30 любопитни факта за корейската култура - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 любопитни факта за корейската култура
Автор: Елена Исаева

Корейската култура е богата и разнообразна, с дълга история и уникални традиции. Ето 30 интересни факта за корейската култура:

Хангъл: Корейската писмена система, наречена хангъл, е създадена от крал Седжонг Велики и неговите учени през 15 век. Известен е със своята простота и логична структура.

30 любопитни факта за корейската култура
Снимка: pixabay.com

Корейски език: Корейският е официалният език както на Северна, така и на Южна Корея и има регионални диалекти и в двете страни.

Конфуцианско влияние: Конфуцианството е повлияло дълбоко на корейската култура, особено в области като семейна структура, уважение към по-възрастните и социална йерархия.

Традиционно облекло: Традиционното корейско облекло се нарича "ханбок". Състои се от блуза, jeogori, и пола, chima, за жените, и jeogori и широки панталони, baji, за мъжете.

Кимчи: Кимчи е известна корейска гарнитура, приготвена от ферментирали зеленчуци, най-често зеле и репички, подправени с различни подправки.

K-Pop: Южна Корея е известна със своя световно популярен музикален жанр, K-Pop, който включва момчешки групи и момичешки групи като BTS, BLACKPINK и EXO.

Hallyu Wave: Hallyu или корейската вълна се отнася до глобалната популярност на корейските развлечения, включително музика, драми и филми.

Tae Kwon Do: Tae Kwon Do е корейско бойно изкуство, което набляга на високи, бързи ритници и въртящи се/скачащи ритници.

Река Хан: Река Хан тече през Сеул, столицата на Южна Корея, и има значително културно и историческо значение.

Chuseok: Chuseok е голям корейски фестивал на реколтата, подобен на Деня на благодарността в Съединените щати, където семействата се събират, за да празнуват и да отдадат почит на предците.

 

30 любопитни факта за корейската култура
Снимка: pixabay.com

Чаена култура: Традиционната корейска чайна култура е дълбоко вкоренена в конфуцианството ибудизма, с различни видове чай, използвани за различни поводи.

Корейско барбекю: Корейското барбекю е популярно изживяване за хранене, при което клиентите пекат собствено месо на масата, обикновено придружено от различни гарнитури.

Сеул: Сеул, столицата на Южна Корея, е един от най-големите и технологично напреднали градове в света.

Плантация за зелен чай Boseong: Южна Корея е известна със своя зелен чай, а плантацията за зелен чай Boseong е известно място за отглеждане на чай.

Taekkyeon: Taekkyeon е традиционно корейско бойно изкуство, което се фокусира върху плавни и ритмични движения.

Nanta: Nanta е популярно невербално музикално представление, включващо комедийни елементи и традиционни корейски ритми.

Будизъм: Будизмът има значително присъствие в корейската култура, с много будистки храмове и практики, като Сеон (дзен) будизма.

Остров Чеджу: Известен като „Хавай на Корея“, остров Чеджу е популярна туристическа дестинация с красиви пейзажи, водопади и уникална културна идентичност.

Традиционни фестивали: Има различни традиционни корейски фестивали, като Дано, Рожденият ден на Буда и Фестивала на фенерите.

Династия Чосон: Династията Чосон, която продължава повече от пет века, изиграва решаваща роля в оформянето на корейската култура и история.

Ден на хангеул: 9 октомври се празнува като ден на хангеул в Южна Корея в чест на създаването на корейската писменост.

Jjimjilbang: Jjimjilbangs са корейски бани, които предлагат различни сауни, горещи бани и зони за релакс.

Корейска нова година: Корейската нова година или Seollal е важен празник, празнуван с ритуали на предците и традиционни храни като tteokguk (супа от оризова торта).

Пет кардинални цвята: Традиционната корейска култура се свързва с пет кардинални цвята: синьо, червено, жълто, бяло и черно, които имат символични значения.

Кралство Сила: Древното кралство Сила е известно със своите художествени постижения, включително сложни златни корони и будистко изкуство.

Корейско фолклорно селище: Разположен в Йонгин, този музей на открито показва традиционния корейски живот и култура.

Калиграфия на хангъл: Калиграфията е високо ценена форма на изкуство в Корея и много хора практикуват писане на хангъл с красиви, артистични знаци.

Корейска митология: Корейската култура има своя собствена митология с божества като Дангун, легендарният основател на Годжосон, първото корейско кралство.

Dokkaebi: Dokkaebi са палави гоблини или духове от корейския фолклор и често са изобразявани като измамници.

Самулнори: Самулнори е традиционен корейски музикален жанр за ударни инструменти, изпълняван с четири инструмента, включително барабан, гонг и чифт малки чинели.

 

Корейската култура е жизнена и развиваща се част от световния културен гоблен, с уникална комбинация от традиция и модерност.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин