Центъра Жорж Помпиду - дръзка сграда, сред ккласически Париж - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Центъра Жорж Помпиду - дръзка сграда, сред ккласически Париж
Автор: Елена Исаева

Париж е известен с много неща и едва ли има човек, който да не е чувал за този град и всичките му забележителности и красоти. Едно доста интересно място във френската столица е центъра за изкуства „Жорж Помпиду“. Той е много интересен, не само с това, което се намира в него, но и със самата сграда, която определено не се вписва в архитектурата на града, но пък от друга страна е доста интересна и някак успява да кореспондира с архитектурата на Париж. Понякога съчетанието на модерно и класическо се оказва добра комбинация.

            Това е съвременен културен център, който е построен в периода 1971 – 1977 г. и е кръстен на името на президента Жорж Помпиду. В него има толкова много посетители годишно, над 6 милиона, че се нарежда на трето място по посещение в Париж след Лувъра и Айфеловата кула.

Центъра Жорж Помпиду - дръзка сграда, сред ккласически Париж
Снимка: pixabay.com

 

            В този интересен културен център може да се видят много експонати на съвременното и модерно изкуство.

            Сградата е на цели 7 етажа и е висока 42 метра. Тя е кръстена на президента Жорж Помпиду, защото именно той решава да построи нов музей, който да се превърне в дом на модерното изкуство.

            Музеят е наистина много интересен, разхождайки се в него се усеща едно чувство на спокойствие, стил и подреденост. Самата сграда на пръв поглед е доста странна – купища тръби, сякаш е недовършен строеж. Имало е доста спорове относно това, дали се вписва в архитектурата на града. Все пак обаче, смятам, че тя е доста подходяща за ролята, която изпълнява – център на модерното изкуство, това навежда не мисълта и е съвсем логично и самата сграда да е модерна, иновативна и дори леко странна.

            Изглеждала е доста дръзка и иновативна, когато е била построена и до ден днешен е така. Тя буди смесени чувства, както у парижани, така и у всички, които са я посетили.

            Лично аз смятам, че това е един доста смел проект, който ни показва как понякога модерното и класическото могат да съжителстват в хармония. Макар, че наистина изглежда странно, а някои дори я наричат грозна, тя е точно такава, каквато трябва да бъде – дръзка, модерна и съвсем различна от всичко, което я заобикаля.

            Въпреки, че е доста спорна тема това дали центърът има подходящ облик за Париж, той има невероятен успех и милиони посетители всяка година.

Центъра Жорж Помпиду - дръзка сграда, сред ккласически Париж
Снимка: pixabay.com

 

            Моето мнение е, че понякога дързостта и смелостта в някоя идея може да доведе до наистина зашеметяващ резултат. Центъра „Жорж Помпиду“ е типичен пример за това. Все пак и Айфеловата кула е недолюбвана от доста парижани, но е безспорна атракция в Париж, една от най-посещаваните забележителности от милиони туристи всяка година и носи огромен приход от туризъм на страната, което не е никак за подценяване.

            Закостенялото мислене на някои хора е една от причините да не искат да си „отворят“ очите за нещо ново, различно и модерно. Други пък обичат толкова много реда и хармонията, че подобна сграда дори ги дразни. Все пак е добре понякога в реда да има и нотка хаос, иначе всичко става прекалено скучно и еднообразно.

            Харесван или не, центърът за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ жъне невероятен успех. В него може да видите едни от най-интересните модерни шедьоври на редица съвременни творци. Посещението определено си заслужава, най-малкото за да се види нещо толкова шантаво за архитектурата на подредения Париж.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин