8 любопитни факта за колоритния Трастевере - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 любопитни факта за колоритния Трастевере
Автор: Peika.bg
8 любопитни факта за колоритния Трастевере
Снимка: Unsplash

В превод „от другата страна на Тибър“, Трастевере е културно разнообразен и сплотен район. Калдъръмените му улици напомнят за Средновековната епоха, а магазините, кафенетата и ресторантите демонстрират младежкия му чар.

Ето 8 любопитни факта за този район в историческия център на Рим

1. Трастевере е било селище на имигранти

В царския период земята на запад от Тибър е принадлежала на етруските, превзети от Рим едва след битка между двете цивилизации. Тъй като римляните се интересуват от Тибър само за търговски цели, земята от другата страна на реката е оставена на гражданите да я развиват сами. Рибари, моряци и имигранти изградили квартал Трастевере от нулата, превръщайки го в културно богатия и разнообразен квартал, който е днес.

2. Via della Lungara, главният кампус на JCU

На улицата, където се намира JCU, Via della Lungara, ще намерите Villa Farnesina, ренесансова вила със стенописи от художници като Рафаел.

От другата страна на улицата е Palazzo Corsini, домът на Националната академия на науките на Италия и Националната галерия за антично изкуство, чиято колекция включва произведения на Тициан и Караваджо. Зад него е Orto Botanico (ботаническа градина) на университета в Рим, която включва повече от 7000 вида растения.

3. Пиаца Санта Мария в Трастевере

Сърцето на Трастевере е Пиаца Санта Мария, прекрасен площад, който е любимо място на уличните музиканти. Църквата от 12-и век, която дава името си на площада, е една от най-старите в Рим и се отличава с блестящи мозайки от Пиетро Кавалини.

4. Ще харесате международната кухня

Студентите, които учат в Рим, могат да се наслаждават както италиански, така и международни ресторанти, всички в Трастевере. С асортимент от ресторанти, предлагащи индийска, японска, тайландска храна и други, Трастевере е кварталът, предпочитан от римляните за международно кулинарно изживяване.

5. Хълм Джаниколо: Осеян със звезди обект с невероятни гледки

Известен като Janiculum Hill на английски, Джаниколо предоставя особено красива гледка към древната архитектура на Рим. Туристите, които се изкачват по Via Garibaldi до Gianicolo, ще открият паметници на историческите личности Джузепе Гарибалди и съпругата му Анита.

Любителите на историята също ще се насладят на изкачването. Въпреки че сградата вече не стои, Юлий Цезар някога е притежавал вила и имение на върха на хълма Джаниколо, където се твърди, че е отседнала Клеопатра, когато е посещавала Рим.

6. Кино Америка

През 50-те години на миналия век това е гореща точка за емигрантското население на Трастевере. Когато сградата затваря в началото на 2000-те години, студентски активисти окупирали киното и започнали да показват свои собствени колекции от филми. Кино Америка все още има много последователи, подкрепени от жители, ангажирани с опазването на италианските културно-исторически забележителности.

7. „Малките мадони“ помогнали за намаляване на престъпността от 15-ти век

Тези портрети на Мадона са поставени стратегически около площадите през 1500 г., за да възпрат благочестивото католическо население на Рим от извършване на улични престъпления. Не е известно дали тази стратегия наистина е повлияла на местните нива на престъпност, но може би не е съвпадение, че Рим остава един от най-безопасните градове в Европа!

8. Режисьорът Серджо Леоне е израснал там

Със сигурност сте чували за легендарния италиански режисьор Серджо Леоне. Неговите уестърни са любими на киноманите и любителите на класически филми. Серджо Леоне всъщност е израснал в квартал Трастевере, на Viale Glorioso - подходящо име на улица за бъдещ кинематографичен герой.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин