5 негативни последици от пътешествията - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 негативни последици от пътешествията
Автор: Peika.bg
5 негативни последици от пътешествията
Снимка: Moyan Brenn

Хората, които пътуват много, ама наистина много, често имат проблеми, за които другите не подозират. 

Отстрани животът им изглежда страхотен като на филм - през цялото време са в движение, оказват се на неподозирани места със страхотни хора, атмосферата постоянно се променя и въобще всичко изглежда като едно голямо приключение. Всъщност, най-запалените пътешественици, отдали живота си на пътя, трябва да се сблъскват с психическа и физическа преумора, за която страничните наблюдатели на техните премеждия не се досещат.

Ето 5 от проблемите на заклетите приключенци.

1. Става по-трудно да се впечатлиш

Изминали сте много път, разгледали сте много величествени комплекси, храмове, монументи, забележителности. Това започва да ви прави малко надменни – вече сте виждали по-впечатляващи, по-красиви места и неща. Започвате да сравнявате местата, където отивате с тези, където сте били, давате им оценки, намирате им кусури. Колкото повече пътувате, толкова е по-трудно да се впечатлите

А просто трябва да си дадете сметка, че не всяка забележителност може да бъде Версай. Всяка забележителност е уникална сама по себе си и това й е ценното.

2. Липсват специалните моменти у дома

Когато сте на път, особено за продължителен период от време, пропускате множество специални моменти – сватби, рождени дни и други празници, за които разбирате впоследствие от снимките в интернет. Изглежда все едно ви няма в живота на близките ви и никога не ви е имало. В другия случай, ако някой ваш близък е починал, тогава пропускате погребението му. А да скърбите някъде надалеч и сред непознати хора е още по-тежко.

Все пак, в наши дни в това отношение е една идея по-добре, заради интернет и постоянната връзка с роднините и приятелите.

3. Приятелствата са по-краткотрайни

С приятелите вкъщи обикновено се познавате отдавна, имате обща история, израснали сте заедно, познавате се много добре. Но ако пътувате постоянно, тези отношения са изложени на риск, защото животът променя хората, особено, когато не се виждат и не виреят вече в една среда. Различните позитивни и негативни емоции деформират хората по различен начин.

В чужбина, на път, пък приятелствата са краткотрайни, защото постоянно се местите. Проклятието на това е, че, въпреки страхотните преживявания, после просто изчезвате от животите си и се забравяте.

Все пак не трябва да забравяте, че приятелствата у дома не са потушени, а са тлеещи и чакат само да се върнете, за да се разгорят отново. Във всички останали случаи, всяко ново приятелство е благословия, независимо дали вкъщи или в чужбина.

4. Променяте се, но всичко останало си е същото

Когато се завръщате вкъщи от продължително пътуване, винаги се чувствате, все едно вие сте се променили, но всичко останало у дома си е същото. Хората са същите, навиците са същите, градът е същият, дори разговорите са същите. Чудите се дали и вие сте толкова спрели в живота си, когато не пътувате и дали въобще вече принадлежите на това място. Спокойно, принадлежите по някакъв начин. Това че вече не го виждате по същия начин, не значи, че не сте част от него.

5. Пътешественическо прегаряне

Ако пътувате твърде много, става лесно да прегреете. Когато дълго време пътувате, регистрирате се в хотели, разхождате се, опаковате и разопаковате багаж, общувате с множество хора на чужд език, накрая се изтощавате. Това ви прави нервни и избухливи. Единственото решение е да спрете да известно време, за да си починете.

6. Идеята да спрете да пътувате ви стресира

Когато много сте пътували, идеята да се върнете обратно във филма с работата, офиса и квартирата някак не ви се нрави особено. Какво ще правите, когато трябва да се спрете и да слезете от пътя?

Въпросът е, че, дори да спрете да пътувате, никой не казва, че трябва да е за постоянно.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин