Анкона за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Анкона за един уикенд
Автор: Елена Исаева

Италия е романтика, красота, история, архитектура, Италия е всичко в едно. Това е страна, в чиито предели всеки град, село или местност носи чар, интересна история и типична за страната архитектура и разбира се вкусна кухня. Всеки град, който решите да посетите на „ботуша“ има своето очарование и определено има с какво да ви плени. Приказката:“ Париж винаги е добра идея.“ Важи с пълна сила и за Италия.

Анкона е един красив град в Италия и макар да не е от калибъра на Рим, Венеция, Флоренция или Верона, определено не е за подценяване. Тук има интересни неща за разглеждане и правене и ако се чудите къде да отскочите за един уикенд, Анкона е чудесно място.

Анкона за един уикенд
Снимка: pixabay.com

Анкона е пристанищен град в Италия, столица на регион Марке, административен център на едноименна провинция. Разположен е на брега на Адриатическо море. Има жп гара, пристанище и летище.

Морската гара се намира на пристанището Санта Мария. От Анкона се осъществява постоянна връзка с фериботи между Италия и Хърватия, Албания, Черна гора, Гърция и Турция.

Градът е още столица на провинцията Анкона в Централна Италия. Населението на града е около 101 200 жители (по данни от 2007г.), а площта му е 123,71кв.км. Анкона е разположен на бреговете на Адриатическо море. Градът се намира на 280 км североизточно от Рим и на 200 км югоизточно от Болоня. Анкона е богат на архитектурни забележителности. Едно от най – бележитите здания е катедралата, посветена на Св. Чириако и завършена през 1189г. В криптата на катедрала се съхраняват мощите на светеца. Интерес представлява и мраморната арка на Траян, която била построена в периода 114 – 115г. Тя е един от най – изящните римски паметници в Марке. В Анкона има и няколко замъка.

Историята на града също е много интересна. Обърнат към морето, градът е разположен върху нос с форма на лакът. Тази форма предпазва най-голямото естествено пристанище на Централна Адриатика. Гърците от Сиракуза, които основават града през 387 г. пр.н.е., забелязали особената форма на носа, и по тази причина назовали новия град Ankon, което на гръцки означава лакът.

По времето на римляните Анкона има своя монета (с изображение от едната страна на ръка, държаща палмова клонка, и глава на Афродита от другата страна), а населението продолжавало да говори на гръцки. Кога именно Анкона става колония на Рим е спорен въпрос. Тя била звзета от римския флот в Илирийската война (178 пр.н.е., Тит Ливий). Юлий Цезар я завладява, веднага след като преминава Рубикон. Пристанището има огромно значение по време на империята като най-близко до Далмация и е разширено от Марк Улпий Траян.

Анкона за един уикенд
Снимка: pixabay.com

Близо до Анкона се намират други красиви италиански селища, които непременно трябва да видите. За това ви препоръчвам, когато сте в града да си вземете кола под наем и ако случайно имате повече време от един уикенд, то посетете и околността на града, както и съседни градове като Сан Марино, Перуджа, Пезаро, Урбино и още куп други красоти.

Вземете една карта на Италия и набележете няколко места. Направете си собствен марпрут и съм сигурна, че няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин