30 интересни факта за Нова Зеландия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Нова Зеландия
Автор: Елена Исаева

Нова Зеландия, разположена в югозападната част на Тихия океан, е страна, известна със своите зашеметяващи пейзажи, местна култура на маори и уникално биоразнообразие. Ето 30 интересни факта за Нова Зеландия:

Нова Зеландия се състои от две основни земни масиви, Северния остров и Южния остров, както и множество по-малки острови, включително островите Чатъм и субантарктическите острови.

30 интересни факта за Нова Зеландия
Снимка: pixabay.com

Страната е известна с разнообразната си география, включваща планини, плажове, тропически гори, фиорди и вулканични плата.

Южните Алпи, които се простират през Южния остров, са домът на планината Аораки Кук, най-високият връх на Нова Зеландия.

Националният парк Fiordland на Южния остров е известен със своите грандиозни фиорди, включително Milford Sound и Doubtful Sound.

Нова Зеландия е част от „Огнения пръстен“, регион, известен с високи нива на тектонична активност, което води до геотермални характеристики като горещи извори и гейзери.

Маорите са коренното население на Нова Зеландия и тяхната култура играе важна роля в идентичността на страната.

Езикът маори, Te Reo Māori, е официален език на Нова Зеландия.

Традиционното изкуство на маорите включва сложни дърворезби и дърворезби, както и татуировки, известни като „та моко“.

Маорският поздрав, наречен "hongi", включва притискане на носа и челото на друг човек в символична размяна на дъх.

Кивито е емблематичният национален символ на Нова Зеландия и нелетяща, нощна птица. Известен е със своя малък размер, дълъг клюн и отличителен външен вид.

Има пет вида киви, всички от които се считат за застрашени и се предприемат усилия за опазването им.

Нова Зеландия послужи като място за заснемане на филмовите поредици "Властелинът на пръстените" и "Хобитът", показвайки зашеметяващите пейзажи на страната пред света.

Снимката на филма Hobbiton в Матамата, Северен остров, е популярна туристическа атракция, където посетителите могат да разгледат снимачната площадка, използвана за сцените на Shire във филмите "Властелинът на пръстените" и "Хобитът".

Нова Зеландия е център за приключенски спортове като бънджи скокове, парашутизъм, рафтинг и ски. Куинстаун често е наричан „Световната столица на приключенията“.

Нова Зеландия е известна с производството на вино, особено совиньон блан и пино ноар. Регионът Марлборо е известен със своето вино, особено совиньон блан.

30 интересни факта за Нова Зеландия
Снимка: pixabay.com

Националната емблема на Нова Зеландия е сребърната папрат, която често се вижда на военни знаци, униформи на спортни отбори и националния отбор по ръгби All Blacks.

Английският е преобладаващият език, който се говори в Нова Зеландия, но страната също признава маори като официален език.

Нова Зеландия е известна с липсата на змии, както местни, така и въведени, което я прави страна без змии.

Нова Зеландия има силна антиядрена позиция и не позволява на плавателни съдове с ядрени двигатели или ядрени оръжия да навлизат в нейните води.

Връх Еребус на остров Рос, Антарктида, е най-южният активен вулкан на Земята и е част от новозеландския регион Рос.

Уелингтън, столицата на Нова Зеландия, често е наричан „Ветровитият град“.

Националният отбор по ръгби на Нова Зеландия, известен като All Blacks, е един от най-успешните и известни отбори по ръгби в света.

Нова Зеландия влиза в историята през 1893 г., като става първата самоуправляваща се държава в света, която дава на жените право на глас.

Нова Зеландия е дом на много уникални и ендемични видове, включително какапо, нелетящ папагал, и туатара, влечуго, което прилича на гущер, но е част от древен орден.

Пещерите Waitomo на Северния остров предлагат вълнуващи приключения, включително рафтинг в черни води и обиколки със светещи червеи.

Kaikoura, на Южния остров, е известен с отличните си възможности за наблюдение на китове, особено на кашалота.

Културата на маорите е богата на легенди и истории, с приказки за митични същества и легендарни фигури, предавани от поколения.

Езерото Таупо, разположено в центъра на Северния остров, е най-голямото езеро в Нова Зеландия и е резултат от масивно вулканично изригване преди около 26 500 години.

Времето в Нова Зеландия може да бъде непредсказуемо и често се казва, че можете да изпитате „четири сезона в един ден“ поради променливия климат.

 

Beehive, отличителна сграда, разположена в Уелингтън, е изпълнителното крило на сградите на парламента на Нова Зеландия и е известна с уникалния си архитектурен дизайн.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин