8 от най-добрите неща за правене в Португалия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 от най-добрите неща за правене в Португалия
Автор: Peika.bg
8 от най-добрите неща за правене в Португалия
Снимка: Unsplash

Сгушена между Испания и Атлантическия океан, Португалия е малка страна, която бихте могли да разгледате в едно двуседмично пътуване. 

В контраст с малкия ѝ размер е разнообразната култура, кухня и пейзажи на страната, които варират от скалистото крайбрежие на запад до планинската вътрешност и от прохладния и тучен север до равнинния и слънчев юг. Древните римски, келтски и ислямски влияния са оформили обичаите и езика на тази земя, която е официално държава повече от 870 години – една от най-старите в света.

Този списък с най-добрите неща за правене в Португалия е предназначен за кулинари, търсачи на приключения на открито, любители на културата и историята и пътешественици, които искат да се насладят на всичко наведнъж, прескачайки от едно задължително място към друго.

1. Слушайте фадо изпълнение на живо в Лисабон

Фадо, музикален жанр, създаден в Португалия, който е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, обгръща слушателите в меланхолична, тъжна и прочувствена музика. Бавни, продължителни песни се пеят под звука на guitarra Portuguesa (португалска китара) и други струнни инструменти.

За да чуете, отидете до casa de fado в Лисабон. Популярните опции са Parreirinha de Alfama или A Baiuca в Alfama и Adega Machado или Café Luso в Bairro Alto. Който и да изберете, всички предлагат представление на живо, а някои дори съчетават музиката с традиционна португалска вечеря.

2. Вижте праисторическо скално изкуство във Vale do Côa

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1998 г., праисторическият обект на скално изкуство в долината Коа, заедно с близкия Сиега Верде в Испания, е най-забележителният обект на палеолитно изкуство на Иберийския полуостров.

3. Насладете се на традиционните сладкиши

8 от най-добрите неща за правене в Португалия
Снимка: Unsplash

Яйчните жълтъци, захарта и понякога бадемите са основните съставки на типичните португалски сладкиши - Пащел де Ната. Сладкишът е създаден от монасите католици от манастира Джеронимос. Те използвали жълтъци и нововнесена захар от Бразилия през 15-ти век и първоначално били за манастира, за потреблението на жителите. Но през 19 век, когато всички религиозни ордени били разпуснати, тези сладки творения се превърнали в единствения им източник на доходи, тъй като манастирите били принудени да спрат да приемат послушници. 

Всеки регион на Португалия има своя традиционна Пащел де Ната, с някои местни или сезонни съставки, добавени в сместа. Има също и веган алтернативи. 

4. Парти в Santos Populares, местни празници на светци

Традиционни празници на светци (Santos Populares) се провеждат в цяла Португалия през юни, но Свети Антоний в Лисабон (на 13 юни) и Свети Йоан в Порто (на 24 юни) са най-известните. В историческите квартали на тези градове местните жители окачват цветни панделки по тесните калдъръмени улички и поставят скари на дървени въглища, за да приготвят сардини и свински пържоли, за предпочитане комбинирани със студена местна бира или домашно вино. Тези фестивали са начин за почитане на светците покровители на общността. 

5. Сърфирайте в Назаре

Гигантските атлантически вълни, които се търкалят по време на суровите зими в Назаре, не били тайна за местните сърфисти и рибари, но когато северноамериканският сърфист Гарет Макнамара постави нов световен рекорд, яхвайки 24-метрова вълна през 2011 г., бившето рибарско селище на запад получи международна слава. Сърфирането на гигантски вълни се превърна в една от визитните картички на Назаре, а гледката от фара на крепостта Сао Мигел Арканьо е една от най-фотографираните в града.

6. Опитайте португалско вино

8 от най-добрите неща за правене в Португалия
Снимка: Unsplash

Португалия е дом на добре познатите винарски региони Алентехо и Дуро, но можете да намерите винарни и лозя практически в цялата страна, включително на архипелагите Азорски острови и Мадейра.

7. Посетете карнавал

През февруари или началото на март, деца и възрастни се обличат в костюми и участват в карнавални паради и празненства, които се случват в цяла Португалия. Първите тържества могат да бъдат проследени до 13-ти век, когато някои от езическите празници на древен Рим са били присвоени от Католическата църква. 

8. Наблюдение на звездите над Голямото езеро Алкева

С безоблачно небе през по-голямата част от годината и малко светлинно замърсяване, изкуственото Голямо езеро Алкева в Алентехо е едно от най-добрите места в Португалия за наблюдение на звезди. Това е първата официална дестинация за звезден туризъм в света. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин