат разнообразие от стоки, включително пресни продукти, дрехи и уникални занаяти.

Градът има разнообразно население, с жители от над 180 различни страни, което допринася за неговата мултикултурна атмосфера.

Институтът за изящни изкуства Barber на Университета в Бирмингам съхранява впечатляваща колекция от произведения на изкуството, включително произведения на известни художници като Моне, Пикасо и Ван Гог.

 

Годишният коледен базар във Франкфурт в Бирмингам е най-големият открит коледен базар в Обединеното кралство и един от най-големите в Европа. Привлича милиони посетители всяка година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин