30 любопитни факта за Ню Делхи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Ню Делхи
Автор: Peika.bg
30 любопитни факта за Ню Делхи
Снимка: Unsplash

Ню Делхи, оживената столица на Индия, е метрополис, който безпроблемно съчетава модерност и богата история. Със своите емблематични забележителности, културно многообразие и оживен уличен живот, Ню Делхи е град, който успява да плени сърцата на своите жители и посетители.

 

От величествените си крепости и паметници от епохата на Моголите до оживените си пазари и пленителните обществени паркове, Ню Делхи предлага изобилие от преживявания, които демонстрират същността на индийската култура и наследство.

1. Историческо значение

Ню Делхи служи като политическо и културно сърце на Индия, носещо богата история, датираща от древни времена. Официално е обявен за столица на Британска Индия през 1911 г.

2. Архитектурни чудеса

Градът е украсен с великолепни архитектурни чудеса като емблематичната порта на Индия, Раштрапати Бхаван (резиденцията на президента) и историческия Червен форт, всички от които показват изключително майсторство.

3. Мултикултурен център

Ню Делхи е смесица от култури, като тук живеят хора от различни щати и страни. Той празнува разнообразието чрез фестивали, кухня и форми на изкуство от различни региони.

4. Езиково разнообразие

Хинди е официалният език на Ню Делхи, но английският е широко разпространен и разбираем, което улеснява общуването на туристите.

5. Пикантна улична храна

Ню Делхи е рай за любителите на храната, предлагащ възхитителна гама от улична храна. От прочутите чаати до апетитни кебапчета, кулинарната сцена на града е удоволствие за вкусовите рецептори.

6. Културни празници

Градът е домакин на няколко културни фестивала, включително Дивали, Холи и Ейд, които демонстрират жизнеността и единството на разнообразното му население.

7. Образователен център

Ню Делхи е дом на престижни образователни институции като университета в Делхи, университета Джавахарлал Неру и Индийския технологичен институт, които привличат студенти от цялата страна.

8. Зелени пространства

Въпреки че е оживен град, Ню Делхи може да се похвали с няколко зелени парка и градини, включително спокойните градини Lodhi и Mughal Gardens в рамките на комплекса Rashtrapati Bhavan.

9. Емблематични пазари

Пазарите в града, като Chandni Chowk и Janpath, предлагат уникално пазаруване с широка гама от традиционни занаяти, дрехи и бижута.

10. Моголската връзка

Ню Делхи има дълбоки моголски корени, с великолепни структури от епохата на Моголите като гробницата на Хумаюн и Джама Масджид, добавящи към архитектурното му величие.

11. Домът на парламента

Величественият Sansad Bhavan, известен също като Парламента, се намира в Ню Делхи и служи като седалище на правителството на Индия.

12. Център за изкуство и култура

Ню Делхи разполага с множество художествени галерии, музеи и културни центрове, като Националния музей и Националната галерия за модерно изкуство, показващи богатото художествено наследство на Индия.

13. Храмът на Лотоса

Известният храм на лотоса, с уникалния си архитектурен дизайн, наподобяващ лотосов цвят, е основна туристическа атракция и символ на религиозна хармония.

14. Рай за купувачите

От луксозни молове до оживени улични пазари, Ню Делхи предлага безкрайни възможности за пазаруване както за модните ентусиасти, така и за търсачите на изгодни оферти.

15. Боливудска връзка

Ню Делхи е бил фон за множество боливудски филми, със своите емблематични забележителности и оживени улици, осигуряващи перфектната среда за завладяващи истории.

16. Архитектурно чудо: Храмът Akshardham

Храмът Akshardham, един от най-големите хиндуистки храмове в света, демонстрира зашеметяваща архитектура и експонати, които изобразяват индийската култура и духовност. 

17. Оживените базари на Стария Делхи

В тесните улички на Стария Делхи се намират оживени базари като Chandni Chowk, известни със своята оживена атмосфера, вкусна улична храна и традиционно пазаруване.

18. Обекти на световното наследство

Ню Делхи е дом на три обекта на ЮНЕСКО за световно наследство: Червената крепост, гробницата на Хумаюн и минар Кутуб, всички те привличат посетители от цял свят.

19. Център на правителството

Като столица, Ню Делхи помещава офисите и резиденциите на президента, министър-председателя и други ключови правителствени служители.

20. Оживен нощен живот

Ню Делхи оживява през нощта с оживен нощен живот, включително барове на покрива, клубове и места за музика на живо.

21. Глобален дипломатически център

Посолства и висши комисии от страни по света са разположени в Ню Делхи, което го прави важен център за дипломатически и международни дела.

22. Емблематичното метро в Делхи

Ню Делхи може да се похвали с добре свързана и ефективна система на метрото, осигуряваща удобен транспорт както за жителите, така и за посетителите.

23. Културни представления

Градът е домакин на различни културни представления, включително концерти на класическа музика и танцови рецитали, показващи богатите художествени традиции на Индия.

24. Оживеното село Hauz Khas

Hauz Khas Village е модерен квартал в Ню Делхи, известен със своята артистична атмосфера, шикозни бутици и оживени кафенета.

25. Политическото сърце на Индия

В града се намира сградата на парламента, Върховният съд и ключови министерства, което го прави политически център на страната.

26. Рай за любителите на историята

Ню Делхи разполага с множество музеи и исторически обекти, предлагащи завладяващо пътешествие из богатото минало на Индия.

27. Емблематичното място Connaught

Connaught Place, със своята архитектура от колониалната епоха и оживени пазари, е популярна дестинация за пазаруване и хранене в Ню Делхи.

28. Емблематични спортни обекти

Ню Делхи е домакин на големи спортни събития, включително Игрите на Британската общност през 2010 г. и международни мачове по крикет на стадиона Feroz Shah Kotla.

29. Почитаният Джама Масджид

Джама Масджид, една от най-големите джамии в Индия, е великолепно архитектурно чудо, което привлича както туристи, така и поклонници.

30. Център за технологии и иновации

Ню Делхи се очертава като технологичен център с множество стартиращи фирми и ИТ компании, които допринасят за нарастващата му репутация в индустрията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин