5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 2) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 2)
Автор: Peika.bg
5 неща, които трябва да знаете при пътуване в ЕС (част 2)

Най-често пътуванията ни извън страната са в рамките на Европейския съюз.

Като негови граждани, ние имаме права, с които повечето хора не са наясно. Тук можете да видите първа част на нашите съвети.

Ето още 5 неща, които е добре да знаете, когато пътувате в ЕС:

1. Забавено или отменено пътуване със самолет, влак, автобус или кораб 

На първо място трябва да отбележим, че ЕС е първият регион в света, в който пътниците имат гарантирани права във всички видове транспорт. Ако пътуването ви има голямо забавяне, транспортното дружество, което извършва услугата, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Освен това при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и ви се наложи да отседнете в хотел, далеч от крайното ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. 

2. Пренасяне на алкохол

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС – стига обаче то да е за лична употреба, а не за препродажба. Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Ако пренасяте със себе си по-големи от тези количества, със сигурност ще ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения. Ето и ориентировъчните количества, които можете да носите със себе си в рамките на ЕС:
– 10 л спиртни напитки
– 20 л подсилено вино (например порто или шери)
– 90 л вино (от които не повече от 60 л пенливо вино)
– 110 л бира

Ако влизате в ЕС от страна извън рамките му, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са:
– 1 л спиртни напитки над 22% или 2 л подсилено или пенливо вино
– 4 л непенливо вино
– 16 л бира

3. Пренасяне на тютюневи изделия и кафе

За тютюневите изделия и кафето също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Максималните количества, които може да пренасяте със себе си са следните:
– 800 цигари
– 400 пурети 
– 200 пури
– 1 кг тютюн
– 10 кг кафе

4. Пренасяне на млечни продукти и месо

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън рамките на Обединена Европа. Единствените изключения са: Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта на тази рестрикция е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните. Тези правила обаче не важат при пренасянето на продукти от животински произход между страни от ЕС.

5. Пренасяне на пари в брой

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си при пътуване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин