7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Автор: Peika.bg
7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: pixabay

На Франция не й липсват приказни замъци. В цялата страна има над 40 000 замъка, от рушащи се древни крепости до обширни кралски дворци.

От девети век те служат като крепости за благородници, за да контролират и защитават своите владения. С Френската революция Франция разпуска своето благородство. Това, съчетано с индустриализацията, означава, че концентрацията на богатство се премества от селското стопанство в града – затова днес има толкова много порутени замъци. Искате да посетите такъв?

Ето седем от най-добрите приказни замъци във Франция, които можете да посетите.

Френски приказни замъци

1. Дворецът Версай

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: pixabay

На върха на нашия списък е един от най-очевидните приказни замъци във Франция, но това не бива да омаловажава външния му вид на супермодел. Когато първоначално е бил построен през 30-те години на 16 век, Версай е бил просто селце. Днес това е богато парижко предградие, само на 20 километра от столицата. Луи XIII го използва като ловен павилион, след което синът му Луи XIV инсталира двора и правителството тук през 1682 г.

Сега дворецът се простира на 63 154 m2, включващ 2300 стаи. Градините са невероятни, но си струва да обиколите вътре, дори само за да се разходите из емблематичната Зала на огледалата.

2. Шато дьо Шамбор

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: pixabay

С дължина 156 метра и височина 56 метра, Château de Chambord е най-големият замък в долината на Лоара. Освен това е един от най-добре изглеждащите, но не е лесен подвиг, като се има предвид, че регионът е дом на най-гъстата концентрация на замъци в страната. Пет века от построяването му архитектът все още е пълна мистерия, като някои твърдят, че може да е самият Леонардо да Винчи. Показен, превъзходен и изключително екстравагантен, той е един от най-впечатляващите примери на ренесансова и средновековна възрожденска архитектура във Франция. Франсис I първоначално е проектирал Шато като ловна хижа, която да обслужва всички нужди на долината на Лоара. Той разполага с 426 стаи, повече от 282 камини и над 13 000 акра девствен парк.

3. Château de Couches

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: wikimedia

Този дворец може да е по-малък от повечето, но не е по-малко впечатляващ. Някога средновековна крепост, тя е била дом на Маргьорит Бургундска. Все още можете да видите повечето от оригиналните му архитектурни елементи и стаи, включително подземието от 12-ти век, кулите от 13-ти век и готическия параклис. Можете дори да станете принцеса или принц за една нощ, като резервирате стая и в замъка.

4. Шато дьо Шенонсо

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: pixabay

Оформен като мост, свързващ едната страна на река Шер с другата, Château de Chenonceau се намира в долината на Лоара. Крал Хенри II подарява замъка на любовницата си Даян дьо Поатие, но когато той умира, вдовицата му Катрин де Медичи я изгонва и сама се премества в замъка. Безброй могъщи жени са живели в замъка през вековете, откъдето идва и прякорът му „Le Château des Dames“.

5. Roquetaillade

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: wikimedia

Карл Велики полага основите на най-известния замък в Бордо преди 1200 години. Roquetaillade се превежда като „издълбан от скала“, което има смисъл веднага щом се приближите до него. Това е единствената крепост във Франция, одобрена от крал Едуард I. Същото семейство притежава замъка повече от 700 години. Средновековният замък е реновиран през 17-ти век, като отворите за стрели са заменени с ренесансови прозорци и са поставени сложни камини. През 19 век отново е надстроен, като са направени основни ремонти на спалните помещения, стълбището. Отворено е за обществеността от 1956 г., с безплатни обиколки през цялата седмица.

6. Дворец Фонтенбло

7 приказни замъка във Франция, които можете да посетите
Снимка: pixabay

Описван като „семеен дом“ за кралете на Франция, дворецът Фонтенбло се предава от поколение на поколение от Средновековието до 19 век. Франциск I преустройва старата крепост през шестнадесети век и я преосмисля като италиански дворец, подходящ за крал. След Френската революция Наполеон I го трансформира в Императорски дворец и е дом на единствената тронна зала, която все още съществува.

Днес посетителите могат да направят обиколка из пищните държавни апартаменти, включително галерията Франциск I, която е пълна с приказни фрески и циментова замазка. Има и балната зала, кралското стълбище, бароковия параклис Троица и апартамента на папата, които също трябва да разгледате. През пролетта замъкът е домакин на годишния фестивал за камерна музика Rencontres Musicales de Fontainebleau в отрупаните с цветя градини.

7. Château du Grand Lucé

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Château du Grand-Lucé (@chateaudugrandluce)

Château du Grand Lucé оцелява почти напълно непокътнат от Френската революция и сега е един от най-добрите примери за неокласическа архитектура от 18-ти век в страната. Малка армия от известни лица са останали тук през годините; Тук по време на Просвещението са търсили убежище Волтер и Русо. По време на Първата световна война замъкът е служил за военна болница. След това, по време на Втората световна война, много от най-известните творби на Лувъра са скрити под дъските. Сега това е стилен хотел със 17 великолепни стаи, от които да избирате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин