30 любопитни факта за фонтан Навона в Рим - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за фонтан Навона в Рим
Автор: Елена Исаева

Фонтанът на четирите реки, известен още като Fontana dei Quattro Fiumi, се намира в сърцето на римския площад Piazza Navona.

Дизайнер: Джан Лоренцо Бернини, един от най-известните скулптори на бароковата епоха, проектира фонтана. Тя е поръчана от папа Инокентий X.

30 любопитни факта за фонтан Навона в Рим
Снимка: pixabay.com

Дата на завършване: Фонтанът е завършен през 1651 г. и откриването му съвпада с изграждането на църквата Sant'Agnese in Agone от семейство Памфили на противоположната страна на Пиаца Навона.

Символика: Фонтанът представлява четирите големи реки на континентите, известни по онова време: Нил (Африка), Ганг (Азия), Дунав (Европа) и Рио де ла Плата (Америката).

Обелиск: В центъра на фонтана се издига древен египетски обелиск, увенчан с емблемата на семейство Памфили, гълъб, носещ маслинова клонка.

Представления на речен бог: Всяка от четирите статуи на речен бог е изваяна в драматични пози, символизиращи силата и характера на съответните реки.

Статуя на река Нил: Статуята, представляваща Нил, е изобразена с покрита глава, символизираща неизвестния източник на реката по това време.

Статуя на река Ганг: Ганг е представена от фигура, седнала върху чудовище, символизиращо непредвидимата и мистериозна природа на реката.

Статуя на река Дунав: Дунавът е изобразен като по-възрастна мъжка фигура, закриляща очите си, което вероятно се позовава на факта, че изворът на Дунав не е бил добре известен по онова време.

Статуя на Рио де ла Плата: Рио де ла Плата е изобразен като мускулеста фигура, която държи плат, за да се предпази от интензивните слънчеви лъчи, представляваща Америка.

30 любопитни факта за фонтан Навона в Рим
Снимка: pixabay.com

Контрастиращи стилове: Фонтанът на четирите реки е известен със своя динамичен и драматичен бароков стил, за разлика от по-класическия стил на близкия мавритански фонтан на Пиаца Навона.

Политически контекст: Поръчката на фонтана от папа Инокентий X и местоположението му на Пиаца Навона са част от усилията на семейство Памфили да повиши своя престиж и влияние в Рим.

Стадион Навона: Пиаца Навона първоначално е бил мястото на стадиона на Домициан, а фонтанът е подравнен с централната ос на стадиона.

Реставрация: Фонтанът претърпява значителна реставрация през 19 век, включително добавянето на емблемата на семейство Памфили към обелиска.

Източник на вода: Водата за фонтана се доставя от акведукта Acqua Vergine, древен римски акведукт, който функционира и днес.

Семеен дворец Pamphilj: Palazzo Pamphilj, семейният дворец, гледа към Piazza Navona и осигурява прекрасен фон на фонтана на четирите реки.

Туристическа атракция: Пиаца Навона, със своя фонтан на четирите реки, е основна туристическа атракция и популярно място за събиране в Рим.

Културно влияние: Фонтанът на четирите реки е изобразяван в различни произведения на изкуството, литература и филми, което допринася за неговото трайно културно въздействие.

Фонтанът Тритон: Наблизо, на Пиаца Барберини, друг шедьовър на Бернини, фонтанът Тритон, допълва артистичния пейзаж на Рим.

Нощно осветление: Фонтанът е красиво осветен през нощта, създавайки магическа атмосфера на Пиаца Навона.

Водна символика: Водата играе важна роля в дизайна на фонтана, с нейните течащи потоци и басейни, представляващи четирите реки.

Папска емблема: Емблемата на семейство Памфили, гълъб с маслинова клонка, е изобразена на видно място върху обелиска и е символ на мира.

Влияние върху архитектурата: Фонтанът на четирите реки е вдъхновил множество фонтани и обществени произведения на изкуството по целия свят, допринасяйки за глобалното влияние на бароковото изкуство.

Изветрял вид: През вековете скулптурите на фонтана са придобили изветрял вид, добавяйки към историческия им чар.

Динамична композиция: Умелата композиция на Бернини създава динамично взаимодействие между статуите на речния бог, обелиска и околното пространство.

Ресторанти и кафенета: Пиаца Навона, с фонтана като централен елемент, е заобиколен от очарователни ресторанти и кафенета, което го прави идеално място за посетителите да се отпуснат и да се насладят на гледката.

Религиозни елементи: Фонтанът на четирите реки включва религиозна символика, съответстваща на влиянието на католическата църква през бароковия период.

Фестивали и събития: Пиаца Навона, с фонтана като фокусна точка, е домакин на различни фестивали, пазари и събития през цялата година, привличайки както местните жители, така и туристите.

Филм и телевизия: Фонтанът на четирите реки е включен в няколко филма и телевизионни продукции, демонстрирайки привлекателността му в киното.

Усилия за опазване: Продължаващите усилия за опазване гарантират, че Фонтанът на четирите реки продължава да бъде ценено културно и художествено съкровище, запазвайки своята привлекателност за поколенията напред.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин