Какво стои зад църквите със сини куполи в Санторини? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво стои зад църквите със сини куполи в Санторини?
Автор: Peika.bg
Какво стои зад църквите със сини куполи в Санторини?
Снимка: pexels

Църквите със сини куполи са може би един от най-разпознаваемите места в Гърция. Ще ги намерите на остров Санторини с някои от най-известните и снимани в град Ия.

Островът е осеян със стотици параклиси и църкви и десетки от тях са с отличителните сини куполи и варосани стени. Така че, независимо дали планирате посещение или просто искате да опресните знанията си, ето някои от най-интересните факти за църквите със сини куполи в Санторини, Гърция.

1. Църквите със сини куполи са построени на склона на калдерата

Остров Санторини е изграден от пластове лава. Големите вулканични изригвания образуват припокриващи се калдери (срутени магмени камери). В град Ия двете най-известни църкви със сини куполи са построени на стръмния склон на калдерата. Това блестящо море на заден план е Егейско море.

2. Сините и белите цветове са същите като на гръцкото знаме

Ярките сини куполи на върха на ярко варосани стени са поразително красиви и са основна туристическа атракция не само в Ия, но и в целия Санторини. Но сградите не винаги са били в тези цветове. По време на гръцката хунта или режима на полковниците от 1967 – 1974 г. военното правителство се заема да оформи пейзажа. Те задължават хората да започнат да боядисват сградите в синьо и бяло, цветовете на гръцкото знаме. Тогава това започва да се превръща в запазена марка на Гърция и привлича много туристи. Сега ще намерите сини и бели сгради на много пощенски картички от цяла Гърция.

Какво стои зад църквите със сини куполи в Санторини?
Снимка: pexels

3. От къде идва белият цвят?

През 1938 г. една заповед, засягаща цялата нация, ускорила разпространението на този типичен стил. По това време Гърция страдала от епидемия от холера. Тогава диктаторът Йоанис Метаксас разподедил на гражданите на страната да белосат къщите в опит за ограничение на заразата.

Днес това може да звучи странно, но къщите се белосвали с вар. Гасената вар е силен дезинфектант, а по това време нямало много други такива.

4. Най-популярните църкви със сини куполи са в Ия

Куполите, които виждате на повечето от снимките, принадлежат на църквите Агиос Спиридонас (Свети Спиридон) и Анастасиос (Църквата на Възкресението) в Ия.

5. Църквите са много популярно място за наблюдение на залеза

Местоположението на църквите осигурява спираща дъха гледка към залеза над калдерата. Както можете да си представите, това е много популярно място за гледане на залеза и правене на онази типична снимка на Санторини. Тълпи изпълват улиците през пиковия сезон. За да победите тълпите, отидете тук за изгрев слънце или посетете между ноември и април.

Какво стои зад църквите със сини куполи в Санторини?
Снимка: pexels

6. Покривите са строго забранени

Църквите със сини куполи на Оя, както и околните покриви, са частна собственост и строго забранени. Бъдете уважителни и не пресичайте бариерите и не пренебрегвайте знаците „частно“.

7. Има доста църкви със сини куполи за посещение

Най-популярните от църквите със сини куполи са двете в Ия. Островът обаче има много прекрасни църкви със сини куполи. Например православната църква „Свети Герасим“ във Фиростефани има впечатляващ син купол. Църквата Agioi Theodoroi (Църквата Свети Теодор) също има перфектен като пощенска картичка син купол. Ако е отворен за обществеността, когато го посетите, си струва да го погледнете вътре. Църквата Panagia Platsani е друга красива църква и се намира на централния площад в Ия. Манастирът Агиос Николаос в Санторини се намира между селата Фиростефани и Имеровигли. Датира от 1651 г. и днес е музей.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин