Дарджилинг – „Кралицата на планините “ - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дарджилинг – „Кралицата на планините “
Автор: Елена Исаева

Дарджилинг се намира в Североизточна Индия, Западен Бенгал, високо в Хималаите, на височина 2134 м. Градът е сравнително нов, основан е през 1835 г. на красиво място в планината. Това е може би едно от най – красивите места в света. Градът е известен с отглеждането на черен чай, известен в цял свят. Първите чаени плантации са засадени през 1841 г. Произвежданият тук чай е един от най – висококачествените в цял свят. Черният чай на Дарджилинг е със значително по – мек вкус от всички останали разновидности на черен чай. Реколтата се прибира в различни периоди, което обуславя и различните вкусове на чая – от плодов, с вкус на ядки до леко пикантен. Наричат чаят на Дарджилинг „ Шампанското при чая “.

Построената Дарджилингска хималайска железница, свързваща града с равнинните части на юг е обявена от ЮНЕСКО за Обект на световното наследство. Интересното при нея е, че все още е дейставаща – една от малкото все още действащи парни железници в Индия. Влакът пътува през удивителни, спиращи дъха природни пейзажи, освен като средство за придвижване той е и атракция за посетителите на града и туристите.

Дарджилинг – „Кралицата на планините “
Снимка: pixabay.com

Дарджилинг е красив град, къщите му са построени в стил псевдотюдорски. В града също има много готически църкви. Независимо от сравнително скорошното си основаване, градът има своите интересни забележителности и места, които си заслужават да бъдат видяни.

1.      Тибетските манастири „ Гум “, основани през 1875 г. , където се съхраняват стари ръкописи.

2.      Обсерваторията Хил Дарджилинг, това е и най – старият обект в дарджилинг. От самия хълм се откриват невероятни гледки към заснежените върхове, включително и планината Канченджунга.

3.      Чайната градина Happy Valley, с прекрасните си пейзажи – едно от най – красивите места за посещение.

4.      Ботаническата скална градина на Дарджилинг, в която се отглеждат редки видове орхидеи.

Дарджилинг – „Кралицата на планините “
Снимка: pixabay.com

5.      Хималайската алпинистка зоологическа градинаПадмаджа Наду, открита през 1958 г., с надморска височина 2134 м. Тук се срещат редки видове животни, като снежен леопард, червена панда и хималайски вълк, които са застрашени от изчезване. Ежегодно зоопракът се посещава от около 300 000 туристи. Зоологическата градина е член на Световната асоциация на зоопарковете и аквариумите. Зоопаркът изпълнява собствени разработени програми за опазване на черената панда, хималайския саламандър, снежния леопард и тибетския вълк.

6.      Разходете се с Дарджилингската хималайска железница, преминаваща през живописни природни места. Ще бъдете очаровани от гледките, които ще се разкрият пред вас.

7.      Включете се в някоя група за трекинг на връх Сандакфу – най – високият връх в Запдна Бенгалия. Трекингът е масово практикуван спорт тук.

8.      Интересен е също и хималайският институт по алпинизъм, където ще се запознаете с постиженията на алпинистите. 

9.      Разходете се до красивото езеро Сенчал, което отстои само на 10 км от Дарджилинг. Езерото е основният воден резервоар на града. Разположено е на височина 2487 м. над морското равнище. Тук е построена хижа за настаняване. Това е едно от любимите места за пикник на жителите на Дарджилинг и тяхните гости. Също така тук е изградено най – високото голф игрище в света. Тук можете да дойдете и с велосипед, ако сте любител на този вид спорт.

Дарджилинг не е много популярен сред туристите, но си заслужава да бъде посетен. Това е място, където ще се слеете с невероятната природа, ще се заредите с много положителна енергия, ще обогатите зананията си с видяните и чути неща от още едно красиво място.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин