Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите
Автор: Peika.bg
Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите

Започнахте ли с организирането на пътешествие за Нова Година?

Вече ви омръзна да се събирате на обичайните и познати места. Искате нещо различно, бюджетно и по възможност да е наблизо?

Тогава вижте нашите предложения за 5 дестинации на Балканите, в които да посрещнете новата 2018 година!

1. Луковска баня, Сърбия

Ако търсите релакс сред красива природа, спокойствие и лечебни горещи извори – то вашето място е Луково или по-специално комплекс с минерални бани „Луковска баня”. Освен всичко това, там ви очаква и весел новогодишен купон!

Луково е село в източните склонове на планината Копаоник, в община Куршумлия, в южната част на Сърбия. Близо до селото е изграден комплексът „Луковска баня”. Намира се на 681 м надморска височина, което я прави най-високата баня в Сърбия. Тя е обкръжена от върхове с над 1000 метра, така че има приятен умерен климат. Луковска Баня е характерна с изобилието на извори с минерална вода, с девствената природа на гористата планина, Национален парк Копаоник и кристално чист въздух. Там можете да се отдадете на разходки, спорт, излет или просто да се насладите на някоя СПА процедура. В селото можете да разгледате църквата „Св.Георги”, както и горещите извори в парка при река Топлица.

Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите

Разстоянието от София до Луковска баня е около 260 км. На отиване или на връщане можете да минете през Пирот и Ниш. Бихте ли се включели в тази екскурзия? Можете да го направите ТУК.

2. Пролом баня, Сърбия

Прекарайте празничните дни сред прекрасната природа на Сърбия с вкусна храна и обгрижени от любезни домакини! Пролом баня се намира в южната част на западната ни съседка, в гористите падини на планината Радан. Известна е с водата Пролом, която принадлежи към рядката група минерални води с високи балнеологични качества. В Пролом баня можете да посетите църквите „Св. Преображение“ и „Лазарица“, както и природния скален феномен „Джаволя Варош“.

Само на 27 км от Пролом баня се намира друг природен феномен - „Дяволският град“. Той представлява червеникави и оранжеви земни пирамиди, кули, комини. Много приличат на Мелнишките и Стобските пирами. Обиколната на местността продължава към час и половина. Накрая на деня можете да се поглезите със СПА процедури в лечебната вода. 

Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите
Снимка: Ekaterina/Flickr


Пролом баня се намира на 240 км от София. По пътя до там, можете да разгледате градовете Пирот и Ниш. Искате ли да посрещнете Нова година на това прекрасно място? Вижте ексурзиите, които се организират до Прилом баня ТУК

3. Букурещ, Румъния

Румъния ви очаква със замъци, скрити в планините, красиви пейзажи и легенди, както й много богата новогодишна трапеза! 
Освен прекрасно празненство, в Букурещ можете да се насладите и на едно вълнуващо пътешествие. Докато сте там, не пропускайте да разгледате площада на Революцията, площада на победата, Църквата „Св.Св. Константин и Елена“ – с мощите на Свети Димитър Басарбовски, Националната Военна Академия , Парламента, Националната банка, Триумфалната арка.

Една от най-впечатляващите забележителности е Музеят на Румънското село. Той е разположен на 30 акра около езерото Херастрау в едноименния парк. В него можете да разгледате над 50 къщи от различни райони на Румъния, църкви, мелници. Не пропускайте да се разходите и в старата част на града.

Ако ще ходите в Букурещ за Нова година, си отделете поне един ден за посещение на Бран и Синая - перлата на Карпатите. Сигурно ще ви е любопитно и да разгледате замъка на Граф Дракула – Граф Влад  Цепеш, построен в периода между 1377 и 1382 г. Той е разположен върху скала, издигаща се на 60 метра. Легендата го свързва с мистичния румънски владетел, който набучвал на кол враговете си и ги оставял да умрат от загуба на кръв. Можете да посетите и Кралския  дворец  в  Пелеш, който е в стила на немския  Ренесанс. Той е един от най- красивите и първият електрифициран  в  Европа. Дворецът разполага със собствена  елекроцентрала, система  за  пречистване на въздуха, централно  отопление и вътрешен  асансьор.

Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите
Снимка: Horia Varlan/Flickr


Съветваме ви да не пропускате и дегустация на  различни видове сирена, кашкавали, както и на традиционната ракия – Цуйка. Ако тази дестинация ви е харесала, вижте предложенията за екскурзия ТУК.

4. Олимпийска ривиера, Гърция

Подарете си няколко дни в Гърция за Нова година и няма да съжалявате! Ако изберете да празнувате на Олимпийската ривиета, ви очакват много интересни преживявания. Първа спирка може да ви бъде Солун, където да разгледате Бялата кула,  църквата  "Св. Димитър" – който е покровител на града, известния солунски пазар и площад Аристотелис. Тези, които обичат да пазаруват, могат да се разходят по търговските улици "Егнатия" и „Цимиски“. 
Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите
Снимка: Polina Fatourou/Flickr


Едно от най-уютните селца на Олимпийска ривиера е Неос Платамонас. То може да ви бъде отправна точка за екскурзия до скалния манастирски комплекс Метеора. Манастирите са разположени на върховете на грандиозни, устремени към небето, скални кули. Остриетата, конусите и стръмните скали на този извънземен пейзаж са създадени от морето, което е заляло равнините тук преди 30 милиона години. Метеора означава буквално „във въздуха“ и има над 60 остри върха, изглеждащи като щъркелови гнезда върху комин. Манастирите са едно от най-привлекателните места за поклонници и туристи, които неслучайно ги наричат Осмото чудо на света.


По пътя може да видите изворите на Афродита в долината Темпи и скалния параклис на Света Петка, съхранил за поклонение и старинна икона, намерена в пещера, където се е появила лековита вода. 

Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите
Снимка: Andy Montgomery/Flickr


Новогодишната вечер можете да посрещнете с традиционни гръцки ястия, узо, вино или бира, както и гръцка музика. Ако това ви звучи като „вашата“ Нова година, можете да разгледате предложения за екскурзия до Олимпийската ривиера ТУК

5. Тирана, Албания

Посрещнете Нова година в сърцето на Албания! Тирана е най-големият град в Албания, разположен на брега на река Ишми и нейна столица от 1920 година. След свалянето на режима на Енвер Ходжа градът бързо се променя и се превръща в търговски и туристически център. Новите сгради от алуминий и стъкло се издигат до старите джамии и паметници в центъра на града. Множество кафенета и бутици са разположени главно в района Блоку – мястото, където Енвер Ходжа е живял и някога е било извън града. Централният площад носи името на Скендербег – национален герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя. 

Ако ще отседнете в Тирана, можете да се разходите и до Круя и Дуръс. Круя означава „пролет“. Там е роден националният герой на Албания - Скендербег, живял в началото на 15-ти век. Емблематичен за Круя е замъкът-крепост, който през Средновековието е защитавал цялата област от нашествията на османските войски. Дуръс е най-старият град в Албания и най-голямото пристанище на страната на Адриатическо море. Там можете да разгледате красивата Венецианска кула, православната църква, руините на крепостните стени, парка на 1000 палми, амфитеатъра от римско време.
Топ 5 идеи за Нова Година на Балканите


Албанците знаят да се забавляват – жива музика, караоке, 6-степенно меню, тука можете да прекарате една незабравима Нова година. Предложения за празника вижте ТУК

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин