30 любопитни факта за Древен Китай - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Древен Китай
Автор: Елена Исаева

Древен Китай, със своята богата история, обхващаща хиляди години, е оставил незаличима следа в света. Ето 30 интересни факта за древен Китай:

Смята се, че първата династия на Китай, династията Ся, е управлявала около 2000 г. пр. н. е., но нейното съществуване остава предмет на дебат сред историците.

30 любопитни факта за Древен Китай
Снимка: pixabay.com

Династията Шан (ок. 1600-1046 г. пр. н. е.) е известна със своята ранна писмена система и използването на кости от оракул за гадаене.

Династията Джоу (1046-256 г. пр. н. е.) въвежда концепцията за Небесния мандат, която узаконява управлението на династиите.

Династията Цин (221-206 г. пр. н. е.) бележи обединението на Китай под управлението на император Цин Ши Хуанг, който също започва изграждането на Великата стена.

Династията Хан (206 пр.н.е.-220 г. пр.н.е.) се смята за един от златните векове на древен Китай, известен с напредъка си в науката, технологиите и изкуствата.

Великата китайска стена, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е строена в продължение на векове и се простира на над 13 000 мили (21 196 километра).

Построен е, за да защити Китай от нашествия на номадски племена и е служил като отбранително укрепление.

На древен Китай се приписва изобретяването на хартията, барута, печатането и компаса, като всички те са имали дълбоко влияние върху световната история.

Китайският философ и изобретател Конфуций (551-479 г. пр.н.е.) полага основите на конфуцианството, влиятелна философия, която оформя китайската култура.

Китайските алхимици са разработили барут през 9-ти век от н.е., първоначално за медицински цели, преди да бъде използван в експлозиви.

Пътят на коприната, мрежа от търговски пътища, свързваща Китай със Средиземноморието, улесни културния обмен и потока на стоки, включително коприна, подправки и благородни метали.

Теракотената армия, открита в гробницата на император Цин Ши Хуанг, се състои от хиляди глинени войници, коне и колесници в реален размер.

Освен конфуцианството, древен Китай дава началото и на други философски школи, като даоизма (даоизма) и легализма.

Даоизмът набляга на живота в хармония с Дао (Дао), основният принцип, лежащ в основата на всичко.

Китайската писмена система използва хиляди знаци, всеки от които представлява дума или понятие. Това е една от най-старите системи за писане, която се използва и днес.

Древна китайска медицина:

Традиционната китайска медицина (TCM) включва практики като акупунктура, билкова медицина и чигонг, които се използват от хиляди години.

Древните китайски нововъведения в селското стопанство, като железния плуг и използването на торове, увеличиха значително добивите.

Канале Гранде, строен в продължение на векове, е най-дългият изкуствен воден път в света, простиращ се на над 1100 мили (1776 километра).

Той изигра решаваща роля в улесняването на търговията и транспорта в Китай.

Менциус (Мендзъ) е виден философ по време на периода на Воюващите царства, известен със своите етични и морални учения.

Моци (Мо Дзъ) е друг влиятелен философ, който се застъпва за универсалната любов и утилитарната етика.

Костите на оракули, обикновено черупки на костенурки или животински кости, са били надписани с въпроси и използвани от древните китайски свещеници за гадаене и гадаене.

Китайските художници се отличават с различни форми на изкуство, включително калиграфия, живопис и керамика. Традиционната китайска живопис често включва пейзажи и природа.

Системата за изпити за държавна служба, създадена по време на династията Хан, е начин за хората да печелят държавни позиции въз основа на заслуги, а не на социален статус.

Кай Лун, евнух по време на династията Хан, се смята за изобретяването на модерни техники за производство на хартия.

Аналектите, колекция от учения и идеи, приписвани на Конфуций, са били основен текст в китайската култура от векове.

Китайската опера, включително пекинската опера и операта Kunqu, е известна със своите ярки костюми, сложен грим и традиционна музика.

Джан Хенг, ерудит по време на династията Хан, изобретява първия сеизмоскоп, ранно устройство за откриване на земетресения.

Древна китайска философия:

Древната китайска философия набляга на хармонията, баланса и взаимосвързаността на всички неща.

Концепцията за ин и ян представлява дуалистичната природа на съществуването с противоположни, но допълващи се сили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин