30 интригуващи факта за Торино - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 интригуващи факта за Торино
Автор: Елена Исаева

Торино, често наричан Торино на италиански, е исторически град, разположен в региона Пиемонт в Северна Италия. Известен е с богатото си културно наследство, историческо значение и принос към изкуството, науката и индустрията. Ето 30 интересни факта за Торино:

Първата италианска столица: Торино е първата столица на обединена Италия от 1861 до 1865 г., преди столицата да бъде преместена във Флоренция и по-късно в Рим.

30 интригуващи факта за Торино
Снимка: pixabay.com

Автомобилна индустрия: Торино често се смята за "Детройт на Италия" поради историческото му значение в автомобилната индустрия. Той е дом на производители на автомобили като Fiat и Alfa Romeo.

Връзка с Айфеловата кула: Емблематичната Айфелова кула в Париж е построена с помощта на желязо от металургичните заводи в Торино.

Светата плащаница от Торино: Градът е известен с Плащеницата от Торино, религиозна реликва, смятана от някои за гробната кърпа на Исус Христос.

Египетски музей: Торино съхранява една от най-важните колекции от египетски антики извън Египет. Египетският музей е голяма културна атракция.

Palazzo Reale: Кралският дворец в Торино (Palazzo Reale) някога е бил кралска резиденция, а сега служи като музей, показващ изкуство, история и разкошни стаи.

30 интригуващи факта за Торино
Снимка: pixabay.com

Моле Антонелиана: Тази емблематична сграда в Торино е известна със своята отличителна архитектура и в нея се помещава Националният музей на киното.

Олимпийско наследство: Торино беше домакин на Зимните олимпийски игри през 2006 г., което го направи първият италиански град, който го направи. Олимпийското село е превърнато в жилища.

Култура на кафенета: Торино е известен със своята култура на кафенета, с исторически кафенета като Caffè San Carlo и Caffè Torino, които са били посещавани от интелектуалци и художници.

Шоколадовата столица: Торино се смята за шоколадовата столица на Италия. Известен е с Gianduiotto, конфекция с лешници и шоколад и шоколадови трюфели.

Движение Slow Food: Движението Slow Food, което насърчава устойчивото и местно производство на храни, е основано в Бра, град в района на Торино.

Две реки: Торино се намира при сливането на река По и река Дора Рипария.

Le Gru Tower: Grattacielo Intesa Sanpaolo, известна още като Le Gru Tower, е най-високата сграда в Торино.

Подарък от къртица: Моле Антонелиана в Торино първоначално е била построена като синагога и е подарена на града от еврейската общност.

Кралска библиотека: Кралската библиотека на Торино (Biblioteca Reale) съдържа обширна колекция от ръкописи, включително ръкописа от Торино на „Божествена комедия“ на Данте.

Връзка с Нобеловата награда: Торино беше дом на няколко нобелови лауреати, включително физика Енрико Ферми и химика Джулио Ната.

Красиви паркове: Градът разполага с множество паркове и градини, включително Parco del Valentino, прекрасен парк по поречието на река По.

Café Al Bicerin: Това историческо кафене е известно с това, че сервира традиционния Bicerin, възхитителна напитка с кафе, шоколад и сметана.

Елегантни площади: Piazza Castello е централният площад на Торино и е заобиколен от исторически сгради, включително Кралския дворец.

Художествено наследство: Торино има няколко художествени галерии, включително Pinacoteca Agnelli и GAM (Галерия за модерно и съвременно изкуство).

Университет на Торино: Градът е дом на един от най-старите и престижни университети в Италия.

Астрономически център: Астрономическата обсерватория в Торино е активна в астрономическите изследвания от векове и предлага обществени програми и изложби.

Граждански театри: Торино е домакин на няколко театри, включително Teatro Regio, известен със своите оперни представления.

Научни изследвания: Европейската южна обсерватория (ESO) има наблюдателна база близо до Торино.

Музей на Торинската плащаница: Museo della Sindone е посветен на историята и научния анализ на Торинската плащаница.

Santuario della Consolata: Това светилище е виден религиозен обект със забележителна барокова фасада.

Дворецът на правосъдието в Торино: Palazzo di Giustizia е една от най-големите съдебни сгради в Европа, известна със своята грандиозна архитектура.

Хранителни пазари: Торино предлага оживени хранителни пазари, като Porta Palazzo, един от най-големите пазари на открито в Европа.

Piazza Vittorio Veneto: Този голям централен площад е популярно място за събиране на местни жители и посетители, предлагащ зашеметяваща гледка към града.

Красива околност: Торино е заобиколено от зашеметяващите Алпи, предлагащи възможности за дейности на открито и зимни спортове.

 

Богатата история, културното наследство и приносът на Торино в различни области го правят град, който безпроблемно съчетава традиция и модерност. Независимо дали се интересувате от история, изкуство, наука или просто се отдадете на фин шоколад и кухня, Торино има какво да предложи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин