Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура
Автор: Елена Исаева
Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура
Снимка: pixabay.com

Уелс, една от запазилите се келтски нации се намира в Северозападна Европа и е важна – историко географска област, разположенa в югозападната част на Великобритания.

Уелс има наистина много уникална история и култура, както и красива природа – от древните планини Snowdonia, крайбрежни скали и живописни плажове до интересните музеи, намиращи се в главния администартивен център Кардиф. Това е една малка, но изключително атрактивна страна, предоставяща на всекиго по нещо и задоволяваща всякакви вкусове и интереси. Място, на което ще откриете изобилие от замъци, малки миньорски градчета и древни паметници на кутурата, съхранили своята идентичност, което е допринесло за Уелс да бъде под егидата на ЮНЕСКО и то съвсем заслужено.

Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура
Снимка: pixabay.com

В тази малка страна, с богато историческо наледство се празнува най – старото и най – важно честване на културата, а имено честването на националния Айстедфод. Провежда се всеки път на различно място, в Северен или Южен Уелс, като мястото се определя няколко години по – рано.

В началото на месец август жителите на Уелс от цял свят се връщат в родните си места, за да се включат в това знаменателно събитие. Събират се около 150 000 души, някои от тях живеят на палатки цяла седмица, тъй като няма къде да отседнат, но Айстедфод има пригателна сила за местните. Това е огромен фестивал на фолклора и традиционната уелска култура. Възникнал е в далечната 1176 г., когато лорд Рис ап Гръфъд обявява в своя замък състезание за поети и музиканти. За известен период от време честването му е преустановено, а от 1880 г. до наши дни се организира всяка година.

Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура
Снимка: pixabay.com

Фестивалът е свързан с общността на бардовете, чиито членове са известни като друиди. В зависимост от своя ранг, те се обличат в красиви пъстри роби. Архидруидът корнонясва победителя, като присъжда и връчва медала за проза. Самата церемония между друидите се извършва в каменен кръг. От 2005 г. насам кръговете са изработени от пластмасови камъни.

По време на фестивала се организират на различни места литературни четения, провеждат се импровизирани театри, изгражда се шатра, в която звучи жива музика. За желаещите гости да учат уелски език се включват подготвени за това учители, като има симулантен превод.

Освен основният Айстедфод, се провежда и младежки такъв, където млади таланти се изявяват и участват в оспорвани конкурси.

Айстедфод - най-голямото и най-старо честване на уелската култура
Снимка: pixabay.com

Празникът Айстедфод се провежда и в Австралия и Аржентина, където има големи уелски общности.

Ако сте любител на литературното и театрално изкуство и ценител на хубавата музика, можете да се включите в тези празненства, както вече ви запознах, навсякъде по време на празненствата има симулантни преводи, така че езиковата бариера няма да развали удоволствието от фестивала. Определено си заслужава да се изпита тази различна културна емоция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин