Библиотека в Швейцария - истинскo произведениe на архитектурното изкуство - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Библиотека в Швейцария - истинскo произведениe на архитектурното изкуство
Автор: Peika.bg
Библиотека в Швейцария - истинскo произведениe на архитектурното изкуство

Aко най-големите шедьоври на земята са създадени за славата на Бог, Библиотеката на абатството е като жива молитва. Религиозни или не, не можете да не погледнете нагоре и да замълчите, когато стъпите по неговия скърцащ дървен под, вдишате аромата на 1000 години пергамент, мастило, търпение и хвърлите око върху инкрустиран с гипсова мазилка таван, библейски фрески, фигури, подобни на херувими, великолепен глобус и рафтове, облицовани със 170 000 красиви подвързани с кожа книги. Някои от най-ценните и сложни средновековни ръкописи в света са скрити тук, понякога избърсвани от прахта за изложби, на които всички да се възхищават. 

Някога туптящото сърце на един от най-добрите бенедиктински манастири в Европа, библиотеката е дала на Сейнт Гален солидна стъпка нагоре по небесната стълбица през Средновековието. Днес това чудно пространство е част от Световното наследство на ЮНЕСКО Stiftsbezirk (район на абатството). 

История на Stiftsbibliothek St Gallen 

Местните предания разказват, че Сейнт Гален е започнал с храст, мечка и ирландски монах. През 612 г. сл. Хр., както се казва в приказката, странстващият монах Свети Гал, един от дванадесетте спътници на Свети Колумбан, бил на мисия от Ирландия до континента. Той паднал в шипка (храст) и счел препъването за призвание от Бога. След случайна среща с мечка, при която той я убеждава да му донесе дънер, а да вземе малко хляб в замяна и да го остави на мира, той използва дънера, за да започне да строи простия скит, който един ден ще се превърне в катедралата на Свети Гален.

Независимо дали вярвате или не на частта за мечката, Сейнт Гал е допринесъл за засяването на семената на това, което ще разцъфти в едно от най-великите бенедиктински абатства в света, основано от абат Отмар през 747 г. сл. Хр. Град Санкт Гален възниква около абатството и се развива в един от най-важните интелектуални и религиозни центрове в Европа. 

През Средновековието монасите се стичали тук отдалеч, за да се молят, да четат, да изучават писанията и да посвещават години на копиране и илюстриране на ръкописи; старателен, самотен акт, изискващ търпелива ръка и спокойно сърце. Изкуствата, писмата и науките процъфтяват тук и библиотеката се разраства до впечатляващи размери, като нейните ръкописи вдъхновяват завършени художници и водещи литературни учени: от Ноткер Балбулус до Екехарт IV.

Абатството оцелява след заплахите и пожарите, които опустошават града през вековете, и бурните времена. Въз основа на планове на звездния архитект от бароковата епоха Петер Тумб от Форарлберг, новото абатство е построено в средата на 18 век, точно преди земите на абатството да бъдат секуларизирани и самото абатство да бъде разпуснато през 1805 г. Бившата църква на абатството се превръща в катедрала през 1848 г., а целият обект, включително Stiftsbibliothek, получава статут на ЮНЕСКО за световно наследство през 1983 г.

Библиотека в Швейцария - истинскo произведениe на архитектурното изкуство

Архитектура на Stiftsbibliothek St Gallen

Майстор на буйния рококо стил, Питър Тъмб от Форарлберг не правел нещата наполовина. Завършена точно преди смъртта му през 1767 г., библиотеката е неговият прощален подарък за света: конфекция от мазилка и фрески, изобразяващи ранните църковни събори. Херувимските фигури в прозоречните ниши олицетворяват професии – поет и лекар, ботаник и дърводелец, музикант и художник, астроном и архитект.

Балконът се разгръща грациозно по протежение на горното ниво, с 34 прозореца, позволяващи живописна светлина да прониква дори в облачни дни. Не са спестени средства за материалите, с библиотеки, издълбани от изящно орехово и черешово дърво. Над входа чифт позлатени херувими държат табела с надпис psyché iatreio - „светилище на душата“ или „аптека за душата“.

Швейцария- най-красивата страна в Европа

Съкровищата на Stiftsbibliothek St Gallen

Книги и ръкописи 

Само 30 000 от общата колекция от 170 000 тома са в библиотеката по всяко време, подредени в специални изложби. Сред тях са 1650 инкунабули (книги, отпечатани преди 1501 г.). От 2100 ценни ръкописа на библиотеката – някои от които са истински произведения на изкуството и забележително добре запазени – само една шепа са изложени. Най-старият ръкопис, датиращ от 760 г., е написан от монаха Винитар. 

Глобус на Санкт Гален

Запалвайки приключенския дух във всеки пътешественик, земният и небесният глобус на библиотеката са красота, висока повече от два метра, пълна с натуралистични детайли и все още незавършена, тъй като някои страни все още не били открити. Оригиналът от 16-ти век е бил откраднат преди повече от 400 години, така че това, което се вижда сега, е много убедителна реплика.

Сводеста изба

За повече информация за St Gall и неговия живот и работа, се потопете в сводестата изба. Тук се помещава Лапидариумът, който показва колекция от каролингска, отонска и готическа скулптура от бившата църква на мястото. Има и интересна предистория, макар и предимно на немски, за изкуството на илюстрацията. Отличителният е Evangelium Longum от края на 9-ти век, илюминиран ръкопис със сложно издълбана корица от слонова кост, носеща отличителния знак на монаха и художник Туотило.  

Библиотека в Швейцария - истинскo произведениe на архитектурното изкуство

Египетска мумия

Произхождаща от храмовия комплекс Дейр ел-Бахри, Шепенезе, древната египетска мумия на библиотеката, датира от 700 г. пр.н.е. и е била подарена на кмета на Сейнт Гален през 1820 г., заедно с два дървени саркофага. Шепенезе била дъщеря на свещеник и живяла в началото на династията Саит (672 до 525 г. пр.н.е.).

Разглеждане на St Gallen

Докато сте в Санкт Гален, отделете време за разходка из Altstadt (Стария град), където много къщи са украсени с еркерни прозорци, особено около Gallusplatz, Spisergasse, Schmiedgasse и Kugelgasse. Местните жители смятат, че са 111. Някои носят най-необикновените дървени скулптури – отражение на богатството на някогашните им собственици, предимно текстилни барони.

Трябва да знам 

Многоезични аудио гидове са на разположение в библиотеката на абатството и гишетата на изложбените площи, както и филцови чехли, които са задължителни за защита на паркета. Снимането е строго забранено (дори без светкавица). Включени в цената на билета за абатството, обществени 45-минутни обиколки с екскурзовод на немски език тръгват в 14:00 всеки ден; не е необходима резервация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин