8 безплатни неща за правене в Дубровник - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 безплатни неща за правене в Дубровник
Автор: Peika.bg
8 безплатни неща за правене в Дубровник
Снимка: pexels

Хърватия има някои зашеметяващи градове, но никой не може да се сравнява с Дубровник

Единственият проблем? Като се има предвид повишеното търсене на малкия и прекрасен стар град на това пристанище, пътуващите с ограничен бюджет могат да се почувстват в безизходица. Не бива да се страхувате: въпреки че Дубровник може да бъде скъп, някои от най-добрите неща за правене в града са напълно безплатни.

Каменни стени обграждат къщи със зелени капаци и елегантни църкви. През деня Адриатика блести от слънчева светлина, докато през нощта павираните улици – полирани гладко от хилядите крака – блестят сами по себе си. Разгледайте цветните пазари или поплувайте край скалисти заливи – не е нужно да харчите нито лев. 

1. Изкачете се по хълмовете Петка 

За най-добри гледки се изкачете по пътеката на Кръстния път до върха на високия 413 м хълм Srđ, за да видите теракотените покриви на стария град, простиращи се под вас. В другия край на града туристическите пътеки по хълмовете Петка водят през прохладната сянка на средиземноморски гори до зашеметяващи гледки към малките Гребенски скали и мистичните Елафити.

Важно е да се подготвите със слънцезащитни продукти, много вода и шапка.

2. Посетете King’s Landing

Старият град на Дубровник заменя великия град King’s Landing в епичния сериал „Игра на тронове“, осигуряващ декор за интриги, убийства и някои остри като кинжал реплики.

За безплатна самостоятелна пешеходна обиколка можете да започнете от йезуитските стълби (близо до църквата Св. Игнатий), където се е разиграла прословутата сцена на „Алея на срама“ на Церсей, минете покрай Pile Gate. Разходете се до брега (пристанището на King's Landing) и продължете на запад покрай Форт Лорънс. 

3. Разходете се из музея на открито в стария град на Дубровник

Старият град на Дубровник е най-голямата забележителност на града. Двойните подвижни мостове и комбинацията от средновековна, ренесансова и барокова архитектура му придават усещане за приказка и докато го разглеждате, всеки площад се превръща в сцена, а всеки изглед в пощенска картичка. Някога това е бил център на търговска мрежа, простираща се от Адриатическо до Черно море. Възстановен след земетресение от 1667 г., алеите и дворците му изглеждат така, сякаш почти не са се променили от векове.

4. Посетете катедралата Успение Богородично

Църквите в Дубровник показват изкуство от местни художници и международни велики творци. В бароковата катедрала можете да се полюбувате на Успение Богородично, шедьовър с три панела от 16-ти век над главния олтар. Няма такса за влизане в катедралата.

5. Вижте Колоната на Орландо

Много от посетителите, които обикалят около препълнения с кафенета площад Лужа, не обръщат внимание на издълбаната колона в средата. Но тази статуя на брониран рицар от 1418 г. някога е била централната точка на града. Колоната на Орландо показва героя от Песента на Роланд, средновековна поема, която поставя началото на цялата идея за рицарството. 

6. Разходете се в Grad Market

Пазарът Grad внася много цвят в града всяка сутрин. Много сергии предлагат традиционни местни сладкиши като сушени смокини, аранчини (хърватски захаросани портокалови кори) и bruštulani mjenduli (захаросани бадеми). Любителите на храната също трябва да се отправят към главния пазар на града в Gruž, който има собствен рибен пазар.

7. Дворецът Спонза

Войната от 1991-92 г., която последва разпадането на Югославия, оставя Дубровник разбит. Белезите на града са трудни за забелязване, но ако се вгледате внимателно в стария град, ще видите щети от шрапнели и куршуми, както и паметни плочи. Богато украсеният 500-годишен дворец Спонза разполага с мемориална стая, която показва портретите на младите мъже и жени, загинали при защитата на Дубровник по време на седеммесечната му обсада.

8. Посетете някой от магическите плажове

Плажовете около Дубровник са почти невъзможни за приватизиране, така че дори най-популярните, като Бане или Свети Яков, имат място за плажуващите, които предпочитат да оставят кърпа, вместо да наемат шезлонг. Около Дубровник има за всеки по нещо- има плажове, които са подходящи за семейства с деца, а има и такива за търсещите адреналин. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин