30 любопитни факта за Валета - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за Валета
Автор: Елена Исаева

Валета е столицата на Малта, малка островна държава в Средиземно море. Въпреки сравнително малкия си размер, Валета е богата на история, култура и архитектура. Ето 30 факта за Валета:

Валета се намира на източното крайбрежие на остров Малта, с изглед към Голямото пристанище.

30 любопитни факта за Валета
Снимка: pixabay.com

Това е една от най-малките столици в Европа по отношение на площ.

Градът е известен със стратегическото си местоположение, което го прави ключов военен и търговски център в Средиземно море.

Валета е основана през 1566 г. от рицарите на Св. Йоан, известни още като рицарите хоспиталиери или рицарите на Малта.

Градът е кръстен на Жан Паризо дьо Валет, Великият магистър на рицарите на Св. Йоан, който защитава Малта от османско нашествие през 1565 г.

Историческият център на Валета е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, признат за добре запазената си барокова архитектура.

Градът е известен със своите отличителни укрепления, бастиони и стени, които са построени, за да го предпазят от атаки. Тези стени все още са до голяма степен непокътнати днес.

Кокатедралата "Св. Йоан" е една от най-известните забележителности на Валета. Той е шедьовър на бароковото изкуство и архитектура и съхранява внушителната картина на Караваджо "Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител".

Валета е дом на множество дворци, включително Двореца на Великия майстор, който сега служи като официална резиденция на президента и седалище на малтийския парламент.

Валета е културен център, където се провеждат различни фестивали, изложби и културни събития през цялата година.

Улиците на града са изпълнени с театри, галерии и музеи, включително Националния археологически музей и Националния музей за изящни изкуства.

Валета е известна като „Градът на стъпалата“ поради хълмистия си терен и множеството стълбища, свързващи улиците.

Валета е не само столица на Малта, но и неин административен и икономически център.

Градът служи като основно пристанище и транспортен център за цялата страна.

Официалните езици на Валета и Малта са малтийски и английски, което отразява историята на страната като британска колония.

30 любопитни факта за Валета
Снимка: pixabay.com

Валета е служила като място за снимане на различни филми и телевизионни сериали, включително "Гладиатор" и "Игра на тронове".

През последните години Валета претърпя значителни усилия за обновяване и съживяване, засилвайки привлекателността си като туристическа дестинация.

Валета беше определена за Европейска столица на културата през 2018 г., което доведе до множество културни събития и подобрения в инфраструктурата.

Auberge de Castille във Валета е офисът на министър-председателя на Малта и служи като седалище на малтийското правителство.

Валутата на Малта е еврото (€), което се използва във Валета и в цялата страна.

Валета е дом на различни религиозни обекти, включително католически църкви, англикански църкви, джамии и синагоги, отразяващи разнообразието от религиозни практики в Малта.

Гледката към Валета от Голямото пристанище е особено зашеметяваща, демонстрирайки укрепленията и архитектурата на града.

Голямото пристанище във Валета е изиграло решаваща роля във военноморската история на Малта и някога е било база на Британския кралски флот.

Форт Сейнт Елмо, разположен на върха на полуостров Валета, играе ключова роля по време на Голямата обсада на Малта през 1565 г.

Валета разполага с няколко живописни моста, включително Кралския мост и новия мост на фонтана Тритон.

Въпреки че Валета е богата на история, тя предлага и модерни удобства, включително магазини, ресторанти и хотели за туристите.

Градините Upper Barrakka предлагат спокойно място за уединение с живописна гледка към Голямото пристанище и Трите града.

St. James Cavalier е културен център и място за съвременно изкуство във Валета, където се провеждат изложби, представления и семинари.

Валета е свързана с други части на Малта и съседните й острови чрез редовни фериботни услуги.

Суверенният Малтийски орден, суверенна единица с дипломатически отношения с много държави, има седалище във Валета.

 

Богатата история, зашеметяващата архитектура и културното оживление на Валета го правят завладяваща дестинация за пътешественици, които искат да изследват сърцето на Малта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин