Древен град на маите, открит сред джунглата в Мексико след 1000 години - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древен град на маите, открит сред джунглата в Мексико след 1000 години
Автор: Peika.bg

Хиляди мили гъста, буйна джунгла покриват голяма част от Централна Америка. Джунглата крие много невероятни същества и биоразнообразие, но също така скрива важни структури, създадени от човека.

 

Под зеленината през последните десетилетия с помощта на съвременна технология са открити стотици руини на сгради, построени от древните народи на маите и олмеките. Използването на сканираща технология за откриване на светлина и обхват (LiDAR) за бързо обхождане на цифрови "очи" над хиляди акри, тези места изплуват от пейзажа и историята.

Съвсем наскоро Националният институт по антропология и история на Мексико (INAH) обяви откриването на 1000-годишен град на маите в екологичния резерват Баламку на полуостров Юкатан.

Градът e открит с LiDAR през март 2023 г. Изображенията, направени от технологията, показват сгради като „топография“ под покритието на джунглата. Водещият археолог на проекта, Иван Шпрайц, се заема с търсене в джунглата - невероятно търсене, обхващащо площ, по-голяма от европейската държава Люксембург.

На високо място на полуостров, мястото обхваща над 123 акра с останките от големи сгради, включително руини на пирамиди, високи почти 15 метра. Мястото също има стълби, площади и много каменни колони. В чест на тази последна характеристика екипът нарече мястото Ocomtún - което означава „каменна колона“.

Мястото датира от класическия период на маите, който е продължил приблизително от 250 до 1000 г. сл. н. е. През този период маите построили безброй места – някои напоявани, някои с календари, много с пирамиди – за широко разпространеното население на този процъфтяващ Златен век. Около 1000 г. от н.е. цивилизацията е в упадък и много места са изоставени. Дизайнът на Ocomtún обаче дава указания за това как някога са живели неговите жители. Останките от пирамидата са били за церемониална употреба, докато останките от игрище показват, популярната игра с топка е била част от ежедневието им. Всъщност древните цивилизации са били големи фенове на тази игра, която се играе на правоъгълни игрища с топки от естествен каучук.

Площадите вероятно също са били обществени места за събиране. Сканирането също така показва странна конструкция от концентрични ниски структури, създаващи мистериозна сграда. Светилищата по протежение на близката река La Rigueña също са били места за събиране за поклонение. Междувременно, вглеждайки се отблизо, можете да забележите надписи върху камък. Маите са писали с йероглифна система, изписана върху стени, керамика и други повърхности. Тази писмена система е била използвана под някаква форма до малко след испанското завладяване на Централна Америка, доказвайки трайната култура на маите дори след падането на някогашната велика империя със същото име.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин