Неща за правене в Бергамо - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Неща за правене в Бергамо
Автор: Peika.bg
Неща за правене в Бергамо
Снимка: pixabay

В непосредствена близост до Милано се намира италианският град Бергамо, разположен на юг от Бергамските Алпи. Няма да намерите много туристи там, но все пак трябва да отидете, защото това е скрит скъпоценен камък.

Бергамо е повече от просто врата към своя бляскав съсед Милано, със своята средновековна крепост на върха на хълма, оградена от венециански стени, гледки към заснежените Алпи, отличен музей на изящните изкуства и някои от най-добрите ресторанти в региона. Разположен на две нива, прочутият Горен град е дом на грандиозен исторически център, богат на паметници и произведения на изкуството, докато Долният град е по-съвременен и оживен. Езерото Изео и светилището на Караваджо си заслужават пътуването извън града, както и Креспи д'Ада, най-значимият град на компанията в Италия и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Неща за правене в Бергамо

Качете се на фуникуляра Бергамо, за да стигнете до Citta Alta

Неща за правене в Бергамо
Снимка: wikimedia

Бергамо, град в подножието на Алпите, е разделен на две части: по-високият средновековен район, известен като Citta Alta, и съвременният град, известен като Citta Bassa. Античният фуникуляр, построен през 1887 г., е може би най-вълнуващото средство за пресичане на склоновете, за да стигнете до Citta Alta. Необходими са приблизително пет минути, за да се издигнете на 85 метра и да изминете 240 метра. Великолепните гледки към Бергамо ще ви пленят, докато се разхождате из венецианските стени, включени в списъка на ЮНЕСКО. От и до пътувания на интервали от половин час, купете билетите си на гарата на Viale Vittorio Emanuele II в новия град.

Полюбувайте се на базиликата Санта Мария Маджоре

Неща за правене в Бергамо
Снимка: wikimedia

Базиликата Мария Маджоре, посветена на Дева Мария, е построена през 12 век на юг от Пиаца Веки. Предполага се, че хората са се молили на Дева Мария за защита от ужасната чума, която опустошава голяма част от Европа по това време. Предната фасада на църквата е особено зрелищна, пазена от четири червени и бели лъва. Интериорът е украсен с разкошни таванни рисунки, гоблени от 16-ти век, маркетри от дърво и барокови мазилки, които ще ви спрат дъха. Подобно на местните жители, може да пожелаете да отдадете почитта си на гроба на Доницети, италиански музикант, който е роден в града и е погребан тук.

Обиколка на Академия Карара

Неща за правене в Бергамо
Снимка: wikimedia

Accademia Carrara, един от най-добрите музеи на изкуството в Италия, не бива да се пропуска от любителите. Той е кръстен на графа от 18-ти век Джакомо Карара, който завещава колекцията си от рядко изкуство на града след смъртта си. Намира се близо до Piazzale Guglielmo Oberdan в северната част на Бергамо. Във всеки един момент са изложени около 500 картини и 60 скулптури от 1500 картини и 130 скулптури на музея. Включени са произведения на Ботичели, Титан, Белини, Лото, Рафаел и др. Има и исторически писма, гравюри, рисунки и керамика, датиращи от периода на Ренесанса до края на 19 век.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин