30 любопитни факта за Берлинската стена - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Берлинската стена
Автор: Елена Исаева

Берлинската стена е построена от Германската демократична република (Източна Германия) през 1961 г., за да предотврати потока от хора от Източен Берлин към Западен Берлин.

Разделяне на Берлин: Стената физически разделя град Берлин на Източен Берлин (контролиран от Съветския съюз) и Западен Берлин (контролиран от западните съюзници).

30 любопитни факта за Берлинската стена
Снимка: pixabay.com

Дължина: Общата дължина на Берлинската стена е приблизително 155 километра (96 мили).

Видове бариери: Стената се състоеше от различни бариери, включително бетонни стени, бодлива тел, охранителни кули и окопи против превозни средства.

Чекпойнт Чарли: Чекпойнт Чарли беше най-известният граничен пункт между Източен и Западен Берлин, често използван за дипломатически и военен обмен.

Опит за бягство: По време на съществуването на стената са направени над 5000 опита за бягство от Източен Берлин до Западен Берлин. Не всички опити бяха успешни.

Ивицата на смъртта: Районът между вътрешната и външната стена на стената е известен като „Ивицата на смъртта“. Беше силно укрепен с капани, пазачи и препятствия, за да се предотврати бягство.

Инструменти за бягство: Хората използваха различни креативни методи за бягство, включително тунели, балони с горещ въздух и дори модифицирани коли.

Известна реч: Президентът на САЩ Джон Ф. Кенеди изнесе известната си реч „Ich bin ein Berliner“ през 1963 г., изразявайки солидарност с хората в Берлин.

Падането на стената: Берлинската стена падна на 9 ноември 1989 г. след недоразумение по време на пресконференция, което доведе до отварянето на граничните пунктове.

Мирни протести: Мирните демонстрации и протести на източногермански граждани изиграха значителна роля за евентуалното падане на стената.

East Side Gallery: Част от стената, известна като East Side Gallery, е запазена като международен мемориал, покрита с цветни стенописи и изкуство.

Гранична охрана: Източногерманските гранични служители получиха заповед да застрелят всеки, който се опита да пресече нелегално стената, което доведе до множество жертви.

Обединение: Падането на стената бележи ключов момент в историята, водещ до евентуалното обединение на Източна и Западна Германия на 3 октомври 1990 г.

Мемориал на Берлинската стена: Мемориалът на Берлинската стена на Bernauer Strasse запазва част от оригиналната стена, предлагайки представа за разделението и последиците от него.

Статистика на избягалите: Около 200 души загинаха при опит да пресекат Берлинската стена, а много други бяха хвърлени в затвора.

Структури на контролно-пропускателни пунктове: Контролно-пропускателните пунктове включваха бариери, караулни и сгради за паспортен контрол, създавайки силно укрепена граница.

Икономически различия: Стената беше ярко физическо представяне на икономическите и политическите различия между капиталистическия Запад и комунистическия Изток.

Стражеви кули: Стражевите кули бяха оборудвани с прожектори, картечници и пазачи, на които беше наредено да стрелят по бягащите.

Шпионски обмен: Чекпойнт Чарли беше мястото на няколко високопоставени шпионски обмена между Съединените щати и Съветския съюз.

Културен обмен: Падането на стената също доведе до обмен на идеи, култура и събиране на семейства, които са били разделени от десетилетия.

Отчупване: След като стената падна, много хора отчупиха парчета от стената като сувенири, което доведе до нейното постепенно изчезване.

Мемориали: Различни мемориали и музеи в Берлин отбелязват историята на Берлинската стена и разделението на града.

Символ на Студената война: Берлинската стена се превърна в мощен символ на по-широкия конфликт от Студената война между Западния блок и Източния блок.

Официална граница: Берлинската стена е официално известна като „Антифашистката защитна стена“ от източногерманските власти.

Кучета пазачи: Кучета пазачи са използвани по протежение на стената, за да възпират опитите за бягство, правейки пресичането още по-опасно.

Мирни демонстрации: Масовите демонстрации в Източна Германия, изискващи демократични реформи и свобода, изиграха роля в натиска върху правителството да отвори границата.

Празнично настроение: Падането на стената доведе до сцени на празнуване, като хора от двете страни се събраха, за да отпразнуват края на разделението.

Наследство: Наследството на Берлинската стена служи като напомняне за последиците от политическото разделение и значението на единството и свободата.

Глобално въздействие: Падането на Берлинската стена беше символичен момент в световната история, сигнализиращ края на ерата на Студената война и началото на нова ера на геополитически промени.

 

Берлинската стена остава мощен символ на човешката упоритост, разделение и евентуалния триумф на единството над разделянето. Той продължава да служи като историческа забележителност, която съдържа уроци за бъдещите поколения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин