30 интересни факта за Триумфалната арка в Париж, които може би не знаете - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интересни факта за Триумфалната арка в Париж, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева

Триумфалната арка е една от най-известните забележителности в Париж, Франция.

Намира се в западния край на Шанз-Елизе, едно от най-известните булеварди в града.

30 интересни факта за Триумфалната арка в Париж, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Триумфалната арка е поръчана от Наполеон Бонапарт през 1806 г. в чест на неговите победи и на френската армия.

Изграждането на паметника започва през 1806 г., но е спирано многократно поради различни причини, включително политически промени и липса на финансиране. Окончателно е завършен през 1836 г.

Дизайнът на Триумфалната арка е вдъхновен от древната римска арка на Тит. Той е на височина от 50 метра (164 фута) и има ширина от 45 метра (148 фута).

Паметникът е украсен със сложни релефи, скулптури и гравюри, които изобразяват различни исторически събития и военни постижения.

Гробницата на Незнайния войн, посветена на френските войници, загубили живота си през Първата световна война, се намира под Триумфалната арка. Той служи като национален символ на възпоменание.

Паметникът разполага с платформа за наблюдение на върха, достъпна по стълби или асансьор, предлагаща панорамна гледка към града, включително Шанз-Елизе и Айфеловата кула.

Триумфалната арка има надписи по вътрешната и външната си повърхност, които почитат френската армия и празнуват нейните победи.

Под Триумфалната арка има музей, посветен на историята и значението на паметника. Той показва артефакти, снимки и исторически документи.

Паметникът е бил място за множество важни събития, включително военни паради, тържества и демонстрации.

Триумфалната арка е известна със своя годишен военен парад за Деня на Бастилията, който се провежда на 14 юли, националния празник на Франция.

Паметникът е бил обект на интерес за много художници, писатели и режисьори. Появява се в множество филми, включително „Дяволът носи Прада“ и „Самоличността на Борн“.

През 1919 г. при Триумфалната арка се състоя церемониален парад на победата, за да отбележи края на Първата световна война.

Триумфалната арка се намира в центъра на голямо кръгово кръстовище, известно като Place Charles de Gaulle, по-рано известно като Place de l'Étoile. Това е едно от най-натоварените и най-предизвикателни кръстовища в Париж.

Триумфалната арка се управлява от Centre des Monuments Nationaux и е отворена за посещения.

Паметникът е претърпял няколко реставрации и ремонти през годините, за да запази своята архитектурна цялост.

Имената на големите френски военни победи и генерали са гравирани на вътрешните стени на паметника.

Триумфалната арка служи като символ на националното единство и патриотизъм във Франция.

Триумфалната арка е проектирана от френския архитект Жан Чалгрин, който е вдъхновен от класическата римска архитектура.

Огромен вечен огън гори на гроба на Незнайния воин под Триумфалната арка, символизиращ вечната памет на загиналите войници.

30 интересни факта за Триумфалната арка в Париж, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Паметникът е бил обект на различни вандалски прояви и политически демонстрации през цялата история.

Изграждането на Триумфалната арка изисква преместването на няколко сгради, включително цял манастир.

Емблематичният дизайн и величието на паметника са вдъхновили изграждането на подобни триумфални арки в други градове по света.

Върхът на Триумфалната арка включва скулптури, представящи важни френски фигури, включително Наполеон Бонапарт и неговите маршали.

Паметникът претърпя основен проект за реставрация в началото на 21-ви век за справяне със структурни проблеми и подобряване на съоръженията за посетители.

Триумфалната арка е осветена през нощта, демонстрирайки нейната величествена красота и засилвайки своята известност в силуета на Париж.

Паметникът е бил мястото на възпоменателни церемонии, включително повторното погребване на водача на френската съпротива Жан Мулен и пренасянето на праха на Пиер и Мария Кюри в Пантеона.

Триумфалната арка привлича милиони посетители всяка година, които идват да се възхищават на нейната архитектура, история и панорамни гледки.

 

Паметникът е символ на френската гордост, издръжливост и победа, представлявайки важна глава във френската история и култура.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин