30 любопитни факта за Джакарта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Джакарта
Автор: Елена Исаева

Джакарта е най-големият град в Югоизточна Азия по население, с над 10 милиона жители.

Известен е като Батавия по време на холандския колониален период, от 17-ти до началото на 20-ти век.

30 любопитни факта за Джакарта
Снимка: pixabay.com

Джакарта се намира на северозападния бряг на остров Ява, в устието на река Ciliwung.

Градът има богато културно наследство, повлияно от различни култури, включително яванска, малайска, китайска, арабска и европейска.

Старият град на Джакарта, известен като Кота Туа, включва добре запазени сгради от колониалната епоха и исторически места.

Националният паметник (Monas) е емблематична забележителност в Джакарта. Той е висок 132 метра (433 фута) и символизира борбата на Индонезия за независимост.

Джакарта има тропически мусонен климат с ясно изразен влажен и сух сезон. Времето обикновено е горещо и влажно през цялата година.

Градът има оживена и разнообразна кулинарна сцена, предлагаща голямо разнообразие от индонезийски и международни ястия.

Джакарта е дом на най-голямата джамия в Югоизточна Азия, джамията Истиклал, която може да побере до 200 000 богомолци.

Градът е предразположен към задръствания, а трафикът в Джакарта е известен с прословутата си задръствания, особено в пиковите часове.

Джакарта е важен икономически и финансов център в Индонезия с множество мултинационални компании, банки и бизнес центрове.

Градът е известен и със своите търговски центрове, които варират от малки местни пазари до големи модерни комплекси, предлагащи международни марки.

В Джакарта има няколко музея, които представят индонезийското изкуство, история и култура, като Националния музей и Музея Wayang (Музей на куклите).

Градът е домакин на ежегодния Джакарта Международен джаз фестивал в Джакарта, един от най-големите джаз фестивали в света.

Джакарта има оживен нощен живот с множество барове, клубове и места за забавление, отговарящи на различни вкусове и предпочитания.

Хилядата острови (Kepulauan Seribu), верига от острови в залива на Джакарта, предлага красиви плажове и е популярно място за бягство през уикенда за жителите.

Джакарта е дом на някои от престижните образователни институции в Индонезия, включително Университета на Индонезия и Държавния университет на Джакарта.

Градът има мрежа от канали, известни като "kampung air" или водни села, които в миналото са били използвани за транспорт и търговия.

Джакарта разполага с богата сцена на сценични изкуства с театри, концертни зали и културни центрове, където се провеждат традиционни и съвременни представления.

Градът е преживял бърза урбанизация и модернизация, което води до развитието на небостъргачи, високи сгради и модерна инфраструктура.

Джакарта разполага с широка система за обществен транспорт, включително автобуси, влакове и системата на Джакарта MRT (Mass Rapid Transit).

Градът е дом на стадион Гелора Бунг Карно, един от най-големите стадиони в Югоизточна Азия, който е бил домакин на големи спортни събития и концерти.

Джакарта е известна с ежегодния си Ден без автомобили, когато определени главни пътища са затворени за моторни превозни средства, насърчавайки хората да ходят пеша, да карат колело или да се занимават с дейности на открито.

Градът има оживена култура на улично хранене, с множество щандове за храна и улични търговци, предлагащи разнообразие от вкусни и достъпни ястия.

Джакарта е политическият и административен център на Индонезия, където се помещават националните правителствени служби и чуждестранни посолства.

Градът има комбинация от модерна архитектура и исторически забележителности, демонстриращи контраста между старото и новото.

Джакарта е домът на Taman Mini Indonesia Indah, културен парк, който представя многообразието на индонезийската култура и традиции.

Международният филмов фестивал в Джакарта (JIFFest) е ежегодно събитие, което показва национални и международни филми.

Джакарта е податлива на наводнения, особено през дъждовния сезон, поради ниско разположената си география и неадекватната дренажна система.

 

Градът непрекъснато се развива и преминава през проекти за градско развитие, за да отговори на предизвикателствата, свързани с инфраструктурата, транспорта и околната среда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин