5 от най-добрите места за плуване на открито в Париж - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 от най-добрите места за плуване на открито в Париж
Автор: Peika.bg
5 от най-добрите места за плуване на открито в Париж
Снимка: pexels

Често описвана като най-романтичната река в света, Сена в Париж е готова да отвори нова глава в своята история с възраждането на едно старо наследство: връщането на общественото плуване.

През 2025 г. както местните, така и посетителите ще могат да плуват и да правят слънчеви бани на три точки по реката. Но може да се изненадате да разберете, че вече има няколко открити плувни басейна в целия град, където можете да избягате от жегата и да се разхладите, някои с гледка към мигащата в далечината Айфелова кула.

През последните няколко години се полагат сериозни усилия за почистване на реката навреме за Олимпийските игри през 2024 г., тъй като плуването в открити води, състезанията по триатлон и паратриатлон са планирани да се проведат на Сена следващото лято. След игрите градът ще отвори първите си три места за обществено плуване през 2025 г. в Bras Marie, Bras de Grenelle и Bercy.

Това не е първият път, когато реката е домакин на олимпийски спортни събития. Когато френската столица е домакин на първите си летни игри през 1900 г., състезания по плуване също се провеждали на Сена, но по-далеч между мостовете Аниерес и Курбевоа на север от границите на града. Този път стартовата линия ще бъде под най-декоративния и екстравагантен мост в центъра на града: Понт Александър III.

Но ремонтът на стойност 1,4 милиарда евро не е само за Олимпийските игри. Почистването също така има за цел да има дълъг живот след края и да помогне на парижани да възстановят водния път, който през 19-ти и началото на 20-ти век е бил популярно обществено място за плуване на парижани. Въпреки че градът официално забранява практиката през 1923 г., местните жители продължават да се гмуркат до 60-те години на миналия век, когато влошаването на качеството на водата прави плуването невъзможно.

Трансформацията на Сена също е част от бойния план на кмета Ан Идалго срещу ефектите от изменението на климата. Миналата година живакът надхвърли прага от 40ºC в Париж и до 2050 г. се изчислява, че градът ще се сблъска с температури до 50ºC. Наред с озеленяването на обществените пространства, отварянето на безплатни места за къпане на открито е стратегия, насочена към смекчаване на екстремните градски горещини. 

Междувременно не е нужно да чакате до 2025 г., за да поплувате между посещението си в Лувъра и вечерята. Разнообразете своя летен маршрут в Париж.

Ето пет причини да вземете банския си костюм на своето лятно пътуване до Париж: 

1. Плувайте безплатно с местните в Bassin de la Villette

От 2017 г., като част от годишния си фестивал Paris Plages (Парижки плажове), Bassin de la Villette в североизточната част на Париж създаде безплатна зона за плуване в най-големия изкуствен воден басейн в града. Басейнът е разделен на три отделни зони: детски басейн, малък басейн с максимална дълбочина 1,2 м и голям басейн, запазен за опитни плувци с дълбочина 2,1 м. Ежедневно се следи качеството на водата. Басейнът е достъпен за инвалидни колички и е ограничен до 500 къпещи се на ден. Въпреки че Paris Plages край Сена е основното събитие, програмата на изданието привлича повече местни жители, отколкото туристи, тъй като е по-далеч от центъра на града. Други водни дейности тук включват каяк, кану и гребане.

2. Butte-aux-Cailles е един от най-красивите и исторически басейни в Париж

Един от най-красивите и най-старите (1924) обществени басейни в Париж, Butte-aux-Cailles е класифициран като исторически паметник заради своята архитектура. Плътният екстериор от червени тухли противоречи на неговия ефирен, изпълнен със светлина интериор и подобна на катедрала атмосфера, където плувците изпълняват обиколки под сводест таван и елегантни, извисяващи се арки. Заедно с два закрити басейна (единият за възрастни, другият за деца), мястото беше първото, което отвори открит скандинавски басейн, който се нагрява до 28ºC чрез повторно използване на топлината, произведена от компютърни сървъри в сутерена. Външният басейн работи целогодишно.

3. Почувствайте се като в Сена в плаващия басейн на Джоузефин Бейкър

През лятото басейнът на Джоузефин Бейкър в 13-ти район премахва стъкления си навес и се превръща в плаващ открит басейн на Сена, предлагащ невероятна гледка към емблематичната река. Басейнът разполага с четири алеи с дължина 25 м с дълбочини от 0,9 до 2,1 м. Ако не сте фен на плуването, а  на слънчевите бани, басейнът разполага и с тераса за слънчеви бани от 500 кв. м., където можете да се отпуснете на един от шезлонгите и да получите дневната си доза витамин D. 

4. Голо плуване е възможно в басейна Roger Le Gall

Наименуван на герой от френската съпротива по време на Втората световна война, басейнът Roger Le Gall се намира в източния край на града в 12-ти район и разполага с два басейна: басейн с олимпийски размери, който е отворен за обществеността за сериозни плувци и по-малък втори басейн, запазен за спортни клубове. През лятото сенникът над по-големия басейн се маха, за да можете да плувате на открито. 

5. Потопете се във външния басейн на луксозния Hôtel Molitor Paris

Този басейн се намира в луксозен хотел и обикновено е запазен за гости на хотела. Но като родното място на бикините, откритият басейн в Hôtel Molitor Paris – MGallery в луксозния 16-ти район на града заслужава споменаване. 

Именно тук през 1946 г. бившият автомобилен инженер, превърнал се в моден дизайнер, Луис Реард, избира да дебютира революционни, малки бикини от две части, описани като „по-малки от най-малкия бански костюм в света“ по време на състезание по бански костюми. Достъп до един от най-ексклузивните открити басейни в града не е никак евтин: дневните карти са на цена от 230 евро. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин