Беларус – какво може да посетим? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Беларус – какво може да посетим?
Автор: Елена Исаева

Република Беларус е държава, разположена в Централна Европа. Тя граничи с Полша, Литва, Латвия, Русия и Украйна. Общата дължина на държавната граница е 2.969 км. Нейната столица и най-населен град е Минск.

 

След руската революция от 1917 г. Беларус обявява независимост като Беларуската народна република, която е завладяна от Съветска Русия. Социалистическата съветска република Беларус се превръща в учредителна конститутивна република на Съветския съюз през 1922 г. и е преименувана на Белоруската съветска социалистическа република (БССР). Беларус загуби почти половината от своята територия от Полша след полско-съветската война от 1919-1921 г.

Беларус – какво може да посетим?
Снимка: pixabay.com

Парламентът на републиката провъзгласява суверенитета на Беларус на 27 юли 1990 г., а по време на разпадането на Съветския съюз Беларус обявява независимост на 25 август 1991 г. Александър Лукашенко е първият президент на страната от 1994 г.

Определено може да се каже, че едни от най-завладяващите и интересни места в Беларус включват красиви замъци и фамилни имения, великолепни храмове и манастири, уникални кътчета с девствена природа, древни инженерни конструкции, интересни музеи и етнографски села, места за раждане на известни художници, писатели и учени.

Като цяло страната е богата на всякакви забележителности и определено си заслужава да се посети и обиколи поне за няколко дни, за да може по този начин да се придобие по-пълна представа за Беларус.

Беларус – какво може да посетим?
Снимка: pixabay.com

Ето и някои места, които не бива да пропускате:

1.Замъкът Мир е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Започнал е да се строи през 15-ти век в готически стил и впоследствие възстановен с ренесансови и барокови допълнения, преди да бъде обновен допълнително през 19-ти век. Той е сред най-важните символи на страната.

2.Столицата на Беларус, противно на мрачната си репутация, е прогресивно, модерно и чисто място. Модните кафенета, впечатляващите ресторанти и препълнените нощни клубове се грижат за вашето забавление. Минск е прекрасно място, което определено ще ви хареса.

3.Църквата на свети Борис и Глеб в Гродна е в предварителния списък с обекти, които да бъдат добавени към колекцията на ЮНЕСКО за световно наследство. Известна още с името Каложа. Църквата е построена в края на 12-ти век и макар да изглежда нестандартна в личен план, тя е важно представяне на ранно-средновековната църковна архитектура. Определено тя е едно архитектурно бижу.

4.Още едно място, което не бива да пропускате е Брестската крепост. В момента тя  служи като паметник на мъчителния опит на Съветския съюз по време на Втората световна война, когато е нападната от Германия. Първоначално започнала да се строи през 19-ти век, Брестската крепост е завършена точно навреме за Първата световна война. Самата крепост е наистина много впечатляваща, не само от гледна точка на мащаба, с разпръснати червени тухли, оставени в частични руини.

Беларус – какво може да посетим?
Снимка: pixabay.com

 

Това са една малка част от местата, които задължително трябва да посетите, но Беларус предлага още много, както се казва за всеки вкус по нещо. За това грабвайте един пътеводител на страната, извадете една пътна карта и започвайте да правите сопбствен маршрут, според вашите вкусове и предпочитания. Каквото и да изберете, не забравяйте да се забавлявате и да се насладите на тази малко подценявана, но пък прекрасна страна.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин