30 неща, които не знаете за Италия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
30 неща, които не знаете за Италия
Автор: Peika.bg
30 неща, които не знаете за Италия
Снимка: Unsplash

Италия е страна с богата култура и несъмнено една от най-популярните туристически дестинации в света. Макар че милиони туристи посещават Италия всяка година и ще много от италианската култура се е разпространила в останалите части на света, има някои неща, свързани с тази държава, които малко хора знаят. 

Готови ли сте да научите повече за тази прекрасна страна? Продължете да четете:

1. Въпреки че регионът се нарича Трентино - Алто Адидже, жителите на провинция Тренто и провинция Болцано имат напълно различни манталитети. Дори езикът не е един и същ. В провинция Болцано се говори повече немски, отколкото италиански. 

2. В Италия има над 140 вида паста с различни форми, някои от които се произвеждат само в определени региони на страната.

30 неща, които не знаете за Италия
Снимка: Unsplash

3. Въпреки че има големи градове, по-голямата част от италианците не живеят в тях, а в малките градове и селца. 

4. Италианският език не идва директно от латинския, а от тосканския диалект. 

5. Освен италиански, в Италия се говорят и други езици, като ладински или сардински. Освен това почти всеки регион има собствен диалект, който доста се различава от официалния италиански език. 

6.  В провинция Верона се намира река Арил, известна като най-късата река в света. Дълга е по-малко от 200 метра. 

7. Съществува конкуренция между Южна Италия и Северна Италия. Това може да се забележи най-вече в кухнята. 

8. В Италия има много банки. Първите световни банки са създадени именно там. Сред тях е най-старата банка в света, а именно Monte dei Paschi di Siena. 

9. В Италия има три активни вулкана: Етна, Стромболи и Везувий. 

10. Въпреки че всеки регион има своите типични коледни сладки, Панетоне, Пандоро и нуга са най-известните и консумирани както в Италия, така и по целия свят.

30 неща, които не знаете за Италия
Снимка: pixabay

11. Италианските депутати са най-добре платените в Европа и имат много допълнителни придобивки. 

12. В Италия се произвеждат (и изпиват) 14 милиарда кафета на година. 

13. Университетът в Болоня е най-старият европейски университет. Основан през 1088 г., той функционира от близо 1000 години. 

14. Въпреки че Италия разполага със стотици традиционни десерти, тирамису е най-известният италиански десерт в света. 

15. Италианците са много суеверен народ. Почти всички носят талисман за късмет в джоба си и имат суеверни жестове (като правене на рога или докосване на парче желязо, когато минава катафалка). 

16. Паричните суми, събрани от монетите, хвърлени във фонтана Треви, се даряват на италиански благотворителни организации.

17. Въпреки Закона на Мерлин от 1958 г., проституцията в Италия е законна, ако е избор, направен независимо и без ограничения. Странното е, че това обаче не е дейност, която се облага с данъци. 

18. Италианците са гениални. Демонстрация на тяхната изобретателност може да се намери в Ноли, Лигурия, и това е първата италианска подводна градина. В нея всъщност се отглеждат ядливи растения. 

19. В Торино се намира Condominio 25 verde, първата екоустойчива жилищна сграда в Италия и в света, която заема 7500 квадратни метра и помещава 63 къщи, заобиколени от растителност. 

20. Противно на общоприетото схващане, италианската азбука има 26 букви, само че буквите J, K, W, X и Y не се използват често и не присъстват често в думите.

30 неща, които не знаете за Италия
Снимка: Unsplash

21. В Лацио, в местността Монте Чимино, има стара църква, сега изоставена и неосветена. Това, което малко хора знаят е, че в нея е поставена истинска мраморна китайска императорска лодка. 

22. След много опити и проучвания, художник в Падуа наскоро успя да създаде статуя, която възстановява чертите на тялото на Исус Христос, както е представено в Светата плащаница. 

23. В Рим има подземно езеро, близо до пещерите Монтеверде и водата му е годна за пиене. 

24. В Сицилия, близо до Агридженто, точно в района на Реалмонте, има катедрала на солта, която е църква, създадена в мина за каменна сол, на 30 метра под морскоро равнище. 

25. Името на измисления град Нарния от поредицата книги "Хрониките на Нарния" от К. С. Луис е вдъхновено от Нарни, италиански град, разположен в Умбрия, в провинция Терни

26. В Сицилия се намират проломите Алкантара, за които легендата разказва, че са изкопани от боговете, които искали да накажат фермер за нечестното му поведение.

27. Торино се определя като "магически град", тъй като е един от върховете на въображаемия триъгълник на бялата магия (заедно с Прага и Лион), но също така и един от върховете на триъгълника на черната магия (заедно с Лондон и Сан Франциско).

28. Етнографският музей Gambarina се намира в Алесандрия и е известен още като музея „Имало едно време“, тъй като съхранява предмети, които вече не се използват днес, и защото представя спомените на отделни хора. 

29. Ферентило е място в провинция Терни, което не е добре известно на повечето хора. Там се съхраняват мумии, които са се образували естествено, заради характеристиките на територията. Сред тях са и мумиите на двама китайци, посетили Италия, за да отидат във Ватикана

30. В Бани ди Лука се намира музеят на невъзможното. Музей, който съхранява невероятни находки като кукли, за които се казва, че са прокълнати, фантастични животни и много други, дори книгата на вещиците и книгата на мъртвите. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин