Когато туристите посещават гръцкия остров Санторини, те често са изненадани от уникалните традиционни ястия, които се сервират от местните в таверни и ресторанти.
Ако искате да сте сигурни, че няма да пропуснете нито една разкошна хапка, разгледайте списъка по-долу с пет от най-добрите традиционни ястия на Санторини.
1. Хлоротири
Започваме нашето гастрономическо пътуване в Санторини, като ви представяме уникално сирене, което се среща само на острова. Хлоротири е трудно да се намери, тъй като не се прави в големи количества.
Сиренето е малко кисело, но кремообразното местно лакомство, направено от козе мляко. То е любимо за намазване върху хляб или добавяне към салата Санторини, която е като традиционна гръцка салата, но съдържа чери домати от Санторини.
2. Фава
Можете да ядете фава в цяла Гърция, но в Санторини се смята за традиционно ястие и е превъзходно.
Вероятно най-известното ястие на острова, това питателно пюре от жълт грах е наистина вкусно и с кадифена текстура.
Сервира се с гръцки зехтин, полят върху него и гарнирано с нарязан лук или каперси с резенчета лимон отстрани.
3. Ntomatokeftedes (пържени доматени топчета)
Това е ястие, с което Санторини е известен. Много хора опитват ntomatokeftedes, докато посещават острова и след това се връщат в собствените си страни и се опитват да си ги направят сами (просто потърсете в Google, ще намерите стотици рецепти).
Какво прави това ястие толкова специално? Всичко е в доматите от Санторини, които са с размерите на череши и са супер ароматни. Пържат се в панировка с чушки, лук, джоджен и билки.
4. Melitzanes Santorini (бял патладжан от Санторини)
Вулканичната почва на острова е идеална за отглеждане на продукти и едно нещо, което ще намерите на Санторини, е бял патладжан. Местните жители правят чудесна melitzanosalata или пюре от този вкусен зеленчук. Не пропускайте да го опитате с пресен пита хляб.
5. Аpochti
Традиционното ястие с месо, наречено Apochti, се приготвя, като свинско филе се осолява и се накисва в оцет, преди да се остави да изсъхне на въздух.
След това местните жители приготвят този специалитет, като втриват черен пипер и канела в месото и го оставят да се втвърди. След това го използват в други ястия.
Това месо е уникално за остров Санторини, така че не забравяйте да опитате малко по време на посещението си.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!