Едно различно пътешествие - С велосипед из Карпатите - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Едно различно пътешествие - С велосипед из Карпатите
Автор: Елена Исаева

Карпатите са планинска верига в Централна Европа, която със своята дължина от 1500 км се разпростира на територията на 7 европейски държави – Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Украйна, Сърбия и Румъния. Предполага се, че Карпатите са част от Алпидите, като са продължение на Алпите в  източната част на Централна Европа. Предполага се също така, че етимологията на името произлиза от тракийското племе карп, населявало тези територии през III – IV век.

Карпатите са разделени посредством долини на три основни части – Източни, Западни и Южни. В Южните Карпати на територията на Румъния се намира най – високият връх за страната – Молдовякул ( 2543 м ).  Те са покрити с алпийски релеф и завършат в района на Железни врата.

Едно различно пътешествие - С велосипед из Карпатите
Снимка: pixabay.com

 

Западните Карпати са най – малки по територия, интересното при тях е, че има много депресии – райони, които се намират под морското равнище, но за сметка на това пък тук е и най – високият връх в планината – връх Герлаховка, с надморска височина 2655 м., който се намира на територията на Словакия, близо до град Герлах. Тази част на Карпатите е изключително красива, богата на кристално чисти езера и ручеи. Ако се разхождате в тази част на веригата, ще имате удоволствието да се наслаждавате на красивата и пъстроцветна флора.

Източните Карпати са средно високи, но всъщност са и най – достъпни и най – дружелюбни, ако мога така да се изразя.  Тук най – високата точка е връх Пиетросул – висок 2305 м. На някои от проходите са построени магистрали, което е станало предпоставка да се образуат много красиви водопади и склонове с интересни форми.

Растителността, която се среща в планината е много разнообразна. В по – ниските части са широколистните гори, с изкчаването нагоре към по – високите части растителността се променя, като се е получило естествено терасиране. Горите са залесени предимно с габър и дъб, изкчавайки се нагоре ще се озовете в прохладата на свежите иглолистни гори, а по най – високите част растителността става храстовидна, естествено растяща по тучните пасища.

Във всяка част на планинската верига усещанията са различни. Така например западната част на планината е най – привлекателна за скиори, туристи и велосипедисти. Това са територии, на които може да се каже, че е настъпило безвремието, тук сякаш има някаква неприкосновеност, планината е мека, дружелюбна и позволява да се практикуват велоспортове. За любителите велосипедисти може да се каже, че това е раят. Районът е  девствен, все още съхранен в исторически аспект.

Едно различно пътешествие - С велосипед из Карпатите
Снимка: pixabay.com

 

Велотрасетата продължават към Велка Фатра – съставна част на Западните Карпати. Тук можете да се срещнете с други горски обитатели. В този район на Словакия има и много исторически забележителности, които можете да разгледате. А ако се чувставте изморени от колоезденето, можете да поспрете в някое приятно китно селце, да се насладите на прясното мляко, издоено току – що от кравите, чистата планинска вода, естествената прясна храна, да подишате чист въздух, да се разходите по полянките и да си наберете пресни плодове директно от дръвчетата.

В южната част също масово се практикуват велоразходките. Тук има около 20 много добре развити, поддържани и маркирани веломаршрути, които преминават през високопланински езера и изумително впечатляващи водопади и водоскоци.

А в района на Ниските Татри, колоездачните маршрути са най – много – около 50. Поемайки по някой от тях, ще навлезете в гъстите гори, където животинският свят е представен от вълци, мечки и рисове. Тук гледките, които се откриват пред погледа на велосипедиста са зашеметяващи, създавайки усещане, че това е един друг свят.

Ако сте достатъчно смел, добър велосипедист и безкрайно много цените и обичате природата, не се колебайте, качвайте се на велосипеда и потегляйте към Карпатите, няма да съжалявате!

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин