Аз съм вашият специалист по добър сън - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Аз съм вашият специалист по добър сън
Автор: Мира Янева
Аз съм вашият специалист по добър сън
Снимка: Photl

Хората работят все повече, спят все по-малко и все по-лошо. Това е установило проучване нa Националната фондация по съня в САЩ. Според него 2/3 от американците твърдят, че не се наспиват през седмицата, а повечето имат нужда от минимум 7 часа и половина, за да се почувстват отпочинали.

„Превърнали сме се в нация от ходещи зомбита. Ние не ценим съня - ние го смятаме за лукс“, твърди психологът д-р Джеймс Маас пред NBC.

Огромната нужда от качествена почивка поражда и нови тенденции в американските хотели, които се стремят да предложат не просто място за нощувка, а оазис на добрия сън.

За тази цел те наемат специалисти по добрия сън и правят промени в дизайна и обзавеждането си. Намалява се осветлението, премахват се електронните часовници от стаите, предлагат се медитация, релаксиращи масажи и богат избор от възглавници.

В спа хотелите пък се появяват специализирани терапии като „Възстановителен ритуал за сън“ и медитация „Свят сън“. Според собствениците на хотелите, предлагащи такива процедури, това помага на гостите да си починат на по-дълбоко ниво.

Някои места стигат и по-далеч, като са приготвили инжекция с витамини и антиоксиданти, включително и витамин В, за който се смята, че е изключително полезен за добрия сън.

Лекарите обаче обръщат внимание, че сънят се е превърнал в търговска цел и някои хотели могат да злоупотребяват с нуждите на своите гости, като им предлагат процедури със съмнителен ефект.

Въпреки това тенденцията има и положителна страна, защото кара хората повече да се замислят за качествената си почивка. В крайна сметка, до голяма степен е въпрос на самоубеждение. Ако отидете в спа хотел и сте убедени, че ароматерапията ще помогне на съня ви, вероятно ще стане точно така. 

Не се знае колко скоро специалистите по добър сън ще достигнат и до България. А дотогава - спете на тихо, тъмно и хладно, съветват специалистите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин