На танцов фестивал в Каджурахо, Индия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На танцов фестивал в Каджурахо, Индия
Автор: Елена Исаева
На танцов фестивал в Каджурахо, Индия
Снимка: pixabay.com

Каджурахо е един много интересен град в Индия, в който се намира огромен комплекс от храмове от североиндийски тип, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Те са построени преди повече от хиляда години, богато украсени са със скулптури.

 

От всички 85, които са били построени, до днес са запазени само 25, всеки от тях  истински шедьовър на архитектурата. Те са ценни културно – исторически паметници за Индия и са основен туристически обект, втората по посещаемост забележителност на Индия след Тадж Махал. Открити са съвсем случайно от британски военни през първата половина на XIX век. Освен интересната история, която има всеки от тях, днес храмовете се използват и за провеждане на различни събития и фестивали.

На танцов фестивал в Каджурахо, Индия
Снимка: pixabay.com

 

На тяхната територия се провежда танцовият фестивал, който се счита за едно от най – популярните културни събития в Индия. През месец март и месец април пред двата храма – Читрагупта, посветен на Сурия ( Богът на слънцето) и Вишваната, посветен на лорд Шива се изпълняват традиционни танци в чест на боговете на храмовете. Специално за събитието тук идват най – известните и най - талантливи самостоятелни изпълнители и групи от цяла Индия, за да вземат участие в това грандиозно танцово шоу. На фона на красивите храмови скулптури, изкусни танцьори и танцьорки показват завидни танцувални умения. Под съпровода на традиционна индийска музика се изпълняват класически индийски танци във всичкит им разновидности, където участниците се представят в прекрасни костюми. Танците се изпълняват или солове, или в група. Някои от жанровете са добре познати по света – „ катакали “ – танцьорките са силно гримирани, танцувайки изразяват битките между доброто и злото, също така и танцът „ катак “ – с енергичните ритми, също и „ бхаратнатям “ или красивият танц „ манипури “, както и лиричният танц „ одии “ и други.

На танцов фестивал в Каджурахо, Индия
Снимка: pixabay.com

Танцьорите са облечени в красиви, пъстри костюми, в традиционните индийски шарки и цветове, отразяващи древни изображения, изкусно гримирани, пресъздаващи спокойна и романтична атмосфера. Това са танци за наслада за сетивата, наблюдавайки ги ви се приисква и вие да се включите в това вълшебно танцувално изкуство, което вдъхва живт на митовете и легендите. Танцьорите от малки започват да се учат на това изкуство, отнема им години да достигнат до тази лекота и финес, с която пресъздават митичните образи.

Храмовете вечер се осветяват със специално светлинно шоу, като по този начин се създава приказна обстановка под звуците на красивата музика и изящно изпълнените танци. Това е едно изключително, запомнящо се преживяване.

Градът, а и самият фестивал наистина са много интересни, доста различни от нашата култура и традиции, но определено си заслужава да се видят поне веднъж.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин