10-те най-красиви църкви в Португалия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-красиви църкви в Португалия
Автор: Peika.bg
10-те най-красиви църкви в Португалия
Снимка: pixabay

Изборът на най-красивите църкви в Португалия е трудна задача, тъй като религията е част важна част от португалската култура от стотици години. Но има португалски църкви, които се отличават със своята красота, архитектура и оригиналност. 

Ето кои са 10-те най-красиви църкви в Португалия: 

Ermida de Nossa Senhora da Lapa

Параклисът Nossa Senhora da Lapa [Дева Мария от пещерата], построен през 60-те години на миналия век, се намира близо до Gerês, на хълма Penamourinho. Отличава се с факта, че е построен в пещера на голям хълм и е бил едно от най-важните светилища в Европа.

Легендата разказва, че Дева Мария се явила на млада овчарка, което довело до изграждането на малкия параклис.

Bom Jesus do Monte Shrine 

Този национален паметник и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Брага се отличава от другите църкви в Португалия заради изключителната си среда и сграда.

Bom Jesus do Monte е католическо светилище, което включва църква, голямо стълбище и гора. Мястото вдъхновява изграждането на светилището Nossa Senhora dos Remédios в Ламего.

Сред акцентите е базиликата с форма на кръст, една от първите неокласически сгради в Португалия, както и впечатляващото стълбище, разделено на три нива: стълбището на портика, стълбището на петте сетива и стълбището на трите добродетели. 

Santo Ildefonso Church

Църквата Santo Ildefonso в Порто е пример за художественото майсторство, което доминира в повечето църкви в Португалия. Преустроена през първата половина на XVIII век, фасадата се състои от две камбанарии, а стените ѝ са покрити с плочки, рисувани от Хорхе Колако, илюстриращи сцени от живота на Свети Илдефонс.

Акцентите включват рококо олтар в барокова златна плоча и неокласическите странични олтари.

Senhor da Pedra Chapel

Само на 12 километра от Порто, на плажа Miramar в Gulpilhares, ще откриете уникалния параклис Senhor da Pedra [Властелинът на скалата], който в мъгливи сутрини сякаш се носи над пясъка.

Издигнат през 1686 г. на скала точно до океана, неговият произход се крие в езически култ, който е съществувал сред предхристиянските хора, които са почитали своите богове в природата.

По-късно храмът става християнски, запазвайки очарованието на своето местоположение и пораждайки едно от най-традиционните поклонения във Вила Нова де Гая, което се провежда всяка година на неделния празник на Светата Троица.

Santa Marinha da Cortegaça Church

Учените смятат, че тази църква датира поне от средата на XII век. Известна е със своите великолепни сини и бели плочки, изобразяващи Св. Петър, Св. Павел, Св. Йоан Боско, Св. Франциск от Асизи, Светото Сърце на Исус и Сърцето на Мария, които облицоват сградата. Фасадата на църквата се счита за една от най-впечатляващите в Португалия.

Манастир Баталя

Известен също като Санта Мария да Витория, той е построен през 1386 г. от Д. Жоао I, в знак на благодарност към Дева Мария за победата над кастилците в битката при Алхубарота.

Принадлежал е на Ордена на Свети Доминик и е завършен едва през 1563 г., представлявайки великолепен пример за готическа архитектура в Португалия, класифициран като световно наследство на ЮНЕСКО и избран за едно от седемте чудеса на Португалия през 2007 г.

Църквата Свети Доминик

Църквата Свети Доминик, разположена близо до Rossio, в Лисабон, се откроява със своя бароков стил. Стана известна и с кралските сватби, които се състояли там, както и с катастрофите, които се случили.

Построена през XVIII век, тя оцелява след земетресението от 1755 г., но е силно повредена при огромен пожар през 1954 г., който унищожава не само голяма част от структурата ѝ, но също и златните декорации и няколко икони.

След пожара тя не е напълно възстановена, което оставя траен отпечатък. По-късно е класифицирана като национален паметник. Вътрешността е богата и разнообразна, с големи колони и украсена с мрамор и плочки. 

Базиликата Estrela

Това място е построено през втората половина на XVIII век, след обещание от кралица Мария I и Д. Педро III за раждането на син. Самата кралица е погребана там.

Отличава се с края на бароковия период и неокласическите стилове, купола и статуята на Мачадо де Кастро във фасадата. Използването на мрамор отвътре е впечатляващо, както и тоновете на сиво, розово и жълто, които блестят на слънчевата светлина, която влиза през купола.

Необикновената сцена на Рождеството на Мачадо де Кастро, съставена от над 500 фигури от корк и теракота, сравними само с музейни експонати, е поредното нещо, което помага на тази църква да се отличава от повечето португалски църкви. 

Манастир Жеронимуш

Известен още с името манастир Санта Мария де Белем, този национален символ е построен през XVI и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1983 г. През 2007 г. е избран за едно от седемте чудеса на Португалия.

Това е върхът на мануелинската архитектура и несъмнено е най-забележителната монашеска сграда на своето време в Португалия.

Igreja dos Loios

Построена по заповед на Родриго Афонсо де Мело, първият граф на Оливенса, през 1485 г., тази църква е принадлежала на едноименния манастир от XV век, който се намира на мястото на средновековен замък.

Църквата е издигната до ранг на национален паметник през 1910 г. и е известна със своите бели мраморни плочи, върху които са издълбани фигурите на нейните основатели. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин