Бергамо в 30 кратки факта - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бергамо в 30 кратки факта
Автор: Елена Исаева

Бергамо е очарователен град, разположен в регион Ломбардия в Северна Италия. Известен е със своята богата история, зашеметяваща архитектура и живописни пейзажи. Ето 30 интересни факта за Бергамо:

Два града в едно: Бергамо често се разделя на две части: горен град (Città Alta) и долен град (Città Bassa). Горният град е исторически средновековен град на хълм, докато долният град е по-модерен.

Бергамо в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Città Alta: Горният град е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е известен със своята добре запазена средновековна и ренесансова архитектура.

Венециански стени: Венецианските стени на Бергамо, които опасват Città Alta, са сред най-добре запазените ренесансови военни укрепления в Европа.

Piazza Vecchia: Този централен площад в горния град е заобиколен от исторически сгради, включително Palazzo della Ragione и Гражданската кула (Campanone).

Кампаноне: Гражданската кула, известна още като Кампаноне, предлага панорамна гледка към града и околния пейзаж, когато се изкачите до върха.

Венецианският лъв: Лъвът на Свети Марко, символ на Венецианската република, може да бъде намерен на различни места в Бергамо поради историческите връзки на града с Венеция.

Караваджо: Известният бароков художник Караваджо е живял известно време в Бергамо и неговите творби могат да се видят в църквите и музеите на града.

Катедралата в Бергамо: Cattedrale di Sant'Alessandro е известен религиозен обект в горния град, включващ смесица от архитектурни стилове.

Театро Доницети: Кръстена на прочутия композитор Гаетано Доницети, тази опера е домакин на различни културни събития и представления.

Museo Donizettiano: Този музей е посветен на живота и творчеството на Гаетано Доницети, родом от Бергамо и виден композитор от 19 век.

Ломбардска кухня: Бергамо е известен със своята местна кухня, която включва ястия като casoncelli (паста, пълна със смляно месо), полента и сирене stracchino.

Летище Бергамо: Летище Орио ал Серио, известно още като летище Милано-Бергамо, е важен център за нискотарифни авиокомпании и врата към региона.

Санта Мария Маджоре: Базиликата Санта Мария Маджоре е известна със своята зашеметяваща романска и готическа архитектура и впечатляващ интериор.

Avenue of the Fallen: Viale delle Mura е живописна алея по протежение на венецианските стени с красиви гледки към околностите.

La Rocca: Крепостта La Rocca, разположена в горния град, е била важна отбранителна структура през средновековието.

Вкусът на Бергамо: Strada dei Vini e dei Sapori или „Пътят на вината и вкусовете“ предлага пътешествие из местните вина и гастрономия.

Баптистерият: Баптистерият на Св. Йоан, романска структура, разположена на Пиаца Дуомо, е архитектурен скъпоценен камък с богато историческо значение.

Алесандро Волта: Алесандро Волта, физикът, изобретил електрическата батерия и на когото е наречена единицата за електрически потенциал (волт), е роден в Комо, град в провинция Бергамо.

Фуникуляри: Бергамо е известен със своите фуникуляри, като например Funicolare San Vigilio, който осигурява достъп до горната част на града и зашеметяващи гледки.

Археологически музей: Museo Civico di Scienze Naturali или Гражданският музей на природните науки показва естествената история на региона.

Театър Доницети: Тази опера е кръстена на известния композитор Гаетано Доницети, който идва от Бергамо.

Исторически църкви: Бергамо има множество красиви църкви, включително църквата Санто Спирито и базиликата Свети Яков.

Tribunale di Bergamo: Историческата съдебна палата на Бергамо е архитектурна забележителност, която отразява правното наследство на града.

Liceo Musicale Tadini: Това музикално училище в Бергамо има богата традиция в отглеждането на музикален талант.

Carnevale di Bergamo: Градът е домакин на оживен карнавален празник с цветни паради, костюми и празненства.

Образователни институции: Бергамо е дом на няколко образователни институции, включително университета в Бергамо.

Театри и културни места: Градът предлага процъфтяваща културна сцена с театри като Teatro Sociale и културни пространства като GAMeC (Галерия за модерно и съвременно изкуство).

Torre dei Caduti: Кулата на падналите е мемориал, посветен на онези, които са загубили живота си по време на Първата световна война.

Граждански археологически музей: Museo Archeologico Civico представя завладяваща колекция от археологически артефакти от региона.

Приятни паркове: Бергамо предлага красиви зелени площи, като Giardini di via Piccinini, където местните жители и посетителите могат да се отпуснат и да се насладят на открито.

 

Историческото значение на Бергамо, архитектурната красота и културните предложения го правят завладяващ град за изследване, независимо дали се интересувате от история, изкуство, музика или просто се наслаждавате на местната кухня и очарователна атмосфера.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин