5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай
Автор: Мира Янева
5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай
Снимка: Photl

Няма най-добро време за чай. Просто защото всяко време е добро за чай.

Питайте англичаните или китайците. От 2005 г. в много от страните, които са големи производители на чай, отбелязват Международния ден на чая на 15 декември. И ние ще го отбележим с разходка до 5-те най-добри места, където да се отдадете на чаено удоволствие.

Китай и императорът

Най-много чай в света консумират китайците. Те го пият сутрин, обед и вечер, по време на храненията и между тях като заместител на водата. Според легендата първият човек, който е пил чай, е китайският император Шен Нун. Докато си стоял под едно чаено дърво през 2737 г.пр.Хр., едно листенце паднало в съда с вода, която той кипвал.

5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай

Индия и чаят като лекарство

Индия е на второ място по количество консумиран чай в света. Тук от хилядолетия чаят не само се пие, но и се използва в традиционната медицина. Чаят расте в дивата природа в някои части на страната, а масовото му отглеждане започва след пристигането на Британската източноиндийска компания. Днес е обичайно да се сервира чай със закуската и с вечерята.

Япония и чаената церемония

В Япония не всяко пиене на чай е съпроводено от чаена церемония, но тя е доказателство за издигането на топлата напитка на пиедестал. Самата церемония е силно повлияна от дзен будизма, поради което се очаква да ви помогне да постигнее мир със себе си.

5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай

Кения и чай на суахили

Първите чаени насаждения в Кения се появяват чак през 1903 г., но днес страната е най-големият производител на черен чай в Африка. Ако пийвате чай тук, ще ви го сервират с мляко и захар. С езика едва ли ще имате проблем, тъй като на суахили чай е „чай“.

5-те най-добри места, където да изпиете чаша чай

Великобритания и чаят в 5 следобед

И разбира се, Великобритания. Най-близо е и има толкова дълбоко залегнала чаена култура, че се разказват вицове за нея. Британците не пият чай само в 5 часа следобед, а по цял ден и по много чаши. И винаги с мляко (само 2% от жителите на Острова пият чая си без мляко).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 15.12.2012 | 18:10
А в Ирландия какъв ирландски чай сервират...ммм..Идеален за студените зимни дни. Разбира се, приготвя се по подобие на ирландското кафе - с (не)известна доза ирландско уиски :)
Абонирайте се за нашия бюлетин